Namai, kuriuose gyvena Žemė. Kur iš tikrųjų baigiasi Saulės sistema (Video)  ()

Astronomai vis dar ginčijasi dėl Saulės sistemos ribų, tačiau yra trys kandidatai į šį titulą.



© Rawpixel (atvira licencija) | https://www.rawpixel.com/image/441103/the-solar-system

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Saulės sistemą sudaro 8 planetos, 6 nykštukinės planetos, keli šimtai palydovų ir milijonai asteroidų bei kometų, kurie visi kartu skrieja aplink Saulę. Bet kur yra Saulės sistemos riba? Atsakymas į šį klausimą priklauso nuo to, ko klausiate ir kaip šie mokslininkai apibrėžia Saulės sistemą, rašo „Live Science“.

Šiuo metu manoma, kad yra ne viena, o net trys potencialios Saulės sistemos ribos:

  • Kuiperio juosta – uolėtų objektų žiedas už Neptūno orbitos, skriejantis aplink Saulę;
  • Heliopauzė – heliosferos kraštas, kur Saulės vėjas ir Saulės magnetinis laukas susiduria su tarpžvaigždiniu vėju ir tarpžvaigždiniu magnetiniu lauku;
  • Oorto debesis – labai tolimas sferinio pavidalo kometų branduolių šaltinis, esantis Saulės sistemos pakraštyje.

Kuiperio juosta

Pasak Dano Reisenfeldo iš Los Alamos nacionalinės laboratorijos (JAV), daugelis astronomų sutinka, kad Saulės sistemos riba yra Kuiperio juosta (arba Koiperio juosta). Ši sritis erdvėje tęsiasi nuo 30 iki 50 astronominių vienetų (AU) atstumu nuo Saulės. Vienas toks vienetas yra lygus atstumui nuo mūsų žvaigždės iki Žemės ir yra maždaug 150 milijonų km. Čia yra asteroidai ir nykštukinės planetos, įskaitant Plutoną, kuris iš vidinės Saulės sistemos dalies pajudėjo veikiamas įprastų planetų gravitacijos.

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas! SUP irklentės, lietuvių rekomenduojami LiFePO4 akumuliatoriai, suktukai, šlifuokliai ir kt. (Video)
2048 4

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-06-30

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „FunWater SUPFW04A“ - pripučia SUP irklentė

2) „LANPWR“ - 12V 100Ah LiFePO4 aukščiausios klasės akumuliatorius

3) „Drillpro“ - 20V suktukas, su dviem baterijomis, įkrovikliu

4) „Drillpro“ - 800W kampinis šlifuoklis su 2 baterijomis

5) „INSE 6“ - belaidis dulkių siurblys

6) „Bakeey“ - 30000mAh išorinė baterija, įkraunama ir nuo saulės

Išsamiau

Argumentas, kad Kuiperio juosta yra Saulės sistemos riba, yra ta, kad tai galėjo būti Saulės protoplanetinio disko kraštas. Šiame dujų ir dulkių žiede gimė planetos, jų palydovai ir asteroidai.

Pasak Reisenfeldo, jei Saulės sistemą apibrėžiame kaip Saulės ir planetų kūnų rinkinį, tai jos kraštas yra Kuiperio juosta.

Tačiau Mike'as Brownas iš Kalifornijos technologijos instituto ir kai kurie kiti astronomai mano, kad toks Saulės sistemos apibrėžimas yra per paprastas. Browno teigimu, nuo planetų susidarymo Saulės sistemoje daug kas pasikeitė, ypač jos išorinėje dalyje.

 

 

Taigi, Saulės sistema nesibaigia ties Kuiperio juosta, nes daugelis ją sudarančių dalių, ypač hipotetinė Devintoji planeta, yra toliau. Praėjusiais metais astronomai aptiko naujų objektų už Kuiperio juostos, o tai reiškia, kad arba ji yra daug didesnė, arba toli kosmose yra kitas panašus žiedas. Remiantis tuo, Kuiperio juosta negali būti laikoma Saulės sistemos riba.

Tęsinys kitame puslapyje: 
Pasidalinkite su draugais
(21)
(0)
(21)

Komentarai ()