„Ateivių humanoidų figūros, nupjautos galvos ir stebėtinai gerai ginkluota orka.“ Aptiko daugiau nei 300 iki šiol nematytų Naskos geoglifų (Foto)  ()

Naujos linijos apima abstrakčius humanoidus, „nupjautas galvas“, prijaukintus gyvūnus, žuvis, paukščius, kates, galimą „apeigų sceną“ ir žmonių bei gyvūnų sąveiką, rašoma straipsnyje. Pati keisčiausia forma, ko gero, buvo 22 metrų ilgio „orka, laikanti peilį“.



© PNAS nuotr. (Asmeninis albumas)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai Peru aptiko daugiau nei 300 iki šiol nematytų Naskos linijų, įskaitant ateivių humanoidų figūras, nupjautas galvas, galimas istorines apeigas ir stebėtinai gerai ginkluotą orką, rašo „Live Science“.

Šis stulbinantis naujas laimikis buvo atrastas vos per šešis mėnesius, pasitelkus dirbtinį intelektą (DI) – ir beveik dvigubai viršija regione žinomų geoglifų skaičių.

Naskos geoglifai – tai grupė didelių žmonių išraižytų geoglifų, esančių maždaug 440 kvadratinių kilometrų plote Naskos dykumoje Peru . Šiuos senovinius meno kūrinius nuo 200 m. pr. m. e. iki 500 m. greičiausiai sukūrė priešinkinės Naskos civilizacijos nariai, kurie pašalino viršutinius raudonus dykumos paviršiaus žvirgždo sluoksnius ir atskleidė įvairių formų ir dydžių šviesesnio dirvožemio ruožus.

Nuo 1920 m., kai paslaptingas figūras iš naujo atrado lėktuvo keleiviai, tyrėjai jau rado apie 430 Naskos linijų. Dauguma šių geoglifų buvo identifikuoti per pastaruosius 20 metų, taip nutiko dėl palydovinių nuotraukų pažangos. Tačiau naujų piešinių atradimo tempas pradėjo lėtėti, ir mokslininkai įtaria, kad visos likusios figūros yra per blyškios, kad jas būtų galima lengvai pastebėti žmogaus akimi.

[Pasaulinė premjera] EU+Kuponas. Nuostabios kainos el. paspirtukas: 500W, iki 80 km, NFC ir kt. (Video, „Ausom GX1“)
6801 4

Pasaulinė premjera

Specialus kuponas

Galioja iki 2024-10-10

Iš Europos greitas ir saugus pristatymas

1 metų garantija

Puikių savybių modelis

Išsamiau

Žurnale PNAS paskelbtame naujame tyrime mokslininkai, naudodami dirbtinio intelekto modelį, išmokytą pastebėti neryškius geoglifų kontūrus, ieškojo nepastebėtų formų Naskos dykumos palydovinėse nuotraukose.

Modelis, kuris gali atpažinti linijas 20 kartų greičiau nei žmonės, sudarė sąrašą kandidatų į galimus Naskos linijas, kuriuos mokslininkai turi dar ištirti – tarp jų ir tose vietose, kur garsiosios linijos dar niekada nebuvo pastebėtos. Nuo 2022 m. rugsėjo iki 2023 m. vasario tyrėjai aplankė kai kurias iš šių vietų – ir galėjo patvirtinti, kad 303 iš jų yra tikri geoglifai.

Naujos linijos apima abstrakčius humanoidus, „nupjautas galvas“, prijaukintus gyvūnus, žuvis, paukščius, kates, galimą „apeigų sceną“ ir žmonių bei gyvūnų sąveiką, rašoma straipsnyje. Pati keisčiausia forma, ko gero, buvo 22 metrų ilgio „orka, laikanti peilį“.

 

Naujasis tyrimas jau padėjo išryškinti esminius dviejų pagrindinių Naskos linijų tipų skirtumus: tai mažesni ir sudėtingesni reljefinio tipo geoglifai ir linijinio tipo geoglifai, kurie užima didesnį plotą ir kuriuose naudojama daugiau tiesių linijų.

 

Tyrimas parodė, kad dauguma žinomų reljefo tipo geoglifų (82 proc.) vaizduoja žmones arba prijaukintus gyvūnus, o dauguma linijinio tipo geoglifų (64 proc.) – laukinius gyvūnus, pavyzdžiui, paukščius ir banginius.

Antra, komanda pastebėjo, kad reljefinio tipo vaizdai buvo arčiau istorinių takų – o tai rodo, kad jie buvo skirti praeiviams. Tačiau jų linijinio tipo atitikmenys buvo tolygiai išsidėstę vienas nuo kito, o tai rodo, kad jie „tikriausiai buvo pastatyti ir naudojami bendruomenės lygmeniu ritualinei veiklai“, rašo tyrėjai.

Naujojo tyrimo DI jau nustatė šimtus kitų potencialių kandidatų į geoglifus, kurių komanda naujausiame tyrime dar neturėjo laiko įvertinti. Todėl mokslininkai mano, kad per kelerius ateinančius metus aplankius šias vietoves, jie ras dar apie 250 Naskos linijų, rašo „Live science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(13)
(3)
(10)

Komentarai ()