Sukurtas „daiktų internetas“ (Video)  (14)

Japonų inžinierių vykdomas „Trangram“ projektas siekia įgyvendinti seną futurologų pranašystę – visus elektrinius buitinius prietaisus prijungti prie interneto.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dabartinis „Trangram“ sistemos, kurios pagrindinė paskirtis – bevieliu ryšiu prijungti bet kokių buitinių įrenginių elektrines grandines prie namų tinklo maršrutizatoriaus, o per jį – prie interneto – prototipas jau patvirtino tokios koncepcijos pagrįstumą. Dabar japonų inžinieriai kuria praktiniam naudojimui skirtą „Trangram“ sistemos atmainą, kuri vartotojams turėtų pademonstruoti „daiktų interneto“ patrauklumą. „Iš pradžių manėme, kad būtų įdomu pasinaudoti galimybe pritaikyti ir apjungti elektrines grandines taip, kaip integruojamos įvairios interneto paslaugos“, – leidiniui „Gizmag.com“ sakė vienas šio projekto iniciatorių Hirotaka Hatayama. Pasak jo, dabartinis „Trangram“ koncepcinis prototipas naudoja interneto naršyklės sąsają įvairių elektros prietaisų elektrinėms dalims jungti tarpusavyje ir prie interneto. „Wiring Editor“ pavadinta sąsaja suteikia galimybę labai intuityviai ir logiškai sujungti visus „Trangram“ sistemos komponentus paprasčiausiai kompiuterio pele pertempiant ir numetant reikiamus objektus.

Fiziškai prietaisai į bevielį tinklą jungiami naudojant „Trangram I/O“ – įvesties ir išvesties modulius su bevielio ryšio funkcija. „Trangram“ sistemą valdo „Trangram“ serveris (sub rooter), kuris savo ruožtu prijungtas prie namų bevielio „Wi-Fi“ tinklo maršrutizatoriaus.

Tai reiškia, kad savo namų „daiktų internetą“ galima valdyti būnant bet kur, kur tik veikia interneto ryšys. Pavyzdžiui, prisijungus prie jo per „iPhone“ mobilųjį telefoną, galima įjungti ir išjungti šviesą savo namuose ar aktyvuoti norimus elektros prietaisus. Kaip jau minėta, kol kas „Trangram“ prototipas demonstruoja tik technines šios sistemos galimybes, o jei projekto vykdytojams pavyks sudominti vartotojus ir praktine „daiktų interneto“ nauda, rinkoje gali pasirodyti ir komerciniai „Trangram“ produktai.

Šiame vaizdo siužete – „Trangram“ pirmojo prototipo pristatymas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (14)