Kaip alkoholis Rusiją nukariavo

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

assa 2013-09-29 14:56
plius,reiktu nepamirst, kad isdavus kaimo samogonscika, kiti kaimieciai greit prudeli skundika nuskandintu
blizzard 2013-09-29 15:42
Nebėr jau tų kaimo samagončikų, vienas kitas belikęs ir tai savo reikėmėm darosi.. Labai paprastas dalykas, alkoholikams paprasčiau nueit iki parduotuvės, nei patiems užsiimt virimo procesu ir t.t. O tie kurie gamina, supranta, kad biznis neapsimoka, nes visi ima į skolą.. kurios niekados negrąžins.. tas pats ir kaimo parduotuvėse, dauguma yra įsiskolinę. Seniau dar aludžių būdavo, ten tai išvis, atsiranda kokie 20 etatinių klientų, kurie nuolatos ima į skolą.. galiausiai aludės užsidarinėja..
mch0lic 2013-09-29 16:24
Manau viena iš priežasčių kodėl mes tiek lietuvoj suvartojam, yra faktas, kad labai daug tvarkingų ir mažai ar iš vis nevartojančių išvažiavo iš lietuvos. Tikrai nesakau, kad lietuvoj tik prasigėrę likę, bet tarkim žiūrint į bendraklasus su kuriais teko mokykloj mokytis, tai lietuvoj likę kokių 30-40% ir retas kuris atsisakys išgert. Pagrinde gal šiaip alaus ar kokteiliukų išgeria, bet yra ir tokių kurie pigiausia vodke perka. Galiausiai išeina taip, kad tie mažai vartojantys ar iš vis nevartojantys turi prisitaikyt prie savo draugų ir aknščiau ar vėliau bonkę kitą su jais išgers. Pats sulaukiu nemažai komentarų šia tema kai užsisakau giros bokalą ar arbatos vietoj to, kad gerčiau alų "kaip tikras vyras". Taip, kad tas alkoholizmas tiek lietuvoj, tiek kitose šalyse matyt yra kažkiek užburtas ratas. Kai visi aplinkui geria, akščiau ar vėliau ir tu esi priverstas tą daryt, o jei lankai AAA ar panašias grupes, tiesog pasikeičia draugų ratas ir nebevartot alkoholio ar kitų psichotropinių medžiagų darosi kur kas lengviau.
slack 2013-09-29 18:49
Bet Rusijoje gyvena daugia žmonių. vadinasi ten daugiau ir alkoholikų. Kuo daugiau šalyje girtuoklių tuo sunkiau visus išgydyti.
Fikcija 2013-09-29 18:53
Su koreja viskas daug paprasciau,dauguma darboholiku zino tik viena greita buda atsipalaiduot,tapt alkoholikais.Is savo bendradarbiu rato esu mates ne viena ne 2 darboholikus/alkoholikus.
haloo44 2013-09-29 18:54
mch0lic, o aš kiek matau, tai kas mėgo pagert, tai kaip tik tie ir išvažiavo. Apsivalė Lietuva
blizzard 2013-09-29 19:39
Taip ten girtuoklių daugiau.. Bet kaip šis skaičius gaunamas? paimamas metinis suvartojamas kiekis ir dalinamas iš žmonių skaičaus (nsvarbu alkoholikas ar ne).. Tai gaunasi taip, kad vidutinio Lietuvio gėrimo įpročiai praktiškai prilygsta vidutinio Ruso, kur girtuoklystė žinoma nuo senų laikų ir kur ji paskebta nacionaline tragedija..
Arns 2013-09-29 19:53
Šiaip gėrimas gėrimui nelygus. Prancūzai, italai išgeria ne ką mažiau nei pirmūnai, bet turbūt visi žino jog girtuoklių ten mažiau, ar jie patys tolerantiškesni. Tuo tarpu tiek rusai, tiek britai ar amerikiečiai, savo nuotykiais išgėrus tartum keliskart padidina per pavienius "asus". Kas dar dėl kiekio. Sakykim taip, geras alus, degtinė, vynas, net padauginus nedaro žmogaus degradais (taip gali net ilgus metus būti šalia laisvalaikio-alkoholiko, ir nepastebėti jog yra problemų), o visi odekolonai, "rašalai", "spiritizuotas alus" ir pan, net nuo nedidelio kiekio smarkiai paveikia aplinkinių reakciją tiek pačių būsenas.
Karolis484 2013-09-29 20:10
Bet juk tie kas geria odekalonus, "rašalus" ir pan. pradėjo tikrai ne nuo jų o nuo brangesnių gėrimų. Juk nei vienas iš jų iš pradžių neketino specialiai tapti alkoholikais. Tai ilgas lėtas procesas, lėtinė liga, priklausomybė.
