„Kečupas ar garstyčios – kas sveikiau?“ Mitybos specialistai skelbia verdiktą  ()

Kečupas ir garstyčios yra du populiariausi pagardai visame pasaulyje ir gali būti dedami į įvairius patiekalus. Tačiau jų maistinės savybės gerokai skiriasi, o mitybos specialistai teigia, kad vienas iš šių padažų yra daug sveikesnis, rašo „Fox News“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kečupas ar garstyčios – kas sveikiau? Mitybos specialistai skelbia verdiktą.

Mitybos požiūriu garstyčios yra sveikesnės už kečupą, tačiau abu padažai gali būti būti sveikos mitybos dalimi.

Kečupas ir garstyčios yra du populiariausi pagardai visame pasaulyje ir gali būti dedami į įvairius patiekalus. Tačiau jų maistinės savybės gerokai skiriasi, o mitybos specialistai teigia, kad vienas iš šių padažų yra daug sveikesnis, rašo „Fox News“.

Kečupo nauda ir žala

Klasikiniame kečupe yra pomidorų, acto, įvairių rūšių kukurūzų sirupo, druskos ir prieskonių. Tačiau viename šaukšte kečupo yra vidutiniškai 19 kalorijų, apie 4 gramus cukraus ir 150 mg natrio.

Nors kečupe yra daugiau cukraus ir druskos nei kituose pagarduose, ekspertai teigia, kad jis gali turėti naudos sveikatai. Tai vienas geriausių likopeno – antioksidanto, saugančio nuo prostatos vėžio – šaltinių.

Be to, kečupas taip pat gali būti naudojamas kaip „kaukės maistas“ išrankiems valgytojams, pavyzdžiui, vaikams, kai pažįstamas produktas, pavyzdžiui, kečupas, naudojamas kaip kaukė naujiems maisto produktams pristatyti.

Apskritai nedidelis kečupo kiekis nepakenks jūsų sveikatai, nors jei, pavyzdžiui, bandote „paskandinti“ daržoves kečupe, kad priverstumėte vaiką jas valgyti, tai nėra pats geriausias sprendimas.

Garstyčių nauda ir žala

Klasikinėse garstyčiose yra garstyčių sėklų, acto, druskos ir prieskonių, tačiau paprastai jose nėra cukraus, nebent tai būtų garstyčios su medumi. Viename arbatiniame šaukštelyje garstyčių paprastai yra 3–5 kalorijos ir apie 110 mg natrio.

Daugumos garstyčių produktų etiketėse viena porcija nurodoma kaip nulis kalorijų, nes maisto produktus, kurių porcijoje yra mažiau nei penkios kalorijos, leidžiama suapvalinti iki nulio.

 

„Taigi, jei suvalgysite daug garstyčių porcijų, kalorijų kiekis nebus lygus nuliui, tačiau taip pat nėra įprasta valgyti garstyčių tokiais kiekiais, kad bendras kalorijų kiekis būtų reikšmingas“, – pastebi mitybos specialistai.

Taip pat pažymima, kad nors garstyčios nėra svarbus daugelio maistinių medžiagų šaltinis, jose paprastai nėra cukraus, transriebalų ir cholesterolio.

Mitybos specialistai taip pat rekomenduoja pasirinkti garstyčias, kuriose yra ciberžolės, suteikiančios spalvą, o ne garstyčias su dirbtiniais dažikliais.

„Garstyčių sėklos taip pat yra sveikos ir turi sveikų omega-3 riebalų. Tačiau viename šaukštelyje garstyčių yra nulis gramų riebalų, todėl šis kiekis yra nereikšmingas“, – pastebi mitybos specialistai.

Taigi, kas sveikiau – garstyčios ar kečupas?

 

Mitybos požiūriu garstyčios paprastai yra sveikesnės nei kečupas. Jose yra mažiau kalorijų ir nėra daug fruktozės iš kukurūzų sirupo, skirtingai nei daugumoje kečupų. Sūrus garstyčių skonis neleis jums valgyti per daug ir neleis viršyti rekomenduojamo natrio kiekio.

Dideliais kiekiais kečupas gali padidinti cukraus kiekį kraujyje ir sukelti refliuksą žmonėms, kenčiantiems nuo rėmens.

Tačiau kiekvienas turi savo „sveiko“ gyvenimo būdo versiją. Pavyzdžiui, jei jums reikia papildomų kalorijų arba jūsų vaikas atsisako naujo maisto be mėgstamo kečupo, galite drąsiai jį rinktis.

Abu padažai gali tilpti į sveiką mitybą, jei vartojami saikingai, atsižvelgiant į cukraus bei natrio kiekį produkte.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(12)
(1)
(11)

Komentarai ()