Cheminis plastiko perdirbimas: ar tai realus taršos mažinimo sprendimas? (Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

evaldosia 2023-05-09 20:17
bet koks plastikas praktiškai pagamintas iš dujų sintetinant jas.jau panaudotą plastiką jį plaunant ,rūšiuojant,ir chemiškai perdirbant,neturi ekonominės prasmės.produktas bus žemos kokybės.iš pet butelių galima pagaminti tik plastikinį kilimėlį kojom nusivalyti.ir tai po 2 m jis pradės trupėti. jau geriau visą plastiką deginti šilumai ir nerūšuoti.
kestutisz 2023-05-10 13:19
Pritariu - geriau kūrenti (ir neleisti gaminti "nekūrenamo" plastiko), bo visas tas "cheminis perdirbimas" skamba kaip daugybė tų pačių cheminių medžiagų.
immortallt 2023-05-11 07:49
Kaip gerai, jums skamba. O Lietuvoje turime įmonę, kuri tam tikrus plastikus, plačiai naudojamus mūsų pasaulyje, sugeba perdirbti į pirmines žaliavas ir susidaro ~1-2% tirpiklių, kurie tinkami naudoti dažams, klijams ir pan. Geriausia aišku kuo mažiau naudoti pakuočių, bet jei reikia, dažnu atveju plastikas yra mažiausiai taršus, jei jis tinkamai surenkamas ir perdirbamas.
kestutisz 2023-05-11 10:48
Tai tą gerą pavyzdį į sceną. Kol kas esu girdėjęs apie vertimą KAK'us (deginimui), išvežimą kur nors toli toli sandėliavimui (na ir geriausiu atveju PET butelių perdirbimą į poliesterio siūlus, bet tik berods gan ribotai), netgi "utilizaciją" smulkinant ir tiesiog išplaunant per kanalizaciją. Pats Filalab re-petg bandžiau (bet nepasakyčiau kad džiugino, tik kad pigiau/nemokamai tai beveik galima pakęst užsikišusius nozzle, nu gal pramoks).
qrad 2023-05-11 12:02
Apskritai reiktu uždrausti parduotuvėse prekiauti maisto produktus ir gėrimus plastikinėse pakuotėse, nes praktiškai iš ten ir susidaro visos plastiko šiukšlės. Tiesiog reiktu grįžti prie daugkartinės taros naudojimo, kaip senais gerais laikais, kai dar nebuvo naudojamas plastikas. https://www.youtube.com/watch?v=3R7XAeWCNqI Geras video šia tema. Visas šitas plastiko rūšiavimas yra tik plastiko industrijos scamas. Tuo labiau, kai plastiko rūšiavimas yra subsidijuojamas iš mokesčių mokėtojų pinigų.
immortallt 2023-05-11 16:05
Tas geras pavyzdys man info pateikęs po konfidencialumo grafa. Ir tai dar nėra pilnai komercializuota technologija, tad viešai nieko nerašo. Kiek pasaulyje tokių pasileidinėja lygiagrečiai - nė vienas nežinome, todėl gal nereikėtų kategoriškai teikti toje srityje, kurioje neturi net bazinių žinių? qrad, vienas popierinis maišelis sukuria apie 3x daugiau nei vienas plastikinis maišelis. Jei pakartotinai nepanaudoji - tai ir lieka 3x (abu sudegini, ar tik plastikinį sudegini). Man popierinius pakartotinai naudoti retai gaunasi, dažniausiai kas nors suplyšta. Jei plastikinį panaudosi pakartotinai, o popierinis suplyšo, tai skirtumas jau 6 kartai. Jei apie daugkartinius, tai pvz. medvilninius maišelius turėsi panaudoti pakartotinai tūkstančius kartų pakartotinai (priklausomai nuo medvilnės storio). Pakuočių tvarkymas nėra subsidijuojamas mokesčių mokėtų. Vėl, pasakoji ko nežinai. Finansuojamas gamintojų ir importuotojų surenkamu pakuočių mokesčiu. Pakeitimas daugkartinėmis pakuotėmis nėra blogai, bet nėra ir panacėja. Jei ta daugkartinė pakuotė yra stiklo butelys, kurį kas kartą perdirbsi - tai nieko gero, dar gal net blogiau suminiu poveikiu, tik resursų nenaudosi papildomų.
kestutisz 2023-05-11 16:58
Na tai čia tas pats kas marsięčiai atskris ir viską sutvarkys. Nėra viešai - nėra pramoniniu būdu, vadinasi dar ir išvis nėra. Aš va parkingo "problemas" manau išspręsiu skraidančiais automobiliais, nu bet vėliau :)