Paslaptingiausia pasaulio kariuomenė. Pietų Prancūzijos urvuose slepiasi „100 000 karių“ (Video)  ()

Kalbant apie paslaptingus geologinius reiškinius, nieko negali būti paslaptingesnio už Trabuko urvus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mūsų planeta gali pasiūlyti daug unikalių ir kartais keistų vietų. Tarp geologinių keistenybių pirmąją vietą greičiausiai užima Trabuko urvai, esantys Prancūzijos pietuose. Jie speleologų ir turistų dėmesį patraukia keistu ir nesuprantamu reiškiniu, kuris stebimas tik čia, rašo „IFLScience“.

Trabuko urvai yra didžiausias pasaulyje požeminių perėjų tinklas Cevennes kalne, esančiame pietų Prancūzijoje. Pirmą kartą šis platus požeminių perėjų tinklas buvo ištirtas 1823 m. Nuo to laiko praėjo 200 metų, o speleologams pavyko ištirti tik 10 kilometrų urvų, tačiau mokslininkai mano, kad jie tęsiasi du kartus, o gal net tris kartus toliau.

Tačiau tyrinėtojų dėmesį patraukia ne tik Trabuko urvų dydis. Ne mažiau keistai atrodo, kad jo gelmėse slypi keistas ir nesuvokiamas reiškinys, žinomas kaip „100 000 karių“. Reikia pažymėti, kad šimtus metų urvai buvo prieglobstis įvairioms grupėms, ypač plėšikams ir kareiviams, nuo kurių šis neįprastas reiškinys gavo savo pavadinimą.

Pirmieji oficialūs tyrinėjimai prasidėjo 1945 m., kai speleologai iš pirmo žvilgsnio susidūrė su tūkstančiais eilėmis stovinčių mažyčių kareivių. Tačiau iš tikrųjų mokslininkai išsiaiškino, kad ši „armija“ yra ne kas kita, kaip unikalus konkremento* tipas, kurio dar niekur kitur nebuvo.

*Konkrementas yra kieta, kompaktiška masė, susidaranti tarp dalelių nusėdus mineraliniam cementui ir randama nuosėdinėse uolienose arba dirvožemyje. Konkrementai dažnai būna kiaušinio arba rutulio formos, nors pasitaiko ir netaisyklingų formų.

 

Žinoma, kad „karių“ ūgis siekia vos kelis centimetrus. Šios unikalios mineralinės masės susidaro po vandeniu ir susideda iš 95 % kalcito ir 5 % molio. Keista, bet tai beveik viskas, ką mokslininkai žino apie šią nuostabią „100 000 karių armiją“.

Mokslininkai taip pat pastebi, kad kaip šie „kariai“ susiformavo, išlieka labai įdomu. Faktas yra tas, kad dažniau pasitaikantys urvų dariniai, tokie kaip stalagmitai ir stalaktitai, susidaro poromis – atitinkamai ant žemės ir urvų lubų. Šie dariniai susiformuoja vandeniui pereinant per kalkakmenį ir tekant žemyn, tačiau „100 000 karių“ taip nesusidarė. Keista, kad šios keistos struktūros susidaro „be partnerio“, kuris kabo virš jų, o tai glumina mokslininkus kaip formuojasi tokie urvų dariniai.

 

Šimtmečius mokslininkai kėlė skirtingas teorijas apie tai, kaip susiformavo „100 000 karių“. Kai kurie iš jų teigė, kad kaltos bakterijos, o kiti kaltino elektrostatines jėgas. Tačiau jokia teorija negalėjo oficialiai paaiškinti šio stebuklo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(24)
(3)
(21)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()