Susipažinkime su Galilėjo Galilėjumi. II dalis: didieji kosmoso atradimai ir vargai su katalikų bažnyčia

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

vazzy 2013-10-13 12:43
puikus straipsnis, daugiau tokiu noretusi keista, kad baznycia atmete visus mokslininku irodymus, taciau prieme Aristotolio teiginius kaip negincijamas, nors jis net nebuvo krikscionis
Arns 2013-10-13 13:17
Pritariu, straipsnis geras, bet nereiktu jų skaidyti į dvi dalis, ar bent jau taip, tiesiog per vidurį. Dėl bažnyčios ir kitatikių filosofijos yra didelė painiava, berods Tomas Akvinietis http://en.wikipedia.org/wiki/Thomas_Aquinas vienas pirmųjų siūlė bažnyčiai vadovautis ne stereotipais, o išklausyti ir priimti arba atmesti idėjas. Tai, kad jį paskelbė šventuoju, anais viduramžiais reiškė itin daug, ir jo pripažintu keliu keliavo nemažai pasekėjų. Bet šičia geriau tegu teologai ar filosofai paaiškina, manau daugiau yra girdėję kaip susiliejo pagonių mąstytojai su krikščionių idėjomis.
Shinigami 2013-10-13 17:54
Kitaip sakant jis nedaug kuo skyrėsi nuo tuometiniu tikinčiųjų. Nors moksle reikalavo įrodymų, bet kituose dalykuose vadovavosi savo aklais įsitikinimais ir pažiūromis. Tikėjimu, kad jis visada teisus nors ir neturi tai pagrindžiančių faktų. Ir dabar dauguma žmonių tokie patys. Kažką teigia, bet tam teiginiui neturi įrodimų. Aš laikausi pažiūros, kad ar tu teigi, kad kažkas egzistuoja, ar kad kažkas ne egzistuoja. Abiem atvėjais reikia įrodimų. O jei neturi jokių įrodimu, tai negali teigti nei kad egzistuoja, nei kad ne egzistuoja. Gali tik pasakyti, kad neturiu jokių duomenų apie tai. Kitaip sakant, žmonės vis dar masto taip pat, kaip kompiuteriai. 1 ar 0, įjungta arba išjungta, taip arba ne. Nors jau kuriami kvantiniai kompiuteriai kurie turi ne tik 1 ir 0.
vazzy 2013-10-13 21:02
visiska nesamone, kaip galima prasyt irodymu, irodant daikto nebuvima ? pats nebuvimas yra irodymas, iki tol tas daiktas prades egzistuoti.
Shinigami 2013-10-13 21:18
Va tu tai nesąmonę suskėliai Vadinasi iki to laiko kol kažkas ne aprašė gravitacijos matematine formule, gravitacija ne egzistavo. Ir visi galėjo laisvai skraidyti tarsi butu atvirame kosmose. Nes jei ne įrodyta, kad gravitacija egzistuoja, vadinasi ji ne egzistuoja. Hmmm. Koks mokslas galingas. Jis ne išsiaiškina gamtos dėsnius, bet juos kuria.
vazzy 2013-10-13 22:02
gravitacija jaucia kiekvienas, nepriklausomai nuo tikejimo tipo, zmogaus ar betko kito, visiem visiem ji vienoda, visus mus zeme traukia lygiai taip pat. g = GM/r^2, ir sis desnis galioja visados, juo nereik tiketi ar melstis jam atsisedus, ar paneiginet. mes ji jauciam visados, visiskai nepaisant to ar tuo tikiu ar ne, o dievo irodymu man reikia, nes jo nejauciu, jis mano gyvenimui niekaip nedaro itakos. priesingai nei visko kas egzistuoja, jo egzistencijos pozymiu negalima ismatuoti, patikrinti, apskaiciuoti jokiais metodais, todel ir prasau irodymu to, ko nera. jei tau aiskintu, kad nematomi elfai skraido danguje ir saudo i nematomus vienaragius kurie begioja ant zemes, tas zmogus butu visiskai teisus nes tu neturi tai paneigianciu irodymu? ar jis butu neteisus, nes jis negali to irodyt?
vanduo4 2013-10-14 05:25
Vazzy yra visikai teisus uzduodamas klausima - yrodyti tai ko nera. Tai logiskai isplaukia is tavo komentaro. Bet visgi cia klaida slypi kazkur kitur - kaip galima yrodyti tai ko nera? Klausimas Vazzy - ydomu, o kaip tu jauti gravitacijos buvima? Cia panasiai kaip pasakyti, kad kvailas zmogus supranta, kad jis kvailas. Visi seka kokiu kvailiu kol paaiskeja, kad tai visiska nesamone, kol tai buvo yrodyta.
Shinigami 2013-10-14 08:23
. Tai jei gali jausti gravitacija vadinasi gali nupaišyti gravimetrinį žemėlapį be specialios įrangos? Antra, gal parodyk vieta kur aš prašau įrodyti neegzistuojančio objekto egzistavimą ar ne egzistavimą? Aš sakiau įrodyti kažką apie ko egzistavimą nėra duomenų. Apie dievo įrodymą iš vis nekalbėjau. Dar grįžkime prie gravitacijos. Ankstesniais laikais niekas neturėjo įrodymu kad gravitacija egzistuoja ir niekas netikėjo gravitacijos egzistavimu nes tada žemė buvo plokščia. Todėl pagal tavo mastymą gravitacija tais laikais ne egzistavo, nes žemė buvo plokščia ir nebuvo gravitacija reikalinga. P.S. Galilėjaus laikais ir prieš jį niekas neturėjo įrodimų, kad žemė sukasi apie saulę. Ir visi matė, jautė, kad saulė sukasi apie žeme. Išvados: Galilėjus klydo ir buvo neteisus.
andriulis 2013-10-14 08:44
Žmones veikia gravitacija, todėl žmogus jausdamas tą jėga paaiškino šį reiškinį. Kaip galima įrodinėti tai, kas niekaip neveikia? Iš pradžių turi būti įrodyta kaip veikia, o tik tuomet galima bus paneiginėti, kad neveikia-neegzistuoja. P.S. gerai vazzy ir sako, jeigu pas jį ateina vakarais fėja ir ji ateina tik tuomet kai mato tik vazzy ir jos nėra kaip užfiksuoti, tai kas turi įrodyti, kad tai tiesa ar melas? Teigiantys, kad kažkas egzistuoja, turi ir įrodyti savo teiginius.