Arns 2013-09-29 20:33
O tu tikrai keli tinkamą klausimą? Pradėkim nuo to, ar kokioje Prancūzijoje yra susiformavusi kultūra gerti viską kas spirituota? Nesu didelis tos šalies gerbėjas, kad konkrečiau galėčiau pasiskaitinėti ką ten jie apie savo problemas rašosi. Tačiau drįsčiau teigti jog labiau tikėtina nei netikėtina, kad ten net paskutiniai degradai negers odekolono, langų ploviklio, antifrizo ir pan. Tad tikėtina, kad ne gėrimo kultūra nėra lygiagreti (t.y nuo brangiausių iki pigiausių). Tad išeitu, jog teiginys apie priklausomybę, yra sudėtingesnis. Kodėl reiktu suprasti jog reiškinys sudėtingesnis? Nes jei supaprastintume iki primityvaus suvokimo, įsivaizduotume pašalinę alkoholį, išspręstume vos ne visas asocialumo, depresijos, smurto protrūkius. Ar tuo tiki? Ar yra valstybių išsprendusių "laisvalaikio problemą", pavirstančią priklausomybę? Daug beverčių išvedžiojimų? Pažvelkim į musulmonų pasaulį, kur iš esmės alkoholio kvapo praktiškai nerasta. Ar ten ideali visuomenės laisvalaikio kultūra? Manau sutiksi jog ten atsiranda kitos bėdos. Mes labiau turėtume kalbėti apie kokybę, saiką ir sveiką protą, o ne apie blogąjį ar gerąjį alkoholį/narkotikus/rūkalus/kitokį svaigulio pojūtį.
O_O 2013-09-29 22:46
Du ruseliai, mėlynom nosimis šnekasi: - Vasia, sakyk, kaip čia yra? Švedai puolė - atmušėm. Prancūzai puolė - sutriuškinom. Vokiečiai puolė - sudorojom ir tuos. Bet kaip čia yra, kad alkoholis visą šalį okupavęs ir jo nugalėti niekaip neišeina?... - Supranti Nikodemai, alkoholis nepuolė...
ganju 2013-09-29 23:49
Man įdomu kodel nepaminėtas ?
Anonymous 2013-09-30 07:34
Įdomus faktelis - Gorbis paskaičiavo, kad sumažėjusias šnapsines įplaukas kompensuotų 10% našumo padidėjimas. Tsrs - apie 200 milijonų gyventojų, ir jei net 10%... Milžiniški skaičiai! Ir tai kalbama tik apie sumažėjimą! O jei visai uždraust? Šalis liktų be kelnių?
vvv2 2013-09-30 12:56
Anonymous 2013-09-30 15:02
Čia jau kita tema - kad visiems nusispjaut į „prastesnius“. Aš kiek apie kitką - kai mums sako, kad iš alkoholio akcizų ten koks 100 milijonų, matyt meluoja. Alkoholis daug daugiau neša valdžiai. Nes kodėl Gorbio laikais net 10% našumo reikėjo vien tik sumažintam vartojimui atstatyti?!
afor 2013-09-30 23:44
neskaiciau nei straipsnio, nei komenturu. kiek suprantu cia uzsakytas straipsnis, sukirsinti... ziurint i komentaru sk. ''jiem'' tai puikiai pavyko
Talkatif 2013-10-01 00:30
Tai kas? Jie gal negeria? Paragavę druskos stulpu pavirsta?
punktyras 2013-10-01 00:40
Perskaičiau šį komentarą. Kiek suprantu, čia mažo protelio, nepatenkinto gyvenimu žmogaus pastangos sulaukti dėmesio. „Jam“ tai puikiai pavyko.
Talkatif 2013-10-01 00:48
Arnai, jau senai senai psichiatrai (ne vienas ir ne du) nustatė ir plačiai pripažino, kad dažnumas prisigėrimo yra alkoholizmas, o ne gėrimo praba. Gerk ką nori, bet jei kartą ar du per savaitę pasigeri, ir taip kas savaitę, jau esi alkoholikas. Tamstos filosofijos šia tema babatuko nevertos. O mitas, kad muslimai negeria, tai iš anekdotų serijos. Taip dalis jų, kaip ir nurauti katalikai vengia taurelės, kaip Gražulis birkos. Bet jie irgi žmonės, kurie gavę progą mėgsta palepinti savo silpnybes. Ypač kokio uždrausto vaisiaus. Beje, turim puikų pavyzdį - seimo narį nurautą kataliką lakantį prabangius gėrimus ir tvatinantį savo žmoną. Manai jo dievas jam leidžia taip elgtis? O gal esi tikras, kad žmoną jis išpuošė per klaidą vietoj trisdešimties metų viskio išgėręs Šaltupio?
Luftwaffle 2013-10-01 01:13
WARNING! Monkey alert!