Pristatyta nauja mobiliųjų mokėjimų technologija (Video)  (0)

Tikriausiai jau daugelis žino apie „Near Field Communications (NFC)“ bevielio duomenų perdavimo technologiją sukurtą įvairiems elektroninės komercijos reikalams (mokėjimams, nuolaidų e-kuponams ir pan.) bei nedidelio kiekio duomenų mainams tarp skirtingų mobiliųjų prietaisų. Kol kas tik nedaugelyje šalių ir menkai paplitęs standartas greitu metu gali sulaukti ir konkurento, kuris veikia ne radijo, bet garso bangų pagrindu. Kaip praneša JAV naujienų tinklapis MobileBurn.com naujoji technologija vadinasi „Zoosh“ ir yra sukurta nedidelės bendrovės „Narette“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Viena iš pagrindinių „Zoosh“ teigiamų savybių, kurią itin pabrėžia technologijos kūrėjai yra ta, kad jos veikimui nėra reikalinga jokia aparatinė įranga, kitaip nei NFC atveju, kuomet išmaniuosiuose telefonuose tarp kurių vyksta duomenų mainai turi būti įdiegti specialūs lustai (šiuo metu rinkoje tokį turi tik „Google Nexus S“ įrenginiai). Viskas ko reikia – tai speciali programa, kuri pasitelkia telefone esantį mikrofoną bei garsiakalbį kaip įvesties/išvesties kanalus garso bangoms priimti bei išsiųsti. Pats garso bangų dažnis svyruoja apie 20 000 Hz, o tai garantuoja, kad bangos nebus girdimos žmogaus ausiai – nesukels diskomforto bei nereikalingo triukšmo – portalui TechSphere.com pasakojo Čadas Seguinas (Chad Seguin), bendrovės „Naratte“ inžinerijos viceprezidentas. Įprasti vartotojų garso atkūrimo prietaisai skaitmeninę muziką atkuria skleisdami garso bangas, kurių dažnis prasideda nuo 20 Hz.

Kitas reikšmingas pranašumas yra tas, kad „Zoosh“ ultragarso bangos gali būti įterptos į daugialypės terpės MMS žinutes ar persiųstos kartu su įvairiomis garso rinkmenomis, pavyzdžiui muzikos takeliais – taip verslo subjektai galėtų platinti įvairius elektroninius nuolaidų kuponus ar dovanų čekius. Minėtos internetinės žiniasklaidos cituojami „Narette“ atstovai taip pat pabrėžia ir ekonominį pranašumą – norint įgyvendinti technologijos palaikymą atsisakytimo terminaluose ar kasų aparatuose įmonėms tereikės investuoti iki 30 JAV dolerių, kai tuo tarpu NFC technologijos įdiegimas kainuotų tarp 100 ir 850 dolerių. Dar daugaiu – „Zoosh“ programinę įrangą įmanoma naudoti ne tik „Android“ bei „iOS“ išmaniuosiuose, bet ir įprastuose „Java“ platformos pagrindu veikiančiuose telefonuose.

Nepaisant aiškiai visiems matomų technologinių bei kitų pranašumų, mobiliųjų mokėjimų bei nedidelių duomenų mainų sprendimas „Zoosh“ susilaukė įvairių vertinimų, kuriuos kaip visada galima suskirstyti į teigiamus ir neigiamus. „Praeis daugybė metų kol NFC technologija pakeis eilinius atsiskaitymų būdus“, – teigė Rasas Džounsas (Russ Jones), „Glenbrook Partners“ komercinių mokėjimų konsultacinės įmonės partneris. Pasako jo, „Zoosh“ be vargo galėtų tapti trečia alternatyvia mobiliųjų mokėjimų srityje, kuri pakeistų tiek NFC, tiek QR kodų sprendimą. Daugelis internautų netgi spėlioja apie tai, kad technologijos kūrėja, kompanija „Narette“, gali pasirodyti tokia perspektyvi, jog „Google“ ją tiesiog nupirks. Tai neva būtų puikus sprendimas, kurio dėka prietaisai su integruotais NFC lustais galėtų būti suderinami su jų neturinčiais. Kitaip tariant „Google“ naująją technologiją galėtų tiesiog apjungti su jau egzistuojančia NFC ir taip užtikrinti teikiamos paslaugos „Google Wallet“ monopoliją.

Kritiškiau „Zoosh“ technologinį sprendimą vertinantys analitikai pabrėžia, kad siekiant įtvirtinti naują mobiliųjų mokėjimų standartą, sunkiausia užduotis yra sukurti deramą sistemą, o tai reiškia pasirūpinti trimis esminiais aspektais. Visu pirma tai vartotojų motyvacija naudotis būtent šiuo, o ne kitu elektroninio mokėjimo sprendimu, antra – pasirūpinti tuo, kad kuo daugiau mobiliųjų įrenginių turėtų įdiegę technologiją bei būtų suderinami tarpusavyje ir galiausiai – užtikrinti visas sąlygas, kad verslo subjektai galėtų kuo pigiau pritaikyti savo teikiamų paslaugų ar parduodamų produktų apmokėjimą naudojantis nauju standartu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MobiNews.lt
MobiNews.lt
Autoriai: Ugnius Babinskas
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: