Ką reikia žinoti apie genetiškai pakeistą maistą

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

DariusXXL 2013-07-16 11:26
Atrodytų keista, bet yra faktas, kad mokslo pažanga stipriai lenkia visuomenės mentalitetą ir tokius, atrodo, akivaizdžius dalykus reikia dar įrodinėti. Tikrai šaunus straipsnis.
faktas 2013-07-16 12:47
Čia labai iš vienos pusės parašyta. GMO yra labai plati sąvoka. Jų gali būti visokių. Aš už GMO, bet ir už privalomą info, kas konkrečiai buvo pakeista.
Donattello 2013-07-16 12:54
Aš matyt atsilieku su savo mentalitetu. Nuomonės nepakeičiau.
kionig 2013-07-16 13:00
Ir kas iš to, kad tu konkrenčiai žinosi kas buvo pakeista? Ir kas iš to eiliniam žmogeliui?
faktas 2013-07-16 13:50
Na ką tai duos eiliniam žmogeliui, asmeniškai man išvis neįdomu. (-: O žmogui, kuris su tuo susipažinęs bus svarbu pamatyti, ar į augalą įterptos kažkokios jo paties geno kopijos, ar įterptas genas, koduojantis kokį nors pesticidą skaidantį baltymą. Antruoju atveju bus galima daryti išvadą, kad augalas gausiai nupurkštas pesticidais, pirmuoju atveju, pvz., pamačius, kad dublikuoti už celiuliozės kaupimąsi vaisiuose atsakingi genai, bus galima daryti išvadą, kad pomidorai bus ilgai negendantys, kieti ir neskanūs.
Azuolas 2013-07-16 14:27
Taip, ir žmonės to, ko nesupranta bijo. Amžinai panikos dėl daugumos naujovių: tiek Hadronų greitintuvo (juodoji skylė atsivers!), tiek klonuotos mėsos (nežinau tiksliai dėl ko, bet bijo ir klonuotos mėsos ir šiaip nusitiekę prieš visą klonavimą daug žmonių), kamieninių ląstelių tyrimo (am.. nekrikščioniška?). Taip pat ir GMO. Negi žmogui, kuris dažnai net bendro supratimo neturi kas yra genai, patraukliai atrodys kažkoks paslaptingas būdas "genetiškas modifikavimas"? Juk jis asocijuojasi su visais saiubūnais, prieš kuriuos kovoja superherojai! (Būtent tai, ką tokie žmonės ir težiūri). O dar vienas kitas straipsnis kokiam seansacijų besivaikančiam laikraštyje apie tyrimus su pelytes ir viskas - baimės pilnos kelnės - prisiskaitę tokių straipsnių jaučiasi jau užpildę tą nežinojimo spragą, dabar jau žino, kad GMO = BLOGIS ir jausdamiesi protingi, kaip papūgos, perpasakoja vieni kitiems šią baisią "tiesą" kokiam facebooke, o iniciatyvesni tai dar išeina su plakatais ir taip jaučiasi gelbėjantys pasaulį nuo baisaus blogio... Tiesiog gyvenam informacinių technologijų ir greitos komunikacijos amžiuje.
blizzard 2013-07-16 18:30
Na šia tema apie GMO radau neblogą straipsnį viename bloge http://rokiskis.popo.lt/2013/07/09/apie ... a-ir-ssrs/ Yra ir daugiau straipsnių apie sovietinius laikus, tikrai neblogų. Esmė tokia kad SSRS laiku taip pat buvo modifikuotų produktų ir augalų ir SSRS tuo metu buvo viena iš labiausiai tuo užsiimančių šalių, kadangi buvo ekspermentuojama su cheminiais ginklais. Taigi tie kurie sako kad tuo metu nebuvo GM ar kad buvo sveikesnis maistas, na nežinau iš kokio pupienojaus jie išsiritę..
lape 2013-07-16 19:59
Genetinis augalų modifikavimas atliekamas jau seniai ir nereikia tuom gąsdinti. Vis pasirodydavo straipsneliai apie vieno ar kito geno perkėlimą, bet niekas to kaip ir nebijojo. Soja pav, visa modifikuota, kitokios nėra, ir visi valgo laimingi. Bet dabar vyksta kažkoks agresyvus, prievartinis patentuotų genų ir augalų tiesiog maudomų herbiciduose kišimas. Tai tiesiog pigiausias būdas gauti daugiausiai pelno. Nesiskaitant su nieku. Beje yra tyrimas parodantis, kad GMO nedidina derliaus : http://www.tandfonline.com/doi/full/10. ... cDJUxYlwd2
kionig 2013-07-16 23:29
Jei tau neįdomu paprasti žmogeliai, tai kodėl tada manai, kad būsi kažkam tai įdomus, kad tu turėsi žinoti, kas juose buvo pakeista? Kai tai gulės po devyniais užraktais ir patento apsauga. Kas tau ims ir atskleis milijoninį savo konkurencingumą tarp kitų gamintojų?
