Mokslininkai siūlo Mėnulyje ieškoti ateivių pėdsakų  (8)

JAV mokslininkai siūlo pasitelkti interneto vartotojus nežemiškų civilizacijų atstovų Mėnulyje paliktiems pėdsakams ieškoti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Savanoriai žvalgai galės tai daryti įdėmiai nagrinėdami didelės raiškos Mėnulio paviršiaus nuotraukas, padarytas NASA kosminio zondo „Lunar Reconnaissance Orbiter“ (LRO) fotokameromis. Tokį pasiūlymą išsakė Arizonos valstijos (JAV) universiteto profesorius Paulas Daviesas ir jo kolega astronomas Robertas Wagneris. Pasak jų, ateiviai iš kosmoso dulkėtame Mėnulio paviršiuje galėjo palikti Žemės gyventojams skirtą informaciją, mokslinius prietaisus, šiukšles ar kalnakasybos darbų pėdsakus, kuriuos galima įžiūrėti teleskopais arba aplink Mėnulį skriejančių palydovų fotokameromis, rašo britų dienraštis „Guardian“. 

JAV mokslininkai, argumentavę savo pasiūlymą žurnale „Acta Astronautica“, mano, kad šimtų tūkstančių Mėnulio paviršiaus nuotraukų, padarytų LRO fotokameromis, kruopščiai peržiūrai būtų galima pasitelkti savanorius interneto vartotojus, kurie galėtų į savo kompiuterius parsisiųsti LRO nuotraukas. Tokia iniciatyva, anot jos sumanytojų, papildo nežemiškų civilizacijų paieškos programą SETI ir nereikalauja didelių finansinių kaštų. 

Astronomai P. Daviesas ir R. Wagneris primena, kad aplinkos sąlygos atmosferos neturinčiame Mėnulyje yra labai palankios jo paviršiuje kada nors paliktiems pėdsakams išsaugoti, o žmonija jau yra sukaupusi dideles Mėnulio reljefo, mineralinės sudėties ir kitų jo savybių duomenų bazes. 

NASA kosminis aparatas „Lunar Reconnaissance Orbiter“ nepertraukiamai fotografuoja Mėnulio paviršių, šių nuotraukų raiška yra 50 centimetrų viename vaizdo taške. Nuo 2009 m., kai LRO pasiekė Mėnulio orbitą, jis jau yra nufotografavęs 25 proc. Mėnulio paviršiaus ploto. Bendras LRO padarytų nuotraukų skaičius siekia 340 tūkstančių, o iki misijos pabaigos turėtų išaugti iki milijono. 

JAV astronomų teigimu, įdėmiai apžiūrėti ir išnagrinėti tokį milžinišką nuotraukų kiekį nepajėgtų net dideli mokslininkų kolektyvai. Tad šią problemą siūloma spręsti dviem būdais. Pirmuoju atveju esą būtų galima pasitelkti interneto vartotojų kompiuterių resursus ir paskirstytųjų skaičiavimų technologiją, kad būtų galima nagrinėti galimas anomalijas Mėnulio nuotraukose. Kaip ir SETI programos atveju, tyrime dalyvaujantys savanoriai į savo kompiuterius parsisiųstų nuotraukų analizei skirtą programinę įrangą ir dalį LRO nuotraukų. Analizės rezultatai būtų siunčiami į tyrimo centrą. 

Antruoju atveju tyrime dalyvautų patys savanoriai, o ne jų kompiuteriai. Astronomijos mėgėjai gautų tam tikrą skaičių nuotraukų ir galėtų jose ieškoti įtartinų požymių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(1)
(0)
(0)

Komentarai (8)