Visiškai slapta. Izraelyje atsidūrė sovietiniai MiG-29. Kas žinoma (Video)  ()

Izraelio oro pajėgos turėjo tris MiG-29.


MiG-29 (asociatyvi nuotr.)
MiG-29 (asociatyvi nuotr.)
© Dmitry A. Mottl (CC BY-SA 4.0) | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mig-29_on_landing.jpg

Visi šio ciklo įrašai

  • 2024-04-15 Visiškai slapta. Izraelyje atsidūrė sovietiniai MiG-29. Kas žinoma (Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dešimtajame dešimtmetyje Izraelis vykdė slaptą programą, skirtą sovietų naikintuvams MiG-29 išbandyti. Tuo metu lėktuvai buvo viena iš pagrindinių grėsmių Izraelio kariuomenei. Apie tai praneša „The War Zone“.

Iš kur Izraelis gavo sovietų naikintuvus MiG-29, oficialiai nepranešta. Izraelio oro pajėgos juos išbandė įvairiais aspektais, įskaitant oro dvikovas, kurios leido suprasti orlaivio stipriąsias ir silpnąsias puses.

Dešimtojo dešimtmečio viduryje du reikšmingiausi potencialūs priešai – Iranas ir Sirija – įsigijo MiG-29. Palyginti su MiG-21, naujieji naikintuvai buvo daug pajėgesni. Prieš tai Izraelis tik neseniai, 1989 metais, gavo MiG-23 iš Sirijos perbėgėlio.

[Iš Lenkijos] „Engwe“ švenčia savo 10-ąjį gimtadienį! Su kuponais mažiausios kainos istorijoje ir el. dviračiai dovanų!
4017 1

Tokie išpardavimai būna tik kartą per dešimtmetį. Ir „Engwe“ kompanija švęsdama savo veiklos jubiliejinį gimtadienį paruošė beprotiškų pasiūlymų.

Išsamiau

 

MiG-29 pasirodymas nustelbė likusius sovietų naikintuvus. Buvo baiminamasi, kad orlaivis sukels iššūkį F-15 ir F-16.

MiG-23
MiG-23
© BrokenSphere (CC BY-SA 3.0) | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Yellow_Mig-23_MW.JPG

Iki 1997 metų balandžio Izraelio armija įsigijo 3 naikintuvus MiG-29. Pilotai bandytojai ištyrė orlaivius, jų ginklus ir galimybes skrendant. Jie taip pat „susikovė“ su esamais Izraelio naikintuvais.

Pagrindinė problema buvo kalbos barjeras, kai kuriais atvejais pilotams teko improvizuoti. Kabinoje balso sistema buvo tik rusų kalba, kaip ir visi viduje esantys jutikliai. Be to, visi kabinos prietaisai buvo surašyti kirilica ir kalibruoti metriniais, o ne imperiniais matavimo vienetais (kaip yra F-15 ir F-16), todėl laikinai buvo užklijuotos etiketės anglų kalba.

„Mes įpratę bandyti užsienio orlaivius vykdydami pirkimų procedūrą, tačiau MiG-29 buvo neįprastas lėktuvas. Nė akimirkai nepamiršome, kad šis orlaivis yra pažangiausia strateginė grėsmė, kuri šiandien egzistuoja arenoje“, – tuomet sakė skrydžių bandymo vadas generolas leitenantas M (pavardė įslaptinta).

 

Kol MiG buvo Izraelyje, kiekvieną dieną buvo atliekami keli skrydžiai. Vertingiausia patirtimi vadinamas oro mūšio tarp MiG-29 ir Izraelio F-15, F-16 ir, kai kurių šaltinių teigimu, net F-4E modeliavimas. Kai kuriais momentais MiG-29 nenusileido pažangiems Izraelio lėktuvams.

Tarp versijų, iš kur atkeliavo lėktuvai, nurodoma Lenkija. Nors lėktuvai buvo perdažyti, kai kuriose vietose buvo matomi ne itin kruopščiai paslėpti atpažinimo ženklai. Teigiama, kad jų vieta sutapo su Lenkijos oro pajėgų ženklinimu.

Žinoma, Izraelis nebuvo vienintelė šalis, kuri dėjo daug pastangų, kad įvertintų MiG-29. Tuo pačiu metu, 1997 m. birželį, JAV vyriausybė iš Moldovos nupirko 21 MiG-29, tariamai siekdama užkirsti kelią jų pardavimui Iranui. Tačiau bent kai kurie buvę Moldovos MiG lėktuvai slapta buvo išbandyti.

 

Šiuo metu potencialūs Izraelio priešai ir toliau eksploatuoja MiG-29, o Tel Avivas turi visiškai kitokio pajėgumo naikintuvus, tokius kaip F-35.

O Šaltojo karo metu JAV veikė slaptas „Raudonųjų erelių“ padalinys, kurio tikslas buvo išbandyti įvairius Sovietų Sąjungos naikintuvus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(71)
(1)
(70)

Komentarai ()