[Išsami tema] Išskirtinė ir vienintelė šalis pasaulyje, kurioje viską galite nusipirkti su „Bitcoin“  ()

Šią savaitę kriptovaliutos ir toliau krito, o milijardai buvo nušluoti nuo „Bitcoin“ ir panašių skaitmeninių pinigų vertės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Katastrofa paveikė investuotojus visame pasaulyje, įskaitant Salvadoro vyriausybę. Centrinės Amerikos šalis prieš devynis mėnesius išleido milijonus dolerių „Bitcoin“ valiutai, kuri tapo teisėta mokėjimo priemone, skatindama žmones naudoti ją kasdieniams sandoriams.

Nuo niekučių iki benzino ir net namų – naudodami „Bitcoin“ galite Salvadore nusipirkti beveik bet ką. Pirkimas kriptovaliuta iš gatvės pardavėjų ir didžiųjų tinklų yra nepaprasta patirtis.

Tai rodo, kiek toli „Bitcoin“ nuėjo nuo tada, kai jis buvo aptartas interneto forumuose 2008 m.

Prezidento Nayibo Bukele sprendimas padaryti kriptovaliutą teisėta mokėjimo priemone reiškia, kad teoriškai dabar ją turi priimti visos įmonės, kartu su kita Salvadoro valiuta – JAV doleriu.

Tačiau naujausia kriptovaliutų katastrofa sukėlė daugiau klausimų apie politiką, ypač apie beveik 100 mln. viešųjų lėšų bitkoinams įsigyti – kiekvieną pirkinį prezidentas pažymėjo „Twitter“ kanale.

Šalies 2300 bitkoinų dabar verti pusės to, ką už juos sumokėjo vyriausybė, tačiau finansų ministras atmetė kritiką, sakydamas, kad yra „itin minimali fiskalinė rizika“.

„Bitcoin“ paplūdimys

Vieta, kur prasidėjo Salvadoro BTC judėjimas, yra El Zonte, tai mažas banglenčių ir žvejų miestelis pietinėje pakrantėje. Štai 2019 metais anoniminis aukotojas grupei kriptovaliutų gerbėjų padovanojo pirmąją iš daugelio didelių „Bitcoin“ aukų.

Niekas neprisipažįsta žinąs, kas jis ar ji yra, tačiau susitarta, kad miestas gali pasilikti skaitmenines monetas su sąlyga, kad jos nebus konvertuojamos į dolerius.

El Zonte vis dar gauna „Bitcoin“ aukas iš nežinomo geradario.

Idėja buvo sukurti pirmąją pasaulyje žiedinę „Bitcoin“ ekonomiką, kurioje žmonėms būtų galima mokėti BTC – lygiaverčiais internetiniais grynaisiais pinigais – ir gyventi iš jų.

Tai radikali idėja. Likusiame pasaulyje „Bitcoin“ gali būti naudojamas pirkiniams internetu, tačiau, išskyrus keletą madingų kavinių ar vienkartinių projektų, jo nebuvo įmanoma naudoti visiems atsiskaitymams gatvėje.

El Zonte iš savo anoniminio geradario iki šiol gavo apie 350 000 USD – nemažą sumą už šį skurdų, bet gražų miestelį, dabar dar žinomam kaip „Bitcoin Beach“.

 

Katerina Contreras buvo viena iš pirmųjų šios naudos gavėjų.

Prieš dvejus metus, per pandemiją, jai buvo pasiūlyti gelbėtojų kursai, ir atrodė, kad tai geras sandoris. Už stažuotojų transportą ir jų maitinimą organizatoriai apmokėjo skaitmenine valiuta.

„Tada šešis mėnesius dirbome gelbėtojais, o atlyginimas buvo mokamas „Bitcoin“, – sako ji.

Kai kurios miesto įmonės teigia, kad prekyba išaugo 30 proc., nes „YouTube“ kriptovaliutų kanalų skatinami „Bitcoin Tourists“ patraukė išbandyti naujovę ir išleisti savo skaitmenines monetas atostogoms.

Tačiau BTC priėmimas išlieka nevienodas.

Mano kelionės paskatino mane padaryti išvadą, kad kuo toliau nuo „Bitcoin paplūdimio“, tuo mažesnė tikimybė, kad galėsite nusipirkti daiktų už skaitmeninę valiutą.

„Bitcoin paplūdimyje“ šiek tiek daugiau nei pusė įmonių, su kuriomis susidūriau, priėmė BTC, bet važiuokite į šiaurę 80 minučių iki sostinės San Salvadoro ir tokių liks tik daugiau kaip ketvirtadalis.