Katė 2013-07-16 23:41
Straipsnis labai primena užpirktą paslėptą reklamą. Žmonėms būdinga saugotis naujo ir tai per milijonus metų išsiugdyta apsauginė savybė, nes tie, kurie viską priimdavo su džiaugsmu iškart, neatlaikė natūralios atrankos. Pirma ekspromtu šovusi mintis demonstruojanti neatsakingą žmonijos euforiją - DDT - dustas. Iš pradžių atrodė, jog tai dangiškoji mana apsaugosianti nuo uodų, musių ir kitų nemalonių gyvių, net Nobelio premija kai kam paskirta, o po ne kurio laiko paaiškėjo, jog dustas tikra ekologinė nelaimė vedanti ekosistemas į pražūtį. Tad ir su genetinėmis augalų modifikacijomis neskubėkim, tegul amerikiečiai ten juos pilnais žandais punta, o mes dar kokius 50-100 metų per atstumą anuos pastebėkim ar viskas jiems bus gerai.
ma 2013-07-17 02:48
Straipsnis rašytas ir itin pritaikytas JAV. :) Kai gyveni Europoje, ta jų perspektyva, tas rašymas kaip yra Europoje šiek tiek šypseną kelia. :) Bet gerai. O šiaip yra netikslumų. >Iš tiesų, netgi aršiausi oponentai neparodė jokių pavojų sveikatai. Čia galima užmest akį į įvairius atliktus tyrimus: http://indiagminfo.org/wp-content/uploa ... mplete.pdf >Už JAV ribų, smulkūs ūkininkai, auginantys GP medvilnę Indijoje ir Kinijoje smarkiai sumažino insekticidų naudojimą, ir džiaugėsi didesnėmis pajamomis. Bent jau dėl Indijos skaičiau pačių įvairiausių nuomonių. Toks įspūdis, kad negalima teigti vienareikšmiškai, jog dėl GMO gavo didesnį derlių. O Ąžuolui tai norėčiau pasakyti, kad GMO yra sudėtingesnė, daugialypė (ir įdomesnė :)) tema nei, atrodo, pats galvojate. Manyčiau, kad "koneveikdamas" kitus nežiniukus neturite laiko pagalvoti, kad galbūt Jūs savo nežinojimą tiesiog užpildote kitokiu turiniu. :)
Hmz 2013-07-17 08:58
JAV patento galiojimo trukmė yra 20 metų, praėjus šiam terminui išradimu gali naudotis bet kas.
EdvasP 2013-07-17 10:58
Pirmą kartą matau tokią teoriją. Gal plačiau būtų galima?
kionig 2013-07-17 12:21
išvis turėtų būti atskleisti sėklų pakeitimai, kuriuos padarė įmonė?
Katė 2013-07-17 12:44
Vienas primatas su džiaugsmu kiša ranką į spąstus, kitas atsargiai iš tolo apžiūrinėja nepažįstamą daiktą. Kuris iš jų susilauks palikuonių ir paliks plačią giminę? Dievas sergsti atsargius.
Acme 2013-07-17 14:00
Nefleimink.
Shinigami 2013-07-17 14:31
Vienas tirinėja nepažinta pasaulį, atskleidžia jo tiesas, o kitas vis dar sėdi su medine kuoka ir bijo išeiti toliau savo kiemo. Nes ten nepažįstamas pasaulis. O socialistai dar geriau sugalvojo. Jie stebi kol kažkas kiša ranką į spąstus ir žiūri kas nutiks. Jei spąstai aktyvuosis ir prispaus ranką tai nueis tolyn. O jei pasiseks ir ištrauks masalą, lieps pasidalinti. Nes juk viskas priklauso visiems.
Hmz 2013-07-17 16:23
Kaip jau sakiau, patento esmę sudaro išradimo esmės atskleidimas mainais į teisinę apsaugą. Jei kalbamoje byloje valstybė ėmėsi priemonių patento turėtojo interesams apsaugoti, tai nereiškia, kad patento informacija staiga pasidarė įslaptinta.
mykolas 2013-07-17 23:14
O kodėl neparašė ką valgo monsanto darbuotojai ir akcinininkai? Nes tai kad jie valgo savo kompanijos produkciją spėju irgi yra mitas.
Shinigami 2013-07-18 07:43
Priklauso nuo darbuotojo pareigų. Tiksliau nuo to kiek uždirba. Akcininkai valgo tik nykstančius augalus ir gyvūnus