„5 Patriot baterijos + 564 priešraketinės gynybos sistemos.“ Galinga jėga. Ką gavo Ukraina  ()

Apsauga nuo oro grėsmių visame pasaulyje tampa vis svarbesnė, todėl Ukraina tapo pažangių oro gynybos sistemų bandymų vieta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukraina dabar mobilizuoja įvairių lygių oro gynybą, kuri yra sovietmečio sistemų ir aukštųjų technologijų vakarietiškos įrangos, galinčios sunaikinti geriausias Rusijos raketas, derinys.

Apie tai rašo „The Wall Street Journal“ žurnalistai.

Dar prieš konfliktą Ukraina turėjo gana gerai aprūpintą priešraketinės gynybos sistemą, kurią sudarė 403 antžeminės sistemos. Remiantis Tarptautinio strateginių studijų instituto apskaičiavimais, priešraketinių gynybos sistemų, gautų iš kitų šalių, skaičius dabar padidėjo iki maždaug 564.

Palyginimui, likusioje Europoje jų yra kiek daugiau nei 1600. Tarp pažangiausių Ukrainos oro gynybos sistemų yra penkios ilgojo nuotolio „Patriot“ baterijos, pagamintos RTX, tiekiamos JAV, Vokietijos ir Nyderlandų.

Kyjivas taip pat turi Europos raketų gamintojo MBDA pagamintą SAMP/T sistemą, kurią atsiuntė Prancūzija. Abi šios vakarietiškos sistemos gali pataikyti į taikinius maždaug 100 km atstumu.

Daugumos Ukrainos turimų Vakarų oro gynybos sistemų vidutinis nuotolis yra iki maždaug 40 km.

Ukraina turi nemažai amerikietiškų XOK sistemų, mažiausiai 20 NASAM, atsiųstų JAV, Lietuvos ir Norvegijos, ir mažiausiai penkias vokiškas „Iris-T“.

Ukrainos trumpojo nuotolio oro gynybos sistemą sudaro mažiausiai 50 „Gepard“, vikšrinis radaras ir raketos, tokios kaip amerikietiškos „Stinger“ ir britų „Starstreak“.

 

Ukrainoje taip pat naudojamos sovietinės ilgojo ir vidutinio nuotolio sistemos. Analitikai teigia, kad dėl tokio skirtingų sistemų rinkinio Ukrainos oro gynyba gali būti mažiau efektyvi.

Prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė Vakarų lyderiams, kad jo šaliai raketinės gynybos sistemų reikia labiau nei kitų ginklų. Tačiau Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkai neturi didelių šių sistemų atsargų, o jų gamyba gali užtrukti ne vienerius metus.

Ukrainoje tampa oro gynybos sistemų bandymų poligonu, nes bepiločiai orlaiviai didina oro grėsmę, o vis daugiau šalių kaupia savo raketinių ginklų arsenalus.

Dėl platesnio jų naudojimo taip pat daugėja užsakymų ginklų įmonėms, gaminančioms šias sistemas.

„Niekas nesakė, kad oro gynyba laimės karą, bet oro gynybos nebuvimas lems pralaimėjimą“, – sakė Strateginių ir tarptautinių studijų centro Priešraketinės gynybos projekto direktorius Tomas Karako.

 

Oro gynyba yra labai svarbi Ukrainai. Ji susilpnino raketų ir bepiločių orlaivių atakas, neleisdama Rusijos oro pajėgoms turėti laisvos valios Ukrainos padangėje.

Rusija ir toliau gamina raketas, nepaisant prognozių, kad jos baigsis. Ukrainos karinė žvalgyba apskaičiavo, kad Rusija per mėnesį gali pagaminti apie 100 dviejų skirtingų tipų sparnuotųjų raketų, keturias itin greitas hipergarsines balistines raketas ir penkias balistines raketas.

Ukrainos ir Vakarų pareigūnai teigia, kad Maskvos žiemos puolimu taip pat greičiausiai siekiama priversti Kyjivą išeikvoti oro gynybos raketų atsargas, suteikiant Rusijos oro pajėgoms daugiau laisvės smogti sausumos pajėgoms.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(75)
(2)
(73)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()