Subsidijuota piniginė

 

Vyriausybė teigia, kad neketina versti įmonių priimti „Bitcoin“, nors pagal šalies įstatymą jos tai turėtų daryti. Iki šiol apsiribota tik paskatų siūlymu.

Grynieji pinigai čia vis dar karaliauja, daugiau nei pusė Salvadoro gyventojų neturi banko sąskaitos, tačiau prezidentas N. Bukele įdėjo 200 mln. USD viešųjų pinigų į subsidijuojamą „Bitcoin“ piniginės programą, pavadintą „Chivo“.

Kiekvienas, kuris atsisiunčia programėlę, už registraciją gauna 30 USD „Bitcoin“, o tai gali paaiškinti, kodėl ji buvo atsisiųsta keturis milijonus kartų šalyje, kurioje yra 6,5 ​​mln. gyventojų.

Tačiau daugelis žmonių naudoja programą sandoriams doleriais, o ne „Bitcoin“. Tuo dažnai naudojasi, pavyzdžiui, žmonės, dirbantys užsienyje ir siunčiantys pinigus į namus savo šeimoms, nes nėra komisinių ar pervedimo mokesčių.

Ir yra ženklų, kad po pirminio susidomėjimo bangos žmonės mažiau naudojasi „Chivo“.

Dar viena paskata ja pasinaudoti atsirado vasario pabaigoje, atidarius pažangiausią šalyje gyvūnų ligoninę.

Tapo įprastos didelės eilės, žmonės ir jų augintiniai glaudžiasi grupėse po pavėsinėmis laukdami priėmimų. Ir taip yra todėl, kad visa gyvūnų priežiūra, net ir sudėtinga chirurgija, kainuoja tik 25 centus – jei tik už ją mokama Chivo programėle, o geriausia – BTC.

 

Darbuotojai teigia, kad už centrą mokama „Bitcoin pelnu“, tačiau vyriausybės pareigūnai neatsakė į prašymus paaiškinti, kaip šis pelnas buvo gautas.

Valstybės pinigai

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) ragino Salvadorą atšaukti savo sprendimą padaryti „Bitcoin“ legalia mokėjimo priemone, teigdamas, kad jis yra perdaug nestabilus šiam tikslui, o vietiniai ekonomistai, tokie kaip Tatiana Marroquin, vis labiau nerimauja.

Ji sako, kad vyriausybė neturi pakankamai pinigų, kad padėtų pažeidžiamiems žmonėms, todėl neturėtų rizikuoti, leisdama viešąsias lėšas į kriptovaliutą.

Ji taip pat sako, kad trūksta skaidrumo.

„Mes tiksliai nežinome, kada ir už kokius pinigus jie nusipirko bitkoinų.

Tačiau turizmo ministrė Morena Valdez tvirtina, kad salvadoriečiai pasitiki prezidentu N. Bukele, nepaisant mažėjančios „Bitcoin“ vertės.

 

„Žinome, kad kiekvienas prezidento sprendimas priimamas tinkamu momentu. Žmonės labai pasitiki jo sprendimais ir tuo, kaip klostosi šalies ekonomika“, – sako ji.

Buvo manoma, kad kitos šalys svarstė apie Salvadoro žingsnį prieš naujausią katastrofą gegužę, nors Centrinės Afrikos Respublika yra vienintelė, kuri tai padarė. Šalies prezidentas Faustinas-Archange'as Touadera apie tokį žingsnį paskelbė socialiniame tinkle „Twitter“, apibūdindamas „Bitcoin“ kaip „universalius pinigus“.

Salvadoras dabar nori eiti toliau.

Prezidentas N. Bukele paskelbė apie planus vulkano papėdėje pastatyti naują miestą – „Bitcoin City“, kuris tieks geoterminę energiją ir maitins milžinišką BTC „kasyklą“.

Jis tikisi surinkti pinigų pardavęs 1 mlrd. USD vertės VULKANO obligacijų, nors jos turėjo būti parduodamos kovo mėnesį ir dar nepasirodė.

Pareigūnai teigia esantys įsitikinę, kad jiems pavyks surinkti lėšų ir sumokėti gresiančią 800 mln. USD užsienio skolą.

Tačiau kriptovaliutų žlugimas didina spaudimą šiai vyriausybei, nes ji ir toliau stato už „Bitcoin“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(2)
(1)
(1)

Komentarai ()