Paslėpta nuo akių. Džiunglėse buvo aptikta tai, ko „rasti buvo neįmanoma“ (Video)  (7)

Po stora Gvatemalos džiunglių lapija palaidotas senovės majų miestas išniro iš nežinomybės ir perrašė pasakojimą apie vieną didžiausių istorijos paslapčių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neseniai įvykęs nepaprastas senovės majų miesto atradimas, kuris anksčiau buvo laikomas beveik išgalvotu, sukelia revoliuciją žmonijos suvokime apie praeities civilizacijų gyvenimo būdą ir papročius. Majai pastatė nuostabias iš akmens iškaltas piramides, kurios tapo sėkmingos civilizacijos ir daugybės tautų, kurias ji apėmė, įrodymu, rašo „The Washington Post“.

Tankiose džiunglėse šiaurinėje Gvatemaloje mokslininkai atrado 417 miestų, datuojamų maždaug 1000 m. ir juos jungia beveik 180 km kelių tinklas, kurį mokslininkai pavadino „pirmąja greitkelių sistema pasaulyje“.

Mokslininkai teigia, kad šis platus kelių ir miestų tinklas kartu su sudėtingais ceremonijų kompleksais, hidraulinėmis sistemomis ir žemės ūkio infrastruktūra rodo, kad senovės majų civilizacija, besitęsianti per dabartinę Centrinės Amerikos teritoriją, buvo daug labiau pažengusi, nei manyta anksčiau.

Nuo 2015 m. teritorijos kartografavimas naudojant LIDAR technologiją – pažangų radaro tipą, atskleidžiantį tankios augmenijos ir medžių lajų paslėptus dalykus – mokslininkai nustatė, jų teigimu, gerai organizuotos ekonominės, politinės ir socialinės sistemos, veikusios prieš maždaug du tūkstantmečius, likučius.

Stulbinamą šios gyvybingos visuomenės nuosmukį ir galutinį žlugimą 850 iki 1000 m., tebegaubia paslaptis. Nors Majų civilizacijos likučiai išlikę iki šių dienų, staigus jų žlugimas jau seniai glumino istorikus. Laimei, iki šiol paslėpto senovės majų metropolio kasinėjimų naujausi atradimai, atskleidžia jų gyvenimo būdą.

 

 

Gvatemalos atogrąžų miško gilumoje, paslėptoje tarp El Miradoro įdubų, stūkso senovinis majų miestas, iki šiol buvęs paslėptas, supamas maždaug 400 tarpusavyje susijusių gyvenviečių komplekso. Kai kurioms iš jų daugiau nei 3000 metų, jos yra įmantriai tarpusavyje susijusios. Įdomu tai, kad archeologai aptiko 417 majų gyvenviečių, kurias jungia didžiulis 180 kilometrų kelių tinklas – tai senovinis žygdarbis, kurį galima palyginti su pirmąja pasaulyje greitkelių sistema.

Išsamiame tyrime dalyvavusių mokslininkų teigimu, šio tarpusavyje susijusio miesto statyba pradėta maždaug 1000 m. prieš mūsų erą, iš tikrųjų atveria plačią žmonijos istoriją, kuri anksčiau buvo nežinoma.

 

 

Technologijų pažanga leido neregėtu tikslumu prasiskverbti per storą atogrąžų miško lapiją. Naudodami moderniausią LIDAR technologiją, kuri naudoja šviesos aptikimą ir nuotolio nustatymą, tyrėjai galėjo pamatyti panoramines senovės miesto erdves. Jų radiniai įspūdingai atskleidžia sudėtingą tarpusavyje susijusių gyvenviečių kompleksą, kurį meistriškai supina neįtikėtinas kelių tinklas.

Su šiuo naujai atrastu supratimu apie miesto mastą, mokslininkai yra pasirengę leistis į naujas ekspedicijas, kad atskleistų daugybę žinių apie šią mįslingą civilizaciją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(79)
(2)
(77)

Komentarai (7)

Susijusios žymos: