Ar galėjo psichiniai sutrikimai formuoti mūsų rūšies atsiradimą?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Cunami 2011-12-05 17:29
Visiškai pritariu. Tik psichai gali pakeisti pasaulį. Normalūs miega, dirba, valgo, šika, dauginasi.
mantasv 2011-12-05 22:59
atkreipkim demesi i tavo paskutini zodi - dauginasi. "Psichams" irgi reikejo daugintis (ir gan smarkiai) kad sie genai neisnyktu ir turetume mes juos kiekvienas. Manau cia ir yra straipsnio esme kad "psichai" turejo auksta statusa visuomeneje, ne taip kaip dabar - pripumpuoti vaistu ir/arba gydymo istaigose.
nondescript 2011-12-05 23:49
Nebūtina būti psichu, kad galėtum mastyti kreatyviai, juk dauguma pasaulį pakeitusių žmonių nebuvo psichai.
Bigdig 2011-12-06 09:23
sori uz youtubes nuoroda bet manau vietoje bus http://www.youtube.com/watch?v=Fm-bcMiJWMs visai nebloga serija Cunami turetu but mates
Cunami 2011-12-06 14:37
Nebūtina, bet būdamas pilka pelė - darydamas "kaip visi" - ir būsi kaip visi. Psichas - čia tik sąvoka, tik kitaip mąstantis žmogus, "normalių žmonių" fone. Kodėl kapitalizmas (laisva rinka) yra labai kūrybingas? Todėl kad ten nereikalauja kitaip mąstančius žudyti, kaip pas arabus. Niekada nežinai, kas teisus, o jei nori progreso - masės beveik visada stabdys ir neteisios. Kodėl Lietuva tokia atsilikusi Europos fone? Todėl kad didžioji dalis piliečių nepakantūs viskam kas neįprasta. Paskaitykite Delfį - ten rašo liaudis. Kas jiems svarbu? Paėsti, alus, krepšinis, moterims šmutkės. Pabandė Zuokas Vilniuje statyti tramvajų - kas jis? Oranžinis vagis. O jau būtų pastatytas, pusę apmokėtų Europa. Žmonės turėtų darbą, o dabar gauna pašalpas, skolinamės 10 milijardų per metus, ir jokio tolko. O kas pas mus turi didžiausius reitingus? Blynkevičiųtė, Degutienė, Grybauskaitė. Ką jos padarė? Nieko net nepasiūlė, nes nėra fantazijos.
Analog 2011-12-06 15:02
Visur liaudis tokia pat, o mes atsilikę ne dėl kažkokio, vos ne esminio dalyko - kūrybiškumo, bet dėl tokių ale "kūrybiškų" oranžinių vagių.
Talkatif 2011-12-07 08:57
Stalinas su savo šutvę, Hitleris irgi labai kūrybingi buvo :D Bet viskam turi būti ribos. Harmonija turi būti, o ne vienas ar kitas kraštutinumas. Gamtoje yra išgyvenančių ekstra šaltose r karštuose terpėse. Bet ji ten netarpsta. Primeskit patys jei kokiam tūlam gražuliui ar antanui suteiktumėm visišką valdžią, kaip mes tada pradėtumėm gyventi.
kionig 2011-12-07 11:30
Et, nespėjau su Kubrikonu šnektelti, tai visgi žmogus išdavė save galutinai, pasirodo, kad iš tiesų serga šizofrenija. O galvojau, kad visada kaip apsipūtęs rašinėja čia O jei rimtai, tai straipsnis gana įdomiausias, kadangi pvz net ir palyginus su Perelmanu, kiek apie jį straipsnių čia buvę ir kiek visokiausių interpretacijų prigalvoję žmonės. Nors nežinome, kad jis turi kokią tai ligą, bet autizmo bruožų tikrai pas jį matyti. O sprendžia sudėtingiausias hipotezes. O, kas ten žino, kaip su kitais didžiaisiais mokslo atradėjais yra
Cunami 2011-12-07 20:09
Gražulis ir Antanas yra nykios vidutinybės (netgi gerokai žemiau), tai apie juos neverta čia kalbėti. Stalinas, Hitleris - kita kalba. Jie turėjo dideles idėjas - taip, tos idėjos pralaimėjo. Bet žmonijos mąstu didelis pliusas kad abi buvo išbandytos, ir dabar galim drąsiai žengti tolyn. O jei II pasaulinis karas būtų kilęs nors 10 metų vėliau - jis jau būtų atominis su visom pasekmėm. Likimo ironija tame, kad galbūt šie blogiečiai išgelbėjo pasauly nuo visiško sunaikinimo. Nesąmoningai aišku. O gal kažkokios jėgos taip apsigina nuo ateities katastrofų. Juk geriausia pasimokoma iš skaudžių klaidų. Vokiečiai ir japonai - geriausias pavyzdys.
Houdini 2011-12-08 19:50
Tie „psichai“ tikrai gyvena turtingesnį gyvenimą nei pilkuma
jordanbn2 2011-12-09 01:40
Samanai ir burtininkai dazniausiai buvo sizo arba autistai. Nestandartinis mastymas- savotiskas visuomenes variklis. Juk jie buvo autoritetai. Standartiskai zmogus nori to ka turi kiti. Bet ir nenori dideliu pokyciu, o su nestandartiskai mastanciais viskas kitaip. Kai dauguma nezino ka daryti, samanas pasiulo iseiti.
rimasD 2011-12-09 21:53
Ne visos psichinės ligos, ir tikrai ne 100%, yra paveldimos, tai šizofrenija, ir maniakalinė depresija. Kitos tik įgytos, taigi nepaveldimos. Autizmas jau greičiau genų pokytis, o ne paveldimumas. O jau koks šizofrenikas gali susilaukti daug palikuonių, tai didelis klausimas. Be to, jei kokiam valdovui gimsta daug šizofrenikų, tai vieta vistiek viena, pačio valdovo, todėl turėtų būti konkurencija ir tarp šizofrenikų. Kodėl šiuolaikinis žmogus nukonkuravo neandertaliečius irgi neaišku, gal neandartaliečių buvo iš pradžių mažiau, o gal gamtos sąlygos buvo jiems žiauresnės jų gyvenamoje aplinkoje?
rimasD 2011-12-09 22:17
Straipsnis nepaaiškina, kodėl prieš 100.000 metų padidėjo psichinių ligonių. Man atrodo, kad techninė revoliucija įvyko, kai žmonės į laužą pradėjo dėti ne tik malkas ir mėsą, bet ir akmenis kaitinti, kad galėtų įkaitusį akmenį įmesti į vandenį, kad šis virtų. Tada buvo pastebėta, kad kai kurie akmenys išsilydo, duoda metalą. Kiti, susilydę duoda stiklą. O kitur tokių akmenų nebuvo. Lietuva, pavyzdžiui, yra nuskriausta naudingų iškasenų atžvilgiu, gal todėl joje ilgiausiai išliko senovinis tikėjimas.
matise 2011-12-09 23:13
Esu kazkur skaites, gal pries pora metu, kad musu civilizacija ir siuolaikini pasauli varo i prieki sizoidai, liaudyje vadinami keistuoliais jie nera nei vidutinybes, bet nera ir ligoniai, kaip sizofrenikai, pas kuriuos smegenys veikia per daug intesyviai ir perdaug uzciklintai i viena objekta ar uzduoti, o tai jau yra liga. Taigi sizoidu smegenys veikia siek tiek intensyviau nei vidutinybiu, kas ir priveda juos prie originaliu sprendimu, ideju, naujoviu, ar siaip alternatyvu, kurios visa progresa varo i prieki Gaila nepamenu sitos teorijos saltinio, man ji visai priimtina atrodo...
rimasD 2011-12-09 23:47
Manau, kad šizofrenija, ar paranoja nė vieno žmogaus nepagerina, tačiau gali atvesti į valdžią. Tokie buvo Hitleris ir Stalinas. Man neteko sutikti nė vieno autisto, bet mačiau filmą Merkurijaus kodas, tai man atrodo, kad autistams sunku bendrauti su žmonėmis. Šizofrenija yra tokia plati nukrypimų nuo normalios smegenų veiklos sritis, kad sunku nustatyti, kas yra šizofrenikas, o kas ne. Jeigu, pavyzdžiui, parodyti erotinį filmą 19 amž. ,tai daugelis jį pasmerktų, nors viduje būtų labai nustebinti, ir gėrėtųsi juo. Dabar gi tas nekelia susijaudinimo. Manau, kad žmonijos vystimesi daug įtakos turėjo šizofrenikai, bet ne atskiros rūšies atsiradime.
matise 2011-12-10 00:00
Akivaizdu, kad gyvenime nesi sutikes sizofrenija serganciu zmoniu, jei manai, kad ju negalima atskirti. Simptomai yra konkretus ir akivaizdus, aisku dar nuo ligos stiprumo priklauso. Ir siaip, Stalinui su Hitleriu pats diagnozavai sizofrenija, ar ka? Ar cia automatiskai, tie, kurie nepatinka, ar yra "blogi", ar siaip nesuprantami yra psichiniai ligoniai?
technologas 2011-12-10 00:39
Tiesą sakant man ji skamba ant ribos su idiotizmu. Tvirtina, kad apsvaigimas nuo grybų turėjo įtakos abstrakčiam mąstymui ir kalbai atsirasti. Iš pradžių greičiausiai moterys juos rinko ir išbandė (vyrai tuomet medžiojo). Po to šamanai perėmė estafetę. Kaip įsivaizduoju, grybai sužadina kažkokias smegenų dalis, skatina vaizduotę. Prisivalgę grybų šamanai būrė, piešė, šoko. Savotiška teorija. Yra ir kandidatas - psilocybe cubensis, augantis Afrikoje ant gyvulių mėšlo (pamenat Broniaus posakį - be š..o nebus grūdo ) History Psilocybe cubensis (Earle) Sing. (= Stropharia cubensis Earle), known internationally by the names magic mushroom and golden cap, is originally from Africa. It thrives on cattle dung and in meadows with deposits of dung. In symbiosis with African cattle, it has spread around the world, although it grows only in tropical or subtropical areas. Terence McKenna believed that this psychoactive mushroom exerted an important influence upon human evolution. According to his theory, consuming these mushrooms resulted in a "mental quantum leap" that transformed our apelike ancestors into "intelligent beasts" with a greater ability to survive. This psychedelic "primordial experience" led to the development of the first mystical mushroom rituals, which formed the basis for shamanism, mythologies, and religions (McKenna 1996*). It has even been suggested that this mushroom was the original soma.
jordanbn2 2011-12-10 03:23
Hiperaktyvumas kuris labai trugdo siu laiku visuomeneje, senais laikais turejo nemazai privalumu, padejo zmonem isgyventi.Siaip daug kas priklauso ir nuo intelekto koeficento. Jei sizofrenikas neprotingas jis tikes visomis savo haliucinacijomis bekompromisiskai, autistas bus koncentruotas i save, ir jam niekas daugiau nerupes, hiperaktyvus taps nusikalteliu. Jei IQ aukstas, sizofrenikai, autistai tapdavo ziniuoniais, amatininkais, menininkais, hiperaktyvus taps vadovais, vadais. Beje panasi tendencija ir siais laikais, su siais sutrikimais zmones priklausomai nuo iq arba laikomi durneliais arba tampa neformaliais lyderiais. Deja sie sutrikimai daznai trugdo kryptingai mokytis.
Cunami 2011-12-10 21:21
Laisva mintis 2011-12-11 21:26
Klausimas nusimąnantiems: ar gali būti su tuo susiję rezus + ir rezus – kraujo grupės?