Atvips žandikaulis. NASA įvardijo kiek kainuos Tarptautinės kosminės stoties sunaikinimas  (11)

Tarptautinė kosminė stotis (TKS) veikia 23 metus, o jos amžiaus pradeda reikštis daugybė problemų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

TKS pradėjo savo darbą orbitoje 2000 m., o 23 metų nepertraukiamas darbas šioje kosminėje bazėje jau pradeda duoti savo nuostolius, ypač dėl įtrūkimų ir nuotėkių. Dabar NASA galvoja, kaip geriausia sunaikinti stotį 2030-ųjų pradžioje, tačiau šio plano kaina tikrai įspūdinga, rašo „Futurism“.

NASA skaičiavimais, saugi TKS operacijos pabaiga kainuos apie 1 mlrd. USD. Pagal planą kosminė bazė bus nuleista į Žemės atmosferą, kur saugiai sudegs, nors likusios nuolaužos nukris į Ramųjį vandenyną.

TKS paleidimo iš dabartinės orbitos kaina yra tokia didelė, nes NASA nesiruošia naudoti Rusijos kosminių krovininių laivų, kurie šiuo metu yra labai svarbūs TKS, nes išlaiko ją stabilią erdvėje.

Naujasis NASA planas žymi dešimtmečius trukusio bendradarbiavimo su Rusija TKS srityje pabaigą, atsižvelgiant į blogėjančius JAV ir Rusijos santykius dėl karo Ukrainoje. Pasak JAV Šiaurės rytų universiteto politologės Maya Cross, TKS yra didžiausio tarptautinio bendradarbiavimo žmonijos istorijoje pavyzdys.

Yra du būdai, kaip išstumti TKS iš orbitos ir nukreipti į Žemės atmosferą. Tai yra, galima tiesiog priversti stotį nevaldomai nukristi arba naudoti specialų erdvėlaivį kontroliuojamam nusileidimui, kuris nukreips TKS tinkama kryptimi. Jei bus laikomasi pirmojo metodo, kyla grėsmė, kad nesudegusios stoties šiukšlės nukris ant apgyvendintų planetos vietų.

 

Pasak „Commercial Space Technologies“ generalinio direktoriaus George'o Nieldo, toks nekontroliuojamas nusileidimas gali baigtis žmonių mirtimi ir sužalojimu, taip pat didžiuliu infrastruktūros sunaikinimu.

Mokslininkai turi sumažinti nuolaužų, kurios gali nukristi, kiekį, o tai padaryti labai sunku. Idealiu atveju TKS tiesiog būtų nukreipta žemyn reikiama kryptimi, kad stotis pamažu sudegtų atmosferoje, tačiau šį procesą apsunkina netolygus atmosferos storis ir nenuspėjamos sąlygos joje.

 

Jeigu NASA TKS nusileidimui nenaudos Rusijos kosminių krovininių laivų „Progress“, tai amerikiečiai turės pastatyti dar vieną galingą erdvėlaivį, kuris padėtų stotį nukreipti iš orbitos ir lydėtų TKS nusileidimo metu.

Nieldo teigimu, net jei NASA nuspręstų panaudoti Rusijos laivus, stotį disponuoti vis tiek būtų sudėtinga užduotis, tačiau, atsižvelgiant į Amerikos ir Rusijos santykių pablogėjimą, ši galimybė nesvarstoma.

Bet kokiu atveju, kaip sako ekspertai, galima būti tikriems, kad nusileidusi TKS sudegs atmosferoje, ir tai bus garsaus kosmoso projekto, kuriame dalyvavo daugybė pasaulio šalių, pabaiga.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(30)
(4)
(26)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (11)