Ukrainos kariuomenė turi super ypatingą savybę: lenkia absoliučiai visas pasaulio kariuomenes - tai košmaras rusams  ()

Ukraina karines technologijas įsisavina daug greičiau nei Rusija: ekspertas pateikia priežastis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos kariuomenė šiandien labai skiriasi nuo kitų pasaulio šalių - joje tarnauja daug programuotojų. Jie ne tik naudoja, bet ir padeda kurti naujas technologijas, pavyzdžiui, dronus ir programinę įrangą.

Ukrainiečiai karo metu labai greitai kuria ir diegia naujas technologijas, įskaitant programinę įrangą, taip įgydami didelį pranašumą prieš rusus. Tai „Wall Street Journal“ interneto svetainėje rašo informacinių technologijų bendrovės „Palantir“ techninis direktorius Shyamas Sankaras.

Vasario mėnesį Shyamas Sankaras lankėsi Ukrainoje, kad sužinotų, kaip kariuomenė naudoja technologijas, ir kaip užsienio gamintojai ir kūrėjai galėtų padėti. Jis atkreipė dėmesį, kad daugelis Ukrainos kariškių gerai supranta programinę įrangą ir kūrėjams teikia išsamius atsiliepimus. Jie diegia naujoves daug greičiau ir veiksmingiau nei Rusija.

„Kitomis aplinkybėmis būčiau pasamdęs juos kaip inžinierius“, - sakė „Palantir“, vienos didžiausių JAV programinės įrangos, skirtos organizacijoms, įskaitant žvalgybos tarnybas, kūrimo bendrovės atstovas.

Kaip pažymėjo Shyamas Sankaras, Ukrainos kariuomenė ryškiai skiriasi nuo likusio pasaulio technologinio išprusimo požiūriu. Viena dažniausių problemų gynybos srityje yra ta, kad kariškiams sunku išmokti naujų technologijų, ypač programinės įrangos, kurios jie visiškai neišmano. Paprastai programinei įrangai skiriama labai mažai dėmesio, arba ji laikoma įrangos dalimi. Ši padėtis pradėjo keistis JAV, tačiau išlieka ir kitose Vakarų šalyse.

Tačiau Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kovotojai greitai išmoko naudotis įvairia programine įranga ir, svarbiausia, užmegzti dialogą su pasaulinio lygio programuotojais. Ukrainoje kariškiai nebijo naujovių, jie išbando naujas technologijas, atsisako pasenusių ir neveikiančių, patys investuoja į daugybę vietinių projektų. Jie supranta, kad programinė įranga reikalauja nuolatinių naujovių, iteracijų ir atnaujinimų.

Pasak Sankaro, Ukrainos kariuomenėje tarnauja apie 300 000 programinės įrangos inžinierių. Labai dažnai informacinių technologijų specialistai tampa padalinių vadais ir, remdamiesi savo kovine patirtimi, siūlo įvairias idėjas. Jie, savo ruožtu, kuria naujus gaminius, gamina veikiančius prototipus ir pristato juos Gynybos ministerijos pareigūnams, kurie perka gaminius ir siunčia juos fronto linijos kariams.

 

Dėl tokio bendradarbiavimo ir didelės ukrainiečių verslumo dvasios po Rusijos ginkluotųjų pajėgų invazijos atsirado daug pradedančiųjų įmonių, pavyzdžiui, dešimtys nedidelių dronų gamybos įmonių. Specialistai savanoriai išmoko kurti amuniciją ir 3D spausdintuvais spausdinti stabilizatorių uodegas, kad padidintų smūgių tikslumą. Jie civilinius bepiločius orlaivius pavertė bombonešiais, kurie vienu metu gali nešti iki šešių granatų okupantams naikinti.

„Ukraina rodo pasauliui, kaip karinis dalyvavimas padeda sukurti programinę įrangą, reikalingą mūšiams laimėti. Po pergalės Ukraina turės 300 000 karo didvyrių, kurie taps kompiuterių mokslininkais. Jiems bus taip pat patogu naudotis „Javelin“, kaip ir „Jupyter“ nešiojamaisiais kompiuteriais. Negaliu sulaukti, kada pamatysiu, ką jie sukurs“, - užbaigė Sankaras.

 

Anksčiau „Focus“ rašė, kad po Rusijos puolimo Ukraina per kelis mėnesius sukūrė kariuomenės valdymo tinklą, kurį JAV kūrė dešimtmečius. Jame sujungiami duomenys iš bepiločių orlaivių, naikintuvų, palydovų, įvairių ginklų sistemų, ir yra valdomi specialia programine įranga, padedančia koordinuoti karių veiksmus, vykdyti žvalgybą ir rengti tikslius smūgius.

Vasario pabaigoje Ukrainos IT specialistai pristatė žvalgybos duomenų rinkimo programinės įrangos sistemą „Grizelda“. Ji renka informaciją iš atvirų šaltinių, automatiškai ją tikrina ir rodo planšetiniuose kompiuteriuose, sąveikaudama su kita karine programine įranga, pavyzdžiui, „Delta“, „Nettle“ ir „Armor“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(146)
(0)
(146)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: