Ar vakar Maroke iš tiesų nukrito „mega“ meteoritas? (Video)  (3)

Antrą Kalėdų dieną TV kanalas „Euronews“ pranešė, kad Maroke, vieno ūkininko lauke nukrito „mega meteoritas“ iš ledo. Ūkininkas rastą, kaip įtariama, kosminio ledo luito, kuris žemėje išmušė apie 0,5 metro skersmens duobę, fragmentus parsinešė ir padėjo į šaldytuvą, kad vėliau perduotų jį mokslininkams. Šie patvirtino, kad luistas išties atkeliavo iš kosmoso. O kaip... yra iš tiesų?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vargu, ar pusmetrio skersmens duobę išmušusį kūną galima pavadinti meteoritu ir dar „mega“. Tikrai „mega“ meteoritas Žemės paviršiuje paliktų gerokai didesnį randą. Ir, ko gero, tas meteoritas vargu ar būtų iš ledo.

Istorijos reikšmingumu suabejojo ir apie meteoritus informuojantis tinklalapis „lunarmeteoritehunters.com“, kuris šį atvejį priskyrė kategorijai „tiesa ar melas?“ Beje, minėtame tinklalapyje publikuotas ir originalus naujienų siužetas su papildoma video medžiaga, kurioje užfiksuotas ir pats „krateris“ (kuris atrodo visai ne krateriškai), ir mokslininkų pareiškimai.

„Google Translate“ išvertė eksperto, dr. Abdulrahmano Saido Abi (Abdul Rahman Said Abhi) komentarą, kuriame jis paneigia nežemiškos šio ledo luisto kilmės tikimybę, ir mano, kad jis veikiausiai susiformavo atmosferoje.

Tiesa, tokie ledo gabalai vadinami „megakriometeorais“ (angl. - megacryometeor) – jie gali būti gan įspūdingo dydžio ir iš dangaus nukristi vidury baltos ir giedros dienos. Tačiau skubėti duoti valią vaizduotei nereikėtų – tokie ledokšniai yra žemiškos kilmės. Dažniausiai tai yra gigantiško dydžio krušos gabalai (neretai jų susiformavimui reikalinga medžiaga svaidosi keleiviniai lėktuvai...).

Tad jei kas nukrito iš dangaus, tai – nebūtinai meteoritas. Na, bent jau ne „mega“... :)


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(18)
(4)
(0)

Komentarai (3)