Rusai praranda vis daugiau senienų T-62. Laukia rekordas? (Video)  ()

T-62 – sovietinis pagrindinis kovos tankas, naudojamas nuo 1961 metų. Iš esmės, tai yra švelni T-55 evoliucija. Šie tankai Sovietų Sąjungoje gaminti 1961-1975 metais ir buvo gana gausiai eksportuojami. Dabar Rusija yra priversta jais pasikliauti Ukrainoje.


Rusų T-62
Rusų T-62
© Jno (CC BY-SA 1.0) | https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:T-62M_tanks_in_Russian_service#/media/File:T-62_tank_in_Russian_service_(2).jpg

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neįmanoma kitaip pasakyti – T-62 yra labai senas tankas. Ir rusai tai žino. Nors 1983 metais pradėta intensyvi jų modernizavimo programa, sukurtas T-62M, Rusija turi daug jaunesnių tankų. Juk visi T-72, T-80, T-90 buvo sukurti tam, kad Rusija galėtų atsisakyti tokių senienų kaip T-62. Ir atsisakė.

Subyrėjus Sovietų Sąjungai Rusija paveldėjo kiek daugiau nei du tūkstančius T-62 tankų, bet juos po truputį stūmė į ilgalaikio saugojimo aikšteles, kad padarytų vietos objektyviai geresniems T-72, T-80 ir kitiems tankams. 2000 metais Rusija turėjo 191 T-62 aktyvioje tarnyboje ir 1929 tokius tankus atviruose ilgalaikio saugojimo sandėliuose. 2013 metais Rusija paskelbė, kad atsisako visų T-62 tankų ir jie bus nurašyti visiškai. Tai yra, buvo teigiama, kad ir ilgalaikio saugojimo aikštelėse jiems nebėra vietos. Tuo metu jau nemažai T-72 keliavo į tas aikšteles, laikai buvo kiti ir Rusija matė, kad tokių senienų nebėra ko saugoti. Bet ar tikrai?

Fantastiškos Android planšetės tik 73€! Beprotiškas kainos ir kokybės santykis („V61“)
2789

Nuostabiai gera kaina

Greitas ir saugus pristatymas

Geros savybės ir kokybė

Išsamiau

Iš tikrųjų, į metalo laužą iškeliavo tik dalis T-62. Tai buvo matoma palydovinėse nuotraukos. Tikriausiai rusai įsisavino tankų nurašymui skirtus pinigus ir paliko T-62 pūti lietuje. Nemažai tokių tankų buvo prikelti ir atiduoti Sirijai. O 2022 metais patyrę netikėtai didelių nuostolių rusai ėmė siųsti T-62 į frontą Pietų Ukrainoje. Tiesa, iš pradžių jie teigė, kad ten jie tarnaus tik antroje-trečioje linijoje ir jų bus nedaug.

Dabar ukrainiečiai jau kasdien naikina rusų T-62 tankus. Dalis jų paverčiami vėžliais (gauna skardinius kiautus, kurie turėtų apsaugoti nuo dronų), dalis taikikliuose pasirodo be jokios papildomos apsaugos. Atvirųjų šaltinių specialistai teigia, kad birželis T-62 nuostolių prasme tikriausiai bus rekordinis.

 

Kas nutiko? Nieko. Rusams tiesiog ima trūkti tankų. Kiekvieną mėnesį Ukrainoje sudeginama tris kartus daugiau tankų nei Rusija spėja pagaminti. O ir ta jų „gamyba“ iš tikrųjų yra tankų traukimas iš ilgalaikio saugojimo aikštelių ir jų atstatymas, paruošimas tarnybai. Tos aikštelės tuštėja, T-72 ir T-80 tankų ten yra vis mažiau, tai rusai tempia T-62. Jei Ukraina degins rusų tankus tuo pačiu tempu kaip dabar, jau kitais metais Rusija kurį laiką tankų nebeturės. Tai yra, aikštelėse jų dar bus, bet paruoštų tarnybai Ukrainoje nebus. O tie naikinimo tempai spartėja iš dalies dėl to, kad rusai siunčia daugiau T-62 tankų, kurie yra lėti, seni ir fronte tiesiog ilgai negyvena. Kuo tokių senienų daugiau, tuo greičiau ukrainiečiai naikins tankus.

 

T-62 sveria apie 37-40 tonų. Jis turi seną 115 mm pabūklą (šiuolaikiniai rusų tankai naudoja 125 mm ginklus), šalia kurio yra 7,62 ir 12,7 mm kulkosvaidžiai. Kelyje toks tankas įsibėgėja iki 50 km/val., bet šiaip yra gana lėtas. Anksčiau žemas siluetas laikytas T-62 privalumu, bet dabar šie tankai apkarstomi grotomis, tvoromis ir skardiniais kiautais, todėl šio privalumo jie nebeturi. Keturi tankistai viduje, tikriausiai apmokyti paskubomis, nes jų tėvai yra jaunesni už tuos tankus, dažniausiai iššoka po pirmojo smūgio ir antrajam dronui lieka tik kalti per atvirą liuką.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(18)
(0)
(18)

Komentarai ()