Shinigami 2013-10-14 09:29
Įrodinėti turi visi kurie teigia (kad ir ką teigia). Bet koks teiginys turi būti įrodomas. Jei nėra įrodymu, kad kažkas ne egzistuoja, tai nereiškia, kad tai egzistuoja. Tas pats galioja ir atvirkščiai. Jei negali įrodyti, kad egzistuoja, tai nereiškia, kad ne egzistuoja. Paprasčiausiai nėra įrodymų, kad egzistuoja. O kai nėra įrodimų vadinasi praktiškai nėra kaip panaudoti. Ir nėra jokio skirtumo ar tai egzistuoja ar ne, jei to negali panaudoti.
andriulis 2013-10-14 11:00
Tai sakydamas, jog pas mane spintoje gyvena rožinis ožiaragis aš tiek pat teisus kaip ir tas kuris teigia priešingai? Jeigu taip, tai žmones matančius haliucinacijas reikėtų perkvalifikuoti? gal jie mato tiesą? Tik kodėl religiniams fanatams kurie tvirtina akistatą su kurėju nevadinami šizofrenikais? Na nebūtinai akistata, bet daleiskim tie patys balsai.
Hmz 2013-10-14 19:08
Tai tu teigi, kad nesi žudikas maniakas? Kaip ten su įrodymais, ką? Būtų labai apmaudu sužinoti, kad tu negali paneigti šių įtarimų.
vazzy 2013-10-15 00:31
"gravitacija priklauso nuo mases" yea buddy, fizikos zinios pas tave tai kietos, nepasigincysi. net neisivaizduoju tada kodel ivesta ta G formuleje, kuria pries tai paminejau, nes pasakymas gravitacijos konstanta kaip ir netenka prasmes jei tai nera konstanta. nu o jei rimtai, tai reik tamsta pataisyt, Gravitacija nuo nieko nepriklauso, ji yra konstanta, turi gan aiskia reiksme. G = 6.67 × 10−11 N m² kg-2. gali matuot gravitacija pas save namie, Antano kieme ar prie Sgr A juodosios skyles, vistiek gravitacija bus ta pati. kinta tik g ( laisvojo kritimo pagreitis ) nes is formules isplaukia, kad ten kur zeme yra storesne ( ties pusiauju ), todel r^2 yra didesnis, o kadangi g yra atvirksciai jam proporcingas, tai g butu mazesnis toje vietoje, bet ne gravitacija. o del mases, tai kaip cia pasakius betkurioje zemes vietoje, zemes mase yra konstanta.
vanduo4 2013-10-15 08:45
Butent tai ka zmogus mato tas yra realybe. Tai ka zmogus supranta - tai yra tiesa. Tiktai santykyje su kitais zmonemis galima spresti kiek tu toli ar arti nuo realybes. Butent, kad isvengti beprasmisku diskusiju apie nieka - reikia yrodymu. Iki tol, tarp issilavinusiu zmoniu, teiginiai tera tik prognoze, prielaida. - O jeigu tu matai spintoje arklius, nu tai tavo reikalas. Tuo geriau jeigu tie arkliai tau padeda gerai jaustis. Teigiamos emocijos sveika. Bet jeigu tie tavo arkliai jau pradeda ykyreti kitiems zmonems, tada reikia ieskoti yrodymu apie ju buvima arba tavo arklius teks sugaudyti - psichuskeje tai daroma maksimaliai ymanomai profesionaliai.
andriulis 2013-10-15 08:58
Aš šitą žinau, bet tik atsakyk į klausymą, kodėl religinių fanatų neuždaro į tavo paminėtą psichuškę? Garsiai kalba, daug kam įgryso, bet įrodymų kaip neturi, taip neturi. Nors kai pagalvoji už kokius "stebūklus" įšventina popiežius, tai net graudu darosi klausyti apie tokius vėjus.
vanduo4 2013-10-20 01:22
- Na manau, kad demokratiniame Pasaulyje, kiekvienas turi zodzio bei veiksmu laisve tol kol tai nedaro zalos bendram, visuotinai suprantamam geriui. Beje, kitaip mastanciu uzdarinejimas, virstu y totalitariny rezima, kadangi butu apribota galimybe nauju poziuriu vystymuisi ir tuo paciu progresui. Kad ir koks atrodytu kvailas tavo mastymas, tai dar nereiskia, kad tam nera pagrindo. Tiesiog tavo idejai reikia pritaikymo. Tad buk laisvas reiksti save ir maziau kreip demesy y standartus. - O kol nepazeidi ystatymu, daryk ka tinkamas. Tuo demokratija ir yra geriausia lyginant su kitomis pilitinemis ar religiniu fanatiku santvarkomis. - Dabar priimtina kitaip mastancius zmones ne naikinti bet juos aukleti, gydyti, izoliuoti, o tik paskui sunaikinti.