Mokslininkai pakraupę. Švyti raudonai. Ką „SpaceX“ raketos padaro Žemės atmosferai  ()

Tyrėjai išsiaiškino, kad kiekvienas naujas raketos paleidimas palieka skylę mūsų planetos atmosferoje, kai ji grįžta į paviršių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrėjai ką tik išsiaiškino, kad „SpaceX“ raketos išplėšia skyles Žemės atmosferoje, kai jos grįžta į paviršių. Mokslininkai šias planetos kūno žaizdas jau pavadino „SpaceX aurora“ – nauju terminu, kurį mokslininkai naudoja raudonoms sferinėms dėmėms naktiniame danguje, kurias galima pamatyti plika akimi, įvardinti, rašo „Futurism“.

Nepaisant pavadinimo, šias naktiniame danguje tvyrančias raudonas skyles vargu ar galima pavadinti aurora borealis (Šiaurės pašvaistėmis). Mokslininkai mano, kad skylės atsiranda, kai „SpaceX“ raketos sudegina savo variklius Žemės jonosferoje, planetos viršutinėje atmosferos dalyje, kur saulės spinduliuotė jonizuoja atomus ir molekules, sukurdama apsauginį elektronų sluoksnį.

Yra žinoma, kad raketų gamintojai pastaruoju metu stengiasi paspartinti tvarkaraštį, tačiau mokslininkai baiminasi, kad tai gali būti pavojinga Žemei. Faktas yra tas, kad planetos jonosfera atlieka svarbų techninį vaidmenį – iš tikrųjų ji užtikrina trumpųjų bangų radijo ryšio ir GPS signalų stabilumą.

Pasak Steveno Hummelo iš McDonaldo observatorijos Ostine (Teksasas, JAV), mokslininkai vis dar iki galo nežino, kaip šios pašvaistės iš tikrųjų veikia planetos atmosferą. Tačiau mokslininkai baiminasi, kad šių raudonų debesų dažnis gali padidėti, nes „SpaceX“ planuoja ateityje padidinti paleidimų skaičių.

 

Hummelas taip pat pažymi, kad mokslininkai vis dar vertina raudono švytėjimo poveikį astronomijos mokslui. Mokslininkai taip pat atkreipia dėmesį į tai, kad „Starlink“ palydovai savaime yra problema, tačiau tai žinoma. Tuo pačiu metu pačių raketų paleidimo pasekmės anksčiau nebuvo tiriamos, tačiau dabar jos sulaukia vis daugiau tyrinėtojų dėmesio.

Pasak Jeffo Baumgardnerio, šis reiškinys yra gana unikalus „SpaceX“ raketoms, kurios gali sudeginti savo variklius, kad nusileistų atgal į Žemę – visa tai vyksta aukštyje, netoli jonosferos viršūnės, todėl raketa pramuša didelę skylę planetos atmosferoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(24)
(21)
(3)

Komentarai ()