Grėsmė Kremliui. Kas tokie „Rusijos laisvė“ legionas ir „Rusų savanorių korpusas“?  ()

Mūšiai Rusijos vakariniame Belgorodo regione vyksta trečią dieną po karinio įsiveržimo iš Ukrainos.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-05-24 Grėsmė Kremliui. Kas tokie „Rusijos laisvė“ legionas ir „Rusų savanorių korpusas“?  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kijevas neigė bet kokį vaidmenį ir teigė, kad užpuolikai yra Rusijos piliečiai. Atsakomybę prisiėmė dvi grupės – „Rusijos savanorių korpusas“ ir „Rusijos laisvė“ legionas. Štai kas apie juos žinoma.

„Rusijos laisvė“ sukūrimo istorija

Abu kariniai daliniai yra Tarptautinio kariuomenės legiono dalis ir buvo sukurti dar 2022 m. „Rusijos savanorių korpusas“ pradėjo veikti rugpjūtį, o „Rusijos laisvė“ anksčiau, kovo mėnesį. Tačiau verbavimas į padalinius vyksta pagal skirtingus kriterijus.

„Rusijos laisvės legionas“ buvo suformuotas iš rusų karo belaisvių, nusprendusių kariauti Ukrainos pusėje. SBU duomenimis, vasario 27 d., beveik iš karto po plataus masto invazijos pradžios, apie šimtas Rusijos karių perėjo į Ukrainos pusę, kad apsaugotų ją nuo „tikrųjų fašistų“.

Vienas iš rusų kariškių, pasidavęs pirmosiomis invazijos dienomis, pasakojo, kad pirmosiomis karo dienomis jo dalinys buvo visiškai sunaikintas, o jis pats pateko į nelaisvę. Ir tik ten rusas suprato, kad tai, kas vyksta, yra ne „speciali operacija“, o tikras genocidas.

„Suvokęs viską, kas vyksta, kad tai tikras genocidas, nusprendžiau prisijungti prie Rusijos laisvės legiono. Pirmiausia tai padariau, kad įveiktume Putino fašistinį režimą namuose, savo šalyje. Kad būtų laiminga ateitis mūsų vaikams ir anūkams“, – sakė jis.

Bet tada į „Rusijos laisvę“ pradėjo jungtis savanoriai, dabar karo belaisviai į legioną nebeverbuojami.

Legionas naudoja balta-mėlyna-balta vėliavą, o ne oficialią Rusijos vėliavą. „Rusijos laisvės“ nariai ne kartą ragino bendrapiliečius stoti į dalinio gretas, siekiant išgelbėti savo šalį „nuo pažeminimo ir žlugimo“.

Kaip susikūrė „Rusijos savanorių korpusas“

Tuo tarpu „Rusijos savanorių korpusą“ sudaro etniniai rusų emigrantai, gyvenę Ukrainoje ir kitose Europos šalyse iki invazijos.

2022 m. lapkritį Piliečių taryba* pradėjo rinkti papildomus savanorius į korpusą, jis pradėjo veikti 2023 m. vasaros pabaigoje. Tuo pat metu „Rusijos savanorių korpusas“ buvo komandiruotas į kariuomenės „Azov“ 98-ojo bataliono 1-ąją kuopą Zaporožės-Donecko kryptimi.

 

*Piliečių taryba yra Varšuvoje įsikūrusi politinė asociacija, kuri paskelbė apie savanorių rinkimą ir kurią sudaro Rusijos opozicijos nariai iš įvairių regionų.

Nepaisant didelio žiniasklaidos dėmesio, nieko nežinoma apie karių skaičių korpuse.

O dešiniųjų radikalių judėjimų Rusijoje ekspertas Viačeslavas Lichačiovas mano, kad „Rusijos savanorių korpuso“ dydis yra nuo 180 iki 200 žmonių.

„Rusijos savanorių korpuso“ veikla vis dar yra diskusijų objektas tiek Ukrainos, tiek užsienio žiniasklaidoje.

„Žinoma, niekas negali duoti jokių garantijų. Jei viskas, ką darome, jei rizika, kurią keliame sau ir savo šeimoms, nėra pakankamas įrodymas, kad tai darome nuoširdžiai, mes, žinoma, čia bejėgiai", - vienas iš kovotojų pakomentavo šį klausimą.

Tačiau prieš priimant į korpusą rusai vis tiek atlieka daugybę patikrinimų Ukrainos specialiosiose tarnybose – visų pirma kiekvienam potencialiam kovotojui atliekamas testas poligrafu (melo detektorius), sprendžiamas klausimynas, sudaromas psichologinis portretas.

 

Korpuso gretose kaunasi visiškai skirtingų profesijų žmonės – nuo ​​aktorių iki nuteistų bėglių, yra ir buvę Rusijos vidaus reikalų ministerijos bei armijos darbuotojai, kurie ilgus metus tarnavo Rusijoje.

Ką daro „Rusijos laisvė“ ir „Rusijos savanorių korpusas“

Yra žinoma, kad „Rusijos laisvė“ dalyvavo ginant Bachmutą. „Rusijos savanorių korpusas“ savo gyvavimo metu dalyvavo mūšiuose už Bučą, Irpinę, Černihivą ir Chersoną.

Be to, dalis „Rusijos savanorių korpuso“ narių priklausė garnizonui Gyvačių saloje, o 2023 metų sausio 24 dieną korpuso kovotojai dalyvavo naktiniame reide Naujoje Kachovkoje. Per operaciją savanoriai nužudė mažiausiai 12 įsibrovėlių.

Taip pat žinoma, kad reidas į Belgorodo sritį rusų savanoriams buvo ne pirmas – Briansko srityje jie jau buvo atsidūrę anksčiau. Dar kovo pradžioje buvo pranešta, kad korpusas pateko į pasienio Rusijos kaimus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(39)
(0)
(39)

Komentarai ()