Tai ne asteroidas. Netikėta žinia. Kažkas kitas nužudė dinozaurus prieš 66 milijonus metų  (1)

Tyrėjai sukūrė naują modeliavimą, kuriame panaudota daugiau nei 300 000 skirtingų scenarijų, kad išsiaiškintų tiesą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Manoma, kad dinozaurus prieš 66 milijonus metų nušlavė didžiulis asteroidas, atsitrenkęs į Jukatano pusiasalį ir palikęs Chicxulub kraterį (Meksikoje). Tačiau naujas mokslininkų tyrimas rodo, kad visą šį laiką mokslininkai galėjo klysti dėl tikrosios šių seniai išnykusių būtybių mirties priežasties, rašo „Daily Mail“.

Tyrimo metu Darmuto universiteto (Vokietija) mokslininkai sukūrė modeliavimą, kuriame panaudota realaus pasaulio geologiniai duomenys, kad išanalizuotų daugiau nei 300 000 galimų scenarijų. Tyrimo autoriai pažymi, kad ši sistema buvo naudojama fosilijų įrašams paaiškinti milijoną metų prieš ir po dinozaurų išnykimo.

Modeliavimo rezultatai rodo, kad klimato kaita ir toksiškos dujos, išsiskyrusios iš šimtus metų besiveržiančio uginkalnio Dekano Spąstai, tapo „paskutine vinimi į išnykusių gyvūnų karstą“. Komanda teigia, kad Indijos megavulkanas Dekano Spąstai į mūsų planetos atmosferą išpumpavo 10,4 trilijono tonų anglies dioksido ir 9,3 trilijono tonų sieros dioksido, ir visa tai per beveik milijoną metų išsiveržimų.

Taigi, mokslininkai mano, kad tikroji dinozaurų išnykimo Žemėje priežastis buvo ne asteroidas, kaip buvo manyta anksčiau, o Indijos megavulkanas Dekano Spąstai. Tyrimo autoriai pažymi, kad savo kompiuteriniame modelyje naudojo geologinius ir klimato duomenis, surinktus iš trijų giliavandenių mėginių. Tuo pačiu metu kiekviename iš jų buvo fosilijų, datuojamų prieš 67–65 milijonus metų.

 

Pasak tyrimo bendraautorio, Žemės mokslų docento Benhino Kellerio, mokslininkai žino, kad ugnikalniai iš tiesų gali sukelti masinį išnykimą, tačiau jų darbas iš tikrųjų buvo pirmasis nepriklausomas lakiųjų išmetamųjų teršalų įvertinimas, pagrįstas poveikio aplinkai įrodymais.

Mokslininkai teigia, kad jų modeliavimas apdoroja duomenis, kad nustatytų anglies dioksido ir sieros dioksido kiekį, reikalingą anglies ciklo sutrikimams, kuriuos mokslininkai stebi geologiniuose įrašuose, sukurti. Tačiau mokslininkai svarbiausiu dalyku laiko tai, kad sistema veiktų savarankiškai, be žmogaus šališkumo.

Kelleris pažymi, kad dauguma tokių modelių linkę judėti į priekį, tačiau jis ir jo kolegos pritaikė savo modeliavimą, kad veiktų atvirkščiai, naudodamas efektą, kad surastų dinozaurų žūties priežastį pagal statistiką.

 

Grupė pažymi, kad savo tyrime panaudojo 128 kompiuterinius procesorius su 512 branduolių, kurie lygiagrečiai vykdė scenarijus. Šių procesų vykdymas lygiagrečiai labai paspartino rezultatą – užtruko vos kelias dienas, o ne metus.

Galų gale visi procesai palygino savo rezultatus kiekvieno modelio paleidimo pabaigoje – rezultatas buvo pavojingai didelio anglies dioksido ir sieros dioksido kiekio versija, kurią mokslininkai vadina „kreidos ir paleogeno išnykimo įvykiu“. Paprastais žodžiais tariant, modelis parodė, kad ne asteroido kritimas lėmė dinozaurų ir daugelio kitų būtybių mirtį, o Indijos megavulkanų veikla. Tačiau mokslo bendruomenė vis dar nepasiekė bendro sutarimo, kai kurie tyrinėtojai abejoja šio darbo rezultatais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(27)
(2)
(25)

Komentarai (1)