Kaip Kalėdų eglutė. 2500 šviesmečių nuo Žemės. NASA skelbia efektingą vaizdą (Foto, Video)  ()

Naujame vaizde tolimas žvaigždžių spiečius atrodo kaip šventinė kosmoso Kalėdų eglutė, apšviesta šviesomis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NASA paskelb naują jaunų žvaigždžių spiečiaus NGC 2264, dar vadinamo Kalėdų eglutės spiečiumi, vaizdą. Jis yra 2500 šviesmečių atstumu nuo mūsų. Jaunos žvaigždės, sugrupuotos kartu, sukuria kalėdinio medžio vaizdą erdvėje. Pasitelkus įvairius teleskopus, viršijančius tai, ką įprastai galime matyti savo akimis, „eglutė“ nušvito šventinėmis šviesomis, rašo „Inverse“.

Žvaigždžių spiečių NGC 2264 sudaro žvaigždės nuo vieno iki penkių milijonų metų amžiaus, tai yra, pagal kosminius standartus jos yra labai jaunos žvaigždės. Kai kurių žvaigždžių masė yra mažesnė nei viena dešimtoji Saulės masės, tačiau kitų – 7 kartus didesnė už Saulės masę. Matoma šviesa, rentgeno spinduliai ir infraraudonieji spinduliai sudaro šventinį šio žvaigždžių spiečiaus vaizdą.

 

NASA mokslininkų teigimu, naujasis sudėtinis žvaigždžių spiečiaus vaizdas sustiprina panašumą į eglutę dėl spalvos ir formos.

Pagrindinę „eglutės“ dalį sudaro ūko dujos, švytinčios žaliai. Mėlynos ir baltos šviesos yra jaunos žvaigždės, skleidžiančios rentgeno spindulius. Vaizdas buvo pasuktas pagal laikrodžio rodyklę maždaug 160 laipsnių kampu nuo astronominio standarto į šiaurę, kad atsiskleistų vertikalus „eglutės“ išdėstymas. Tai yra, kad „eglutės“ viršūnė būtų pačioje viršūnėje ir tai sustiprintų panašumą į eglutę.

 

 

Kaip jau minėta ankščiau, mokslininkai „atgaivino“ žvaigždžių spiečių sinchronizuodami žvaigždžių blyksnius. Realybėje tokio sinchronizavimo nėra, o šis efektas dirbtinai sukurtas siekiant sustiprinti šventinę įvaizdžio nuotaiką. Nors žvaigždės skleidžia blyksnius, bet ne vienu metu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(12)
(0)
(12)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()