Iššifravo 1600 metų senumo amuletą: skirtas atbaidyti „dvasias, valgančias kūną ir geriančias kraują“  ()

Naujas „magiško“ amuleto teksto iššifravimas atskleidė, kad šio talismano paskirtis – atbaidyti piktąsias dvasias, „kurios valgo kūną ir geria kraują“, nustatė archeologai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Maždaug prieš 1600 metų pietų Irake ir Irane gyvenę mandėjai švininiame amulete išgraviravo įrašą savo kalba. Išlankstytas amuletas atrodo kaip ilgas plonas švino gabalas.

Šis atradimas gali padėti daugiau sužinoti apie mandėjų religiją, kuri yra tikrai sudėtinga ir sujungia kelis tikėjimus. Šiuolaikiniai mandėjai dažnai rituališkai pasineria į vandenį kaip į apsivalymo elementą ir laikosi pacifistinės filosofijos, pagal kurią smurtas negali būti naudojamas net savigynai.

Pasak iššifruoto teksto, amuletas buvo skirtas apsaugoti vyrą, vardu Abija (mand. Abbiya), nuo kraują geriančių dvasių ir demonų. „Vardan gyvybės, tebūnie sveika Mahua sūnaus Abijos dvasia ir siela“, – skelbia tekstas. Amuletas ragina Gabrielių, kuris yra „dievų angelas“, „nutrenkti, surišti, smogti, sunaikinti ir sutramdyti demoną“. Jis taip pat ragina Gabrielių sustabdyti „dvasias, valgančias kūną ir geriančias kraują“, kad neskaudintų Abijos. Ant amuleto taip pat parašyta: „Nuo sūnų ir dukterų, tebūnie didingas balsas, gydymas, pergalė ir įvairialypė apsauga Abijos kūnui, dvasiai ir sielai“ (angl. From the sons and daughters, may a great voice, healing, victory, sealing, protection, and sealing be to the body and spirit and soul of Abbiya).

 

Amuletas yra apie 20 cm ilgio ir 4,5 cm pločio, ir jame yra 62 įrašo eilutės, neseniai virtualiame metiniame Amerikos archeologijos instituto ir Klasikinių studijų draugijos susitikime darytame pranešime teigė Centro koledžo (Kentukis, JAV) religijos profesorius emeritas Tomas McColloughas.

Amuleto kilmė

Centro koledžas amuletą kartu su kitais dviem 2009 m. įsigijo iš kolekcininko, už 5000 JAV dolerių.

Parduodamas kolekcininkas teigė, kad amuletus praėjusio amžiaus šeštajame dešimtmetyje Jeruzalėje įsigijo jo šeimos narys – ir pateikė nuotraukas, patvirtinančias šį teiginį, sakė T.McColloughas.

Šios nuotraukos yra labai svarbios, nes per pastaruosius kelis dešimtmečius pietų Irake padažnėjo istorinių radinių ir artefaktų plėšimas bei grobstymas, todėl pasak mokslininko, daugelis mokslinių žurnalų nepublikuoja tyrimų apie senovinius irakietiškus įrašus, nebent esama įrodymų, kad jie nėra susiję su nesenais plėšimais.

Paskelbimo metu tyrėjai pasidalinti nuotraukomis ar atskleisti kolekcininko tapatybės, deja, negalėjo.

Trys amuletai yra pagaminti iš švino ir vario. Analizuodamas iššifruotojo amuleto korozijos lygį, Centro koledžo chemikas Jeffas Fiebergas nustatė, kad radinys datuojamas bent 450 mūsų eros metais. Šį datavimo metodą panaudojęs ir kitiems amuletams, pirktiems iš kolekcininko, chemikas nustatė, kad jie datuojami bent 750 m.

 

Kadangi amuletai yra tokie seni, jie gali pateikti užuominų, kaip laikui bėgant vystėsi mandėjizmo religija, sako mokslininkai. „Vienintelis dalykas, ką turime iš ankstyvojo laikotarpio, yra šie magiški daiktai“, – sako T.McColloughas.

Tebegyvuojanti religija

Manoma, kad šiais laikais mandėjų populiacija siekia apie 50 000. Tūkstantmečius jie gyveno Irako pietuose ir Irane, bet buvusio Irako prezidento Saddamo Husseino valdymo metu susidūrė su persekiojimu, o po 2003 m. JAV invazijos į Iraką į juos nusitaikė ir kai kurios kovotojų grupės. Dėl to daugelis mandėjų buvo priversti bėgti iš Irako, ir kai kurie dabar gyvena JAV, Australijoje, Švedijoje, Jungtinėje Karalystėje ir Kanadoje.

Amuletų tyrimai tęsiami. Neseniai mokslininkams pavyko išvynioti amuletą, kuris datuojamas 750 mūsų eros metais – ir šiuo metu šifruoja jame padaryta įrašą.

Parengta pagal „Live Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(2)
(1)
(1)

Komentarai ()