Pomirtiniu gyvenimu ir paranormaliais reiškiniais tikintys žmonės turi vieną bendrą bruožą  ()

Pranešimai apie vaiduoklius, demonus ir ateivius dažniau pasitaiko naktį. Remiantis nauju tyrimu, tuos, kurie juos mato, gali sieti vienas bendras bruožas: miego sutrikimai, rašo „Business Insider“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Žmonės praneša apie tariamai paranormalius reiškinius naktį“ – „Insider“ sakė tyrimui vadovavęs Goldsmito universiteto Miego laboratorijos doktorantas Betulas Raufas, – „Kai kuriems šie potyriai gali kelti siaubą, dėl to gali padidėti nerimas, o tai savo ruožtu gali dar labiau sutrikdyti esamas miego problemas. Matome, kad tai gali sukelti užburtą ratą.“

G.Raufas ir keli kiti tyrėjai išanalizavo ryšį tarp tikėjimo paranormaliomis patirtimis ir miego kokybės. Jų tikslas buvo „pasiūlyti alternatyvų paaiškinimą“, kodėl žmonės naktį „mato“ vaiduoklius ar demonus.

Tyrėjų grupė atliko apklausą, kurioje dalyvavo 8835 dalyviai. Jie patys nurodė savo demografinius duomenis, miego sutrikimus ir paranormalius įsitikinimus.

Mokslininkai nustatė, kad tie, kurie patiria miego sutrikimų, pavyzdžiui, nemigą ir miego paralyžių, dažniau pritaria paranormaliems įsitikinimams – demonais, vaiduokliais ar bendravimu su mirusiais.

Miego paralyžiaus epizodai ir sprogstančios galvos sindromas, kai pradėjus užmigti arba vidury nakties galvoje pasigirsta sprogimo garsas, buvo susiję su tikėjimu, kad Žemėje lankėsi ateiviai. Miego paralyžius taip pat buvo labai susijęs su įsitikinimu, kad artimos mirties patirtis yra gyvenimo po mirties įrodymas.

„Svarbu pažymėti, kad mes pranešame tik apie koreliacijas tarp kintamųjų, todėl prieš darant tvirtas išvadas rezultatus reikia pakartoti“, – „Insider“ sakė G.Raufas ir pridūrė, kad jos išvadas įrodyti padėtų longitudinis tyrimas, – „Nors nepateikiame jokios informacijos apie kintamųjų poveikio kryptį, viena iš galimybių yra ta, kad tam tikri miego aspektai gali padėti paaiškinti, kodėl kai kurie dalykai vyksta naktį. Kad tai būtų aišku, reikia atlikti daugiau tyrimų.“

Jei rezultatai bus pakartoti, įžvalgos gali suteikti sveikatos priežiūros paslaugų teikėjams svarbios informacijos, kai pacientai praneša apie paranormalius reiškinius. Pavyzdžiui, padidėjęs paranormalių įsitikinimų ryšys gali rodyti miego sutrikimus, todėl ši informacija gali būti naudinga diagnozuojant negalavimus.

 

„Pranešimai apie paranormalią veiklą ar anomalius įsitikinimus gali būti klaidingai laikomi rimtesnių sutrikimų, tokių kaip šizofrenija, šizotipinis asmenybės sutrikimas ar depresija su psichozės požymiais, įrodymu“, – rašoma tyrime. – „Čia pateikti rezultatai gali paskatinti gydytojus greta kitų psichopatologijos formų įvertinti ir atitinkamus miego sutrikimus bei parasomnijas. Akivaizdu, kad tiksli diferencinė diagnostika gali turėti svarbių pasekmių gydymui.“

Du iš penkių, arba maždaug 40 proc., amerikiečių tiki, kad vaiduokliai yra tikri, o 20 proc. teigia, kad yra matę kokį nors vaiduoklį, rašo „USA Today“.

Maždaug 43 proc. gyventojų tiki demonais. „Pew Research“ nustatė, kad tikėjimas ateiviais yra labiau paplitęs: beveik du trečdaliai amerikiečių teigia, kad kitose planetose egzistuoja protinga gyvybė.

 

Įvairiose kultūrose miego sutrikimai nuo seno buvo aiškinami įvairiai – tiek moksliškai, tiek antgamtiškai. Egipte tikima, kad miego paralyžių sukelia nematomi apgaulingi genijai, vadinami džinais, o Turkijoje miegančiuosius lovose užšaldo karabasanai – paslaptingos dvasinės būtybės. Italijoje ši būsena laikoma Pandafeche, apibūdinamo kaip piktoji ragana arba grėsmingas milžiniškas katinas, išpuoliu. Pietų Afrikos vietiniai gyventojai tiki, kad tokius miego sutrikimus sukelia juodoji magija, kurią sukelia nykštukai.

„Žmonės bando paaiškinti paranormaliomis priemonėmis, kai neranda paaiškinimo vykstantiems dalykams“, – laikraščiui „The New York Times“ sakė Ohajo valstijoje veikiančios paranormalių reiškinių tyrėjų grupės „Fringe Paranormal“ direktorius Donas Colinsas, – „Kai aplink juos vyksta negatyvūs dalykai, jie gali būti linkę tai priskirti paranormaliai veiklai.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(3)
(5)
(-2)

Komentarai ()