Ką iš tiesų vaizduoja Naskos linijos? Mokslininkai nustatė, kad kai kurių piešinių turinys yra kitoks nei atrodo (Foto)  (11)

Naskos linijos, dar kitaip vadinamos Naskos piešiniais, jau ilgą laiką žmonijai kelia daugybę klausimų, tačiau dabar – ši paslaptis pasidarė dar įdomesnė nei kada nors anksčiau. Šie piešiniai – tai serija milžiniškų geoglifų, išsidėsčiusių, maždaug, 518 kv. km. dykumos plote.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiuos piešinius sukūrė Naskos žmonės – senovės Peru kultūra, gyvavusi Naskos regione 300 metais pr.m.e.-800 m.e. metais. Didžiausių piešinių skersmuo siekia net 200 metrų, o geriausiai jie yra matomi iš oro arba nuo aplinkui esančių kalnuotų vietovių.

Grupė mokslininkų, tyrinėjančių Naskos linijas sako, kad „tai viena iš labiausiai viliojančių senovės pasaulio paslapčių“. Yra teorijų, kad geoglifai turėjo tam tikrą ritualinę ar astronominę funkciją, tačiau kol kas niekas neturi tikslių įrodymų.

Ką vaizduoja geoglifai?

Naujajame tyrime mokslininkai nusprendė nagrinėti ne visas Naskos linijas, bet geometrines figūras iš kurių jos yra sudarytos – trikampiai, trapecijos, spiralės ir net gi žmogaus figūra, kuri buvo praminta „astronautu“.

Mokslininkai yra atradę 70 skirtingų piešinių. Juose yra vaizduojami įvairūs gyvūnai ir augalai, tačiau naujame tyrime mokslininkai nustatė, kad kai kurie iš šių geoglifų buvo identifikuoti neteisingai. Be abejonės, tai kelia daugybę klausimų.

Šių metų birželį publikuotame tyrime rašoma, kad tarp 16 masyviai atvaizduotų paukščių yra pavaizduoti ir tokie paukščiai kaip kolibriai-atsiskyrėliai ir pelikanai. Anksčiau buvo manoma, kad pirmojo paukščio vietoje yra pavaizduotas paprastasis kolibris, bet nors šios dvi paukščių rūšys ir yra giminingos – kolibrių-atsiskyrėlių Naskos regione nėra.

Tyrėjų gauti rezultatai rodo, kad geoglifai reprezentuoja egzotines paukščių rūšis, kurios gyveno toli nuo tų vietų, kuriose Naskos piešiniai buvo sukurti.

„Mes atskleidėme keletą skirtumų tarp geoglifų ir grupių, kurioms jie buvo priskirti ankstesniuose tyrimuose“, – rašoma mokslininkų darbe.

„Taip pat mes nustatėme, kad kai kurie geoglifai reprezentuoja konkrečias paukščių rūšis, įskaitant kolibrius-atsiskyrėlius, pelikanus ir, greičiausiai, papūgos jauniklius. Visi šie paukščiai Naskos regionui yra egzotiški. Štai kolibriai-atsiskyrėliai ir papūgos – randamos džiunglėse, o pelikanai – pakrantėse“, – rašė mokslininkai.

Nors Naskos žmonės yra geriausiai žinomo dėl to, kad vaizdavo labai daug gyvūnų ir augalų, jie taip pat kūrė ir kitokias formas, pavyzdžiui, žmones, rankas ir figūras, kurių kol kas dar niekas nesugebėjo atpažinti.

Nauji atradimai

2011 metais japonų komanda atrado naują geoglifą, kuriame galima yra vaizduojamas nukirsdinimas. Šis piešinys yra daug mažesnis nei kiti, o taip pat yra ir sunkiai pastebimas.

2016 metais ta pati komanda atrado dar vieną geoglifą, kuris vaizduoja milžinišką mitinę būtybę, turinčia daug kojų ir iškišusią liežuvį.

Ši komanda taip pat patvirtino naujojo tyrimo rezultatus ir pripažino, kad kai kurie geoglifai buvo identifikuoti neteisingai.

Kol kas nėra tikslaus paaiškinimo kodėl Naskos žmonės nusprendė vaizduoti būtent šiuos paukščius. Mokslininkai sako, kad išsiaiškinus atsakymą į šį klausimą būtų galima nustatyti ir kodėl apskritai jie vaizdavo skirtingus gyvūnus ir augalus.

„Mes tikime, kad šis egzotiškumas yra reikšmingas. Jei egzotiški paukščiai Naskos žmonės nebūtų buvę reikšmingi – jie jų nebūtų piešę. Jų kultūra turi būti stipriai susijusi su šiais geoglifais, bet kaip, kol kas nežinome“, – rašė mokslininkai.

Parengta pagal „The Vintage News“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(15)
(9)
(6)

Komentarai (11)