[Žinios trumpai] Negi jie tikrai tokie buki? Kas trečias rusas tiki, kad Saulė sukasi aplink Žemę  ()

Kas penktas Rusijos Federacijos gyventojas mano, kad žmonės ir dinozaurai gyveno tuo pačiu metu. Kaip pastebi Rusijos sociologai, mokslinis neraštingumas būdingas vyresnio amžiaus žmonėms ir aktyviems televizijos žiūrovams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kas trečias rusas yra įsitikinęs, kad Saulė sukasi aplink Žemę. Tai liudija neseniai visos Rusijos viešosios nuomonės tyrimų centro  atliktos apklausos rezultatai.

Rusijos sociologų teigimu, tokį atsakymą pateikė 35 proc. Per pastaruosius penkiolika metų šis skaičius išaugo septyniais procentiniais punktais.

12% Rusijos piliečių yra įsitikinę, kad Žemė aplink Saulę apkeliauja per mėnesį. Kaip nurodyta, 2007 metais tokį atsakymą pateikė 14 proc., o 2011 metais – 20 proc.

Kas penktas Rusijos Federacijos gyventojas (21 %) mano, kad primityvūs žmonės gyveno tuo pačiu metu kaip ir dinozaurai. 2007 m. 30 % apklaustųjų turėjo tokių klaidingų nuomonių. 44 % rusų mano, kad genetiškai modifikuotas maistas gali sukelti vėžį.

7 % apklaustųjų teigė, kad radioaktyvų pieną galima padaryti saugų jį virinant. Šis skaičius yra du kartus mažesnis nei prieš 15 metų: 2007 m. tokį atsakymą pateikė 14 % apklaustųjų.

Neraštingumas didesnis tarp pensininkų ir televizijos žiūrovų

Kaip aiškina sociologai, žemo mokslinio raštingumo rusai išsiskiria vyresniu amžiumi. Taigi vyresnių nei 60 metų žmonių grupėje 33 % respondentų pateikė ne daugiau kaip du teisingus atsakymus. Taip pat aktyvūs televizijos žiūrovai dažniau pasižymi žemesniu moksliniu neraštingumu (43 %); kaimo gyventojai (32 %) ir tik vidurinį ir žemesnį išsilavinimą turintys žmonės (31-55 %).

 

Aukštas mokslinio raštingumo lygis labiau būdingas jaunimui (61 proc. 18-24 m. amžiaus asmenų pateikė 5 ir daugiau teisingų atsakymų). Taip pat teigiamos įtakos turi aktyvus interneto vartojimas (49 proc.) ir aukštasis išsilavinimas (45 proc.).

Apklausoje, kuri buvo atlikta pokalbio telefonu būdu, dalyvavo 1600 18 metų ir vyresnių rusų.

(11)
(0)
(11)

Komentarai ()