Skandalinga. Rusija NATO šalyje rengia sabotažą. Šalies vyriausybė tyli. Kas vyksta  ()

Bulgarijos ginklų pramonininkas Emilianas Gebrevas išreiškė nuogąstavimus dėl galimų naujų Rusijos Federacijos sabotažo veiksmų Bulgarijos gynybos objektuose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bulgarijos įmonės EMKO, užsiimančios didžiosios dalies bulgariškos sovietinio modelio amunicijos, tiekiamos Ukrainai, gamyba, vadovybė pastebi aktyvius sabotažo bandymus jos gamyklose ir sandėliuose. Tai interviu britų laikraščiui „Financial Times“ pareiškė įmonės vadovas Emilianas Gebrevas.

Verslininkas pažymėjo, kad Rusijos ardomosios grupuotės aktyviai atakuoja jo įmonės objektus, tačiau nė vienas iš jų nebuvo sulaikytas ar patrauktas atsakomybėn. Gebrevo teigimu, tai rodo Maskvos įtakos Bulgarijos vyriausybei lygį.

„Grėsmės iš Rusijos reiškia, kad reikia naujų priemonių rinkinio tiek nacionaliniu, tiek aljanso lygiu“, – rašė jis.

Analitikai ir vyriausybės pareigūnai teigia, kad Rusijos kišimasis, kuris taip pat apima politines partijas ir žiniasklaidą, kelia grėsmę augančioms Bulgarijos ambicijoms didinti sovietmečio ginklų ir šaudmenų, kuriuos naudoja Ukraina ir klientai visame besivystančiame pasaulyje, gamybą.

Nepaisant to, Bulgarijos prokuratūros atstovas Veselinas Ivanovas teigė, kad teiginiai apie Rusijos invaziją „visiškai neatitinka tikrovės“, pažymėdamas, kad naujoji prokuratūros vadovybė bando įgyvendinti reformas savo departamente.

Rusijos sabotažas kariniuose objektuose Bulgarijoje

Pirmą kartą EMKO įmonė atakos objektu tapo 2011 m., kai viename jos sandėlių centrinėje Bulgarijos dalyje įvyko sprogimas. Gebrevo teigimu, tai buvo pirmasis sabotažo aktas prieš jo gamyklas. Bėgant metams įvyko ir kitų sprogimų, įskaitant 2022 m. sprogimą ir šių metų didelį gaisrą EMKO gamykloje Karnobate Rytų Bulgarijoje.

Anot jo, panašūs incidentai įvyko ir kitose ginklų įmonėse, tačiau pareigūnai aplinkybių netyrė.

„Nė viename iš daugiau nei tuzino bylų, susijusių su Rusijos teroro aktais ir šnipinėjimo veikla Bulgarijoje, nebuvo gauta jokių rezultatų“, – sakė Gebrevas. „Visi tyrimai buvo arba nutraukti, arba sustabdyti, ir nė vienas iš jų nebuvo atiduotas teismui.

 

Bulgarijos prokurorų korupcija ir jų nusikalstamo elgesio tyrimų trūkumas ne kartą buvo pasirodęs Europos Komisijos ataskaitose, pažymi leidinys. Prokurorų nebaudžiamumas ir besitęsianti Rusijos įtaka taip pat yra tarp priežasčių, kurias nurodo kelios ES sostinės, dėl kurių Bulgarijai uždarytas įstojimas į Šengeno zoną.

Pats Gebrevas 2015-aisiais buvo apnuodytas į „Novačioką“ panašia organofosfatine nervus paralyžiuojančia medžiaga.

Gebrevo atveju nervus paralyžiuojančios medžiagos buvo užtepta jo Sofijoje stovėjusio automobilio durų rankena. Kelias savaites jis buvo ištiktas komos, bet paskui pasveiko. Po kelių mėnesių jo šalyje pasirodė panašūs apsinuodijimo simptomai, jis buvo skubiai paguldytas į ligoninę.

Bulgarijos prokuratūra pradėjo tyrimą dėl trijų Rusijos GRU agentų, įtariamų disponavus nervus paralyžiuojančia medžiaga, ir apkaltino juos „pasikėsinimu nužudyti“. Tačiau 2020 metais byla buvo sustabdyta dėl techninių sunkumų ir tarptautinės teisinės pagalbos stokos.

Rusijos įtaka Bulgarijoje

 

Gebrevas ir kiti pramonės atstovai pabrėžia, kad Bulgarija, turinti 7 milijonus gyventojų ir kadaise buvusi artima Maskvos sąjungininkė Šaltojo karo metais, išlieka pagrindine Rusijos agentų veiklos sritimi. Jie pabrėžia, kad agentų skverbtis ypač jaučiama prokuratūroje ir šalies saugumo institucijose.

Nuo Šaltojo karo „Bulgarija tapo pernelyg atvira ir atsipalaidavusi, todėl GRU agentams buvo lengviau vykdyti savo operacijas“, – pabrėžia Gebrevas.

„Rusai rodo didelį susidomėjimą mūsų įmonėmis ir jose dirbančiais žmonėmis“, – sakė vienas iš Bulgarijos pareigūnų, norėjęs likti anonimu.

Ekspertai pastebi, kad EMKO yra viena iš nedaugelio kompanijų, gaminančių sovietinio standarto 125 mm tankų sviedinius už Rusijos ribų, kuriuos Ukrainos kariai vis dar naudoja savo tankams. Tokios specifinės galimybės gali būti viena iš priežasčių, kodėl bulgarų gamintojas tampa sabotažo objektu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(9)
(6)
(3)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()