2016 metais realybe tapusios pranašytės: nuo lazerinių ginklų iki robotų policininkų (Video)  ()

Bandydami pranašauti ateitį turėtume būti atsargūs, nes kartais pranašystės tikrai išsipildo. Netikite? Naujienų portalas Alfa.lt pateikia keletą pranašysčių, kurias kažkas kažkada pateikė ir štai jos tapo realybe.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bandydami pranašauti ateitį turėtume būti atsargūs, nes kartais pranašystės tikrai išsipildo. Netikite? Naujienų portalas Alfa.lt pateikia keletą pranašysčių, kurias kažkas kažkada pateikė ir štai jos tapo realybe.

„Simpsonai“ žinojo, kas taps prezidentu

Sunku patikėti, tačiau vienas populiariausių pasaulyje animacinių serialų „Simpsonai“ dar prieš 16 metų išpranašavo, kad JAV respublikonų partijos kandidatas Donaldas Trumpas triumfuos JAV prezidento rinkimuose.

2000-aisiais transliuotoje „Simpsonų“ serijoje parodoma ateitis, kurioje Houmerio ir Mardžės dukra Liza Simpson prezidento postą perėmė iš kadenciją jau baigusio D. Trumpo, kuris nustekeno šalį ir nuvarė ją į gilią ekonominę krizę.

Valgysime atspausdintą maistą

„Food ink“ – pirmasis pasaulyje restoranas, kulinarinių šedevrų gamybai naudojantis 3D spausdintuvus. Tikimasi, šis po pasaulį keliaujantis restoranas į didžiuosius pasaulio miestus atneš naują valgymo patirtį.

Šios naujosios gastronominės virtuvės šefai pažada gurmanams, kad 3D būdu spausdintas maistas bus tarsi meniška „kulinarinė skulptūra“, atspindinti aukštųjų technologijų galimybes. Skonių ekspertai galės išbandyti net devynių patiekalų meniu.

Patiekalai bus gaminami pagal originalius virtuvės šefų receptus, o maistas bus patiekiamas tiesiai iš nešiojamųjų 3D spausdintuvų. Visi produktai, kurie gali būti paversti valgoma pasta, – humusas, sūris, picos tešla, šokoladas – yra potenciali „spausdinimo medžiaga“, kuri gali tapti patiekalu.

Jo sudėtinės dalys sluoksnis po sluoksnio yra atspausdinamos 3D spausdintuvu. Vis dėlto visą patiekalą sudarys ne tik atspausdintas maistas, bet ir senuoju būdu pagamintas garnyras.

Dronai kurjeriai

Nikolas Tesla 1898 metais sukūrė nuotolinio valdymo pultą ir numatė jo teikiamą naudą valdant transporto priemones, gabenančias daiktus, įskaitant ir įvairias prekes.

Štai internetinės prekybos milžinė „Amazon“ nėra vienintelė pasaulyje, kuri savo veiklai pasitelkė bepiločių orlaivių (dronų) ir nuo šiol būtent jais pristato įsigytas prekes netoliese gyvenantiems žmonėms.

„Google“ kompanija taip pat vysto savo projektą „Project Wing“ jau kelerius metus ir pagaliau pradėjo prekes pristatyti savo bepiločiais orlaiviais.

Kompanija „Google“ neslepia savo ambicijų sukurti pažangią prekių pristatymo dronais sistemą, kuri sudarytų rimtą konkurenciją „Amazon“. Be abejo, tai tik pirmieji kompanijos žingsniai šioje sferoje, tačiau perspektyvos atrodo išties daug žadančios.

Lazeriniai ginklai

Jungtinių Amerikos Valstijų kariuomenės pareigūnai atskleidė savo futuristinius planus. Kaip skelbia „Independent“, JAV kariuomenė yra „labai arti“ to, kad jau netrukus ištobulintų ir pradėtų naudoti lazerinius ginklus mūšio lauke.

Kalbėdama Atstovų rūmų komitete, karinių technologijų sekretorė Mary J. Miller teigė, kad JAV tikslas yra integruoti lazerinius ginklus į kariuomenę iki 2023 metų.

Tokio pobūdžio ginklai būtų naudojami numušti raketas, bepiločius orlaivius ar net artilerijos sviedinius, skriejančius dangumi.

Prieš pradedant naudoti lazerinius ginklus mūšio lauke, jie turės būti patikrinti per daugybę bandymų ir atitikti aukščiausius keliavimus reikalavimus. Tik gavus teigiamą atsakymą iš vertintojų lazeriniai ginklai galės būti naudojami kareivių.

„Cubs“ istorinis triumfas

Čikagos „Cubs“ laimėjo Pasaulio seriją, geriau žinomą kaip MLB beisbolo čempionatą. 1989-ųjų filme „Atgal į ateitį 2“ buvo parodyta, kad 2015 metais Čikagos beisbolo komanda taps čempionais.

