Prieš komercinį Santa Klausą: laikas keistis?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Manga 2009-12-27 12:35
visoje planetoje švesdavo ta sugržimo švente, ir? viskas kas yra susije su religijomis ir nesvarbu tai sena (verkiančių lietuvių, patriotizmas? kas per šudas?) tai visiškai nesvarbu dabar yra 2010 metai - i kalendorių pasižiūrėk. nepatinka šūdniekius dovanoti, tai nedovanok kas tau trugdo pasirinkti, ką nori veikti? prabilo skruzdėle iš skruzdelyno, kad "aš ne tokia, man kalėdos yra nesoonė tai turi būti saulės sugryžimo šventė ji idomesnė" tai eik švesk ir pasakų nepasakok.
Zigzaueris 2009-12-27 12:39
Tame ir esmė ,kad čia kiekvieno asmeninis reikalas ,o įžeidimai skrenda tik iš jūsų pusės.Žmonės tik paminėjo,kad tai pagoniška šventė,kas yra faktas ir sakykim,paskatino nenusigręžt nuo savo tautos kultūros,istorijos.Ir jaigu uoliausias karikščionis žinos iš kur kilę tokios šventės tik papildys žinių bagažą. Ir šiaip ,arns, kalendorius lyg ir vienodas pasaulyje,o tokios šventės daugiausia susiję su gamta,kuri kaip žinom buvo glaudžiai susijusi su pagonybe.O šventės buvo tokios ne todėl,kad suprastų žemdirbiai...Čia kaip apvedžiotos datos kalendoriuose reiškiančios vienokių ar kitokių darbų pradžią.
Manvydas 2009-12-27 13:06
Akivaizdu tik viena - jūsų pyktis, dėl nieko.Išreiškiau asmeninę nuomonę, ir patvirtinau, kad anksčiau buvo švenčiama tokia šventė Lietuvoje. O tu užsipuolei.Nėra ką su tokiu žmogum ir be kalbėt, pilnas pykčio ir neapykantos.Pff, atsipalaiduok.
Zigzaueris 2009-12-27 13:19
Nuo to ir prasidedavo kryziaus zygiai
Arns 2009-12-27 13:37
Nereiktu sureikšminti, nes nėra įrodymų jog tikrai pagonys ją(pvz saulėgrįžos šventė) sugalvojo. Juk yra skirtumas tarp visokių Ladų, Medeinų ir Merkurijų, Marsų, ar Ra, Ozyrių... Nemanau jog tos religijos itin susijusios, nemanau jog vieni atstovai itin bendravo su kitais... Tad pagonybė ne vienalytė, tačiau panašios šventės buvo švenčiamos ankščiau, kaip sakoma, būtoje vietoje buvo ir bus, nepamirškim šito. Kas viršesnis, žmogus ar religija? Nors nėra išlikusių daug faktų, tačiau neabejojama, kad seniau, kol nebuvo užsiimama daugiausiai sėsliuoju gyvenimo būdu(žemdirbystė), kai žmonės klajodavo(medžioti, ganyti gyvulių bandas) buvo kiti Dievai. Žmogus norėjo kažkam melstis ir tikėtis jog jam bus geriau. Vargu ar medžiotojams buvo itin svarbi namų deivė, orų Dievai, medžioklė puikiai vyko ir be šitų "palaiminimų". O dabar žemdirbystė, kažin ar jam reikia/norisi aukoti ką nors meškos dvasiai
Manga 2009-12-27 19:51
tu piktai neskaityk ir neatrodys, kad kazkas uzsipuole. kaip perskaitai taip ir supranti tikrai pff
bugiis 2009-12-28 10:13
sovietins senis saltis irgi raudonas, tik su snieguole, tai ka rusai reklamavo coca cola?
Zigzaueris 2009-12-28 23:55
Esme,kad Lietuviska kaldeda yra zmogelis isverstais kailiniais.
rwc 2009-12-29 01:00
Šiaip piktumas dvelkia nuo daugumos. Ąžuolas teisingai apibūdino, Arns irgi. Nuklystame nuo temos: taip, Adventas/Gavėnia/Ramadanas yra pagrįsti susilaikymo, taupymo periodai - kuomet nežinai, kiek ilgai užteks atsargų, kuomet nebereikia sunkiai dirbti, taigi galima sutaupyti kalorijų ir panašiai. Dauguma religijų turi tą pasninko principą. Tuo tarpu amerikietiškos Kalėdos/Helovynas/Velykos - priešingos, vartojimo šventės. Ne taip svarbu, kokios spalvos santaklausas. Svarbu, kad užuot nešęs susikaupimą, ramybę, jis kviečia pirkti, vartoti, dalintis nereikalingomis dovanomis ar netgi čekiais, nuolaidų kortelėmis. Taigi ir kova prieš kokakolinį santaklausą nėra kova prieš aprėdo spalvą, bet tai kova prieš žinią, kurią jis neša. Santaklausas gali būti bordavas, žydras, žalias ar dar koks nors - bet jis nebus istoriškai natūralus, kol Adventą tapatinsime su apsipirkimu. Nors gal - nebemirštame masiškai nuo bado ir skorbuto, maximos visad pilnos plastikinių maisto produktų, pilnas telikas menkaverčių pramogų. Gal to mums tereikia?