NASA mokslininkai paaiškino, kas yra tas marsaeigio nufotografuotas "Marso koralas"

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

manas 2013-02-12 13:56
Cia labiau spejimas nei paaiskinimas. Kad gryzus ir nufotkinus auksta raiska, va tada tai butu tvirtas paaiskinimas. Gal ten ne uola, gal koks nors metalas...
immortallt 2013-02-12 15:23
Nuotrauka tau neginčijamai nepasakys tai metalas, ar uola. Tuo labiau natūralios kilmės metalas jei, tai jis realiai ir yra uola.
SaMaras 2013-02-12 23:36
net jei ir metalas.. o kodėl gi ne? Meteorito serdis kazkada nukritusi, vejas nupuste regolito smiltis ir pradėjo erozija veikti gelezi..
immortallt 2013-02-12 23:40
Metalas nelabai dažnai būna grynas. Jis būna oksidų pavidalu.
kionig 2013-02-12 23:50
Taip, nebūna, bet dar dažniausiai tai būna įvairių medžiagų lydiniai. Bet kad ten būtų metalas irgi sunku pasakyti, kadangi daug lemia apšvietimas, kuris mus gali apgauti. Reikėtų, žinoma, iš arčiau, bet pamačius, kokia tai vietovė, tai kapstytis per tokius akmenis būtų rizikinga. Aišku, kaip visada visokių paskalų mėgėjai dar prikurs ir daugiau..
g3n1us 2013-02-13 00:49
Sakykit ką norit, man irgi čia daugiau spėlionės.. Nusiuntė marsaeigį, o tas vietas, apie kurias belieka spėlioti pravažiuoja lyg niekur nieko... Tai jų misija nuvažiuoti iš taško A į tašką B? Oho, kaip išmanu ir moksliška... Gal ten būtų įvykdę kokį atradimą naudingą, o dabar gal net nieko ir nebepavyks per likusią misijos dalį nuveikti... Tai tikrai neprotinga.. Ten marsas, o ne žemė, marsaeigis tam ir skirtas, kad tyrinėti, o ne pravažiuojant grožėtis ir spėlioti... Sėkmės grežiojant uolienas ir ieškant tai ko tik tikisi ir nori surasti... Beja, dėkui už straipsnį - laukiau.
immortallt 2013-02-13 00:58
O taip, tu protingesnis už mokslininkus dirbančius Nasoje... Tai davai, pastatyk savo marsaeigį su 50Mp kamera iš kefyro kartono dėžių ir išsiūsk į Marsą. Gi tu toks protingas, tau net nereikės finansavimo! Gi NASA mokslininkai palyginus su tavimi yra idiotai.
g3n1us 2013-02-13 01:28
Žinių neabejoju, kad turi daugiau bet kuris iš jų dirbantis (dėl IQ garantuoju, kad ne visi, nes pas mane per daug aukštas), tačiau ne apie tai kalba, reikia skaityti ką rašau atidžiau ir "šalčiau"...Jei tai exploreris/tyrinėtojas, tai gal reikėtų stabtelti? Galim ginčytis iki pajuodavimo, bet faktas, kad jie dabar spėlioja, nors daug įrankių sukišo į marsaeigį ir net nepasivargino, bent privažiuoti ar nufotografuoti iš kito kampo... Aj, čia smulkmena.. Tyrinėjimams skirtas marsaeigis spėliones praskipina... Tikras "exploreris"... Suprasčiau jei iki taško B neužtektų energijos dėl tokio sustojimo... Tai kaip sakant nemesi suplanuoto tako dėl takelio...
kestutisz 2013-02-13 09:26
Dėl kiekvineo akmenuko suplanuotas tyrimas negali būti stabdomas keliom dienom, čia jau būtų ne sustojimas papildomai fotkei, o grįžimas atgal ir ilgam - vien radio signalas eina >4 minutes, nuotraukų perdavimas dar ilgiau, jos ir perduodamos ne ištisai, o kai yra "laisvo" laiko ir eterio tai kai kažkas jį pamatė Curiosity jau buvo toli toli. Juolab tikimybė, kad visame Marse surado vienintelį tokį akmenuką yra labai menki - sekančiam tokiam pamatytam greičiausiai jau bus įdėję papildomą programą jį atpažinti, nufotografuot iš arčiau ar net "pačiupnėti"
g3n1us 2013-02-13 10:25
Tai kaip tada valdomas roveris? pats vazinejasi, o mokslininkai, tik fotkes ziuri?
kestutisz 2013-02-13 10:35
Manau sudaromas planas gan ilgam laikui į priekį ir jis jį vykdo. Gal ne toks sudėtingas kaip kad rašė 7 minutėm nusileidimo 500000 kodo eilučių, bet vistiek ne su joystick'u sukioja :)
g3n1us 2013-02-13 10:54
na, su joistiku gal nesukineja, bet as primetes buvau, kad yra masteliai, atsiuncia fotke, isanalizuoja ar nera pavojingu akmenuku ir pan... tada pasiuncia trajektorija ir pirmyn... grizti is vis paprasta,,, pasiunti koda reversini... bet ne tame esme.. ten matem buvo akmenu... tai jis ten kelis metrus kokius buvo nuvares, kai gavo fotke... ;] kodel ESA nedaro savo roveriuko... lai daro ir siuncia ne i marsa, o kur kitur, ot smagu butu...
SaMaras 2013-02-13 11:21
Na kiek žinau jie ten beveik autonomiškai važinėjasi... duodi tašką į kurį jis turi nuvažiuoti o jau pats roveris sprendžia ar kliūtį įveikinėti, ar apvažinėti ar dar kaip kitaip išsisukinėti... jei reikėtų viską spręsti žmonėms žemėje, tai didžiąja dalį duomenų srauto užimtų duomenys reikalingi judėjimui... nusiunti komandą pajudėti, ~20min signalas keliaujamas apdorojamas, tada vykdoma komanda (tarkim pavaziuoti 30cm į priekį pasukti 30 laipsnių i šoną, tada 90cm tiesiai ar panašiai.. žinant marsaeigio greitį tai prismeskit kiek tai užtruks) tada marsaeigis surinktų duomenis apie savo padėtį ir siūstų i žemę, kur viskas analizuojama ir po to priimami sprendimai kokią tolimesnę komandą duoti... turint dabartinę techniką mažų mažiausia netikslinga laiko atžvilgiu... aišku jeigu viskas vyktų tokiu būdu tada konkrečiu atveju prie sudominusio objekto gali apsistoti tiek kiek tuo metu nusprendi kad yra tikslinga..