Atsitiktinumas ar ne, tačiau buvo apsirikta vos vieneriais metais. Nuostabą kelia ir tai, kad Čikagos komanda pirmą kartą nuo 1908-ųjų laimėjo MLB lygą.

Savaeigiai taksi

Rugpjūčio mėnesį daliai Singapūro gyventojų leista išbandyti pirmuosius savaeigius taksi automobilius.

Tokią technologiją plėtojanti bendrovė „nuTonomy“ pakvietė specialiai atrinktus žmones atsiųsti programėlę ir vakariniame miesto verslo rajone nemokamai išbandyti „taksi robotais“ pramintus savaeigius automobilius. Visiems gyventojams savaeigiai taksi automobiliai taps prieinami 2018 metais.

„nuTomy“ ne vienintelė vykdo savaeigių taksi automobilių projektą. Švedijos bendrovė „Volvo“ praėjusią savaitę paskelbė sudariusi 300 mln. JAV dolerių vertės bendradarbiavimo sandorį su „Uber“, kuris taip pat rodo didelį susidomėjimą savaeigiais automobiliais.

Daiktų internetas ir VR

Daiktų interneto populiarumas pirmą kartą aptartas Peterio T. Lewisato 1985-ųjų konferencijoje, kurią rėmė JAV Komercijos departamentas. VR įsigalėjimas: 1935 m. apsakyme, kurį parašė Stanley‘us G. Weinbaumas, buvo minimi akiniai, leidžiantys pajusti fiktyvų pasaulį su hologramomis.

Per konferenciją „BUILD 2015“ kompanija „Microsoft“ pademonstravo savo virtualios realybės akinius „HoloLens“. Iki šiol nebuvo žinoma, kas šio įrenginio viduje, kokie jo komponentai ir veikimo principas, tačiau kūrėjai nusprendė atskleisti ir šią paslaptį.

Skirtingai nuo daugybės kitų virtualios realybės akinių, „HoloLens“ naudojamos permatomi lęšiai, kaip ir „Google Glass“. Taip pat naudojami erdvinio skambėjimo ir vaizdų fiksavimo davikliai, kurie skirti darbui su supančia realia aplinka; integruota kamera, kuri įrašo vaizdą ir garsą.

Įrenginio viduje įmontuota daugybė jutiklių, o mikrofonas gauna balso komandas; yra vaizdo gylio daviklių, akselerometras, giroskopas, magnetometras ir galvos judesių sekimo kamera.

Ateities batai

Praėjo beveik 30 metų nuo to momento, kai Marty‘is McFly‘us įsispyrė į kompanijos „Nike“ sportinius batelius su ypatingais raišteliais, gebančiais savaime užsirišti. Visa tai vyko vienoje iš fantastinio filmo „Atgal į ateitį 2“ scenų.

Tačiau šis išradimas nėra jau toks nerealus, kaip galėtų pasirodyti. Kompanija jau paviešino pirmąją vaizdinę medžiagą ir atskleidė šiek tiek daugiau detalių, kaip iš tiesų veiks „HyperAdapt“ vardą gavę sportbačiai.

CNN teigimu, inovatyvūs sportiniai bateliai, žengę iš ateities, bus itin lengvi ir įkraunami, visai kaip jūsų išmanusis telefonas. Vis dėlto džiūgauti pernelyg nereikėtų. Pasirodo, išmanieji bateliai ne visiškai galės patys užsirišti, koncepcija labiau primena tiesiog automatinį batų užsiveržimą.

Robotai mus saugos

Kinijos „AnBotcan“ gali sučiupti ir „tazeriu“ nukrėsti įtariamąjį, kaip per 1987-ųjų filmą „Robotas policininkas“. O Dalaso policijos departamentas įgalino robotą panaudoti mirtiną ginklą prieš žmogų. Po ilgas valandas trukusių nepavykusių derybų policija pasiuntė robotą likviduoti piktavalį. 25-erių agresorius Micahas Johnsonas buvo nukautas.

Nusikaltėlį nukovė bombų neutralizavimo robotas Remotec Andros F5. Policija įmontavo į jį apie 0,5 kg sprogstamosios medžiagos C4, detonatorių, o tada nuotoliniu būdu prirideno robotą kaip įmanoma arčiau įtariamojo ir užtaisą susprogdino. Įtariamasis žuvo.

Nors bendrovės Remotec robotai Andros F5 nebeparduodami (juos pakeitė naujesnis modelis Andros F6), jie dar tarnauja specialiosiose pajėgose. Gamintojo duomenimis, naujasis F6 gali gabenti iki 27 kg sprogmenų. Taigi jo pirmtakui F5 puskilogramis sprogalų neturėjo būti pernelyg sunkus krovinys.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(8)
(0)
(8)

Komentarai ()