Mobiliesiems sukako 38 metai (Video)  (0)

Prieš 38 metus Niujorke 73-ųjų balandžio 3 dieną „Motorola“ telekomunikacijų padalinio generalinis direktorius Martinas Kuperis (Martin Cooper) pirmą kartą paskambino „Motorola DynaTAC“ komerciniu mobiliuoju telefonu bei niekam nenumanant visiškai pakeitė šiandieninį pasaulį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Suvokti koks tai laimėjimas tąkart buvo sunku dėl vienos paprastos priežasties. „Motorola DynaTAC“ telefono modelis dydžiu priminė plytą, o jo svoris siekė 2,2 svario. „Šis telefonas buvo skirtas trumpiems skambučiams, kas galėtų tokį svorį išlaikyti rankoje ilgiau“, - juokavo pats Martinas, tačiau taip pat sakė, jog tuo metu labai savimi didžiavosi.

Martino pasitikėjimą atskleidė jo pirmasis skambutis. Pirmą kart skambinant nebuvo kito žmogaus su mobiliuoju, todėl jis paskambino į fiksuotojo ryšio telefoną. Negana to, ne į bet kokį, tačiau į aršiausio konkurento „Bell Labs“ vadovo kabinetą. Sunku net įsivaizduoti kaip jis pasijautė gavęs mobilųjį skambutį iš triukšmingos Manheteno gatvės.

Šios dvi kompanijos tuo metu varžėsi mobiliųjų telekomunikacijų sferoje ne vienerius metus. Mobilusis ryšis atsirado gerokai anksčiau – per antrąjį pasaulinį kartą –, tačiau iki pat septyniasdešimtųjų metų jis nebuvo plačiai paplitęs.

Po pristatyto pirmojo telefono pirmosios kartos ryšys pasirodė Tokijo mieste, ten 1979 metais buvo pastatytos 29 mobiliojo ryšio stotys. Visai netrukus jų pavyzdžiu pasekė Šiaurės Europos šalys ir buvo užmegztos pirmosios tarptautinės mobilioj ryšio linijos tarp Švedijos, Norvegijos, Danijos ir, žinoma, Suomijos. JAV mobilusis ryšis pirmiausia pasirodė Čikagoje 1983 metais.

Netrukus po ryšio pristatymo Suomijoje pasirodė antrosios kartos ryšys. Pirmąjį skaitmeninį sprendimą pokalbiams mobiliaisiais telefonais pasiūlė „Nokia“ kompanija. Jų sumanymas leido trumpąsias žinutes (1993, Suomijoje), skambučių melodijas (1998, Suomijoje) ir internetą telefone (1999, Japonijoje). Dar vėliau 2001 metais pasirodęs 3G ryšys telefonų rinką privertė judėti išmaniojo mąstymo linkme.

Ši istorija be abejonės labai įdomi, tačiau iš tiesų atspindi tik mažytę praeito kelio dalį. Lygiagrečiai su mobiliojo ryšio sprendimais ir laimėjimas vystėsi mobilieji telefonai. Tą šio gražaus jubiliejaus proga šauniai iliustravo „Vodafone“ mobiliojo ryšio operatorius. Kompanija pristatė vaizdo reportažą, kuriame naudojant pažangiausius holografinius projektorius pasakojama telefonų evoliuciją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Mobium.lt
Mobium.lt
Autoriai: Antanas Dapkus
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)