Septynios gravitacijos mįslės (I dalis)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Arunas1948 2020-04-28 16:25
Bendro su tema turi kad Muskas zada nuskraidinti zmones i Marsa o straipsnis aiskiai tai paneigia.
punktyras 2020-04-29 10:46
Per kurią vietą paneigia ir dar aiškiai?
Arunas1948 2020-04-29 11:43
Skaityk straipsni is naujo.
punktyras 2020-04-29 12:03
Esu jį perskaitęs ir lietuviškai ir angliškai, bet įdomu, kame regite principinį kelionės į Marsą negalimumą?
Arunas1948 2020-04-29 14:05
Zmogui sutrinka kraujotaka, nesivysto kaulai, sutrinka kvepavimas, turbut esi skaites kad ilgai isbuve kosmose zmones isnaujo mokosi vaikscioti o i Marsa pirmyn atgal truktu keleta metu.
punktyras 2020-04-29 15:54
Kažką maišote. Skrydis į Marsą trunka ~200 dienų. Ilgiausiai nesvarumo būsenoje žmogus (Valerijus Poliakovas) išbuvo 438 dienas. Beje, užvakar jo gimtadienis buvo (78-as). Marse trauka gerokai mažesnė nei Žemėje, tai ir vaikščioti būtų lengviau. Žinoma, tai nėra pasivaikščiojimas po parką, bet kažin ar žmonės, turintys didelių sveikatos problemų, leisis į tokią tolimą kelionę. Kaip bebūtų, traukos nebuvimas tikrai ne didžiausia problema.
_alvydas_ 2020-04-30 17:15
i viens prie kito, o ne "traukia" viens kitą ? Ne visuotinė trauką, o visuotinė stūma Gal mūsų Visatos pakrašty nėr kam bestumti link centro, tai plečiasi visa be proto ?
Arunas1948 2020-04-30 17:53
Man patinka si hipoteze kad Bozonai yra maziausios daleles, mazesniu nera ir kad is ju susideda visa visata, tame tarpe ir pats, jeigu isnyktu gravitacija pavirstai i Bozonus. As vis galvodavau kaip bangos sklinda per visas medziagas, kai supratau kad viskas susideda is Bozonu o jais sklinda fotonai tada pasidare aisku kaip sedint kambaryje pro siena ateina bangos, vistik mastymas gerai duoda aiskumo.
_alvydas_ 2020-05-02 17:26
Na tavo simbolinė “banga” vistiek trauks, o ne sugeneruos trauką per stūmimą. Aš spėju, kad už bet kokios vizualiai atrodančios traukos stovi stūma. Daiktai nesaveikauja tarp savęs, jie tik savo būvimu pakeičia erdvėje vykstančių procesų simetriją. Tada kaimyninis objektas atsiduria erdvėje su nesimetriškai vykstančiais procesais ir todėl gali būti stumiamas kuria nors kryptim. Traukos sąvoka čia visai nebūtina, o tai ir gerai, nes nėr būdo įsivaizduoti jos veikimo, nebent tik aklai postuluoti ir pasakyti , kad tokia yra gamta. Bet čia truputį primena intelektualaus stručio poziciją Pvz. gravitacija atrodytų labai paprastai, tereikia tik kiek modernizuoti prieš šimtmečius sugalvotą modelį : https://en.wikipedia.org/wiki/Le_Sage%2 ... ravitation Tą prasme reiktų tik truputį pakoreguoti gravitaciją sukeliančių dalelių (ar bangų) sąvybes. Kiek sudėtingiau su elektrine sąveika, kur yra ir trauka ir stūma priklausomai nuo dalelių krūvių. Bet nėr čia taip jau sudėtinga kaip iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti. Pabandykim sukonstruoti fizinį modelį be traukos sąvybės postulavimo: 1) Tarkim tuščioje erdvėje į visas puses simetriškai skraido/sklinda (X+) ir (X-) dalelės (arba bangos). 2) Tarkim X+ dalelės gali stumti tik teigiamus krūvius (Q+), bet nestumia neigiamų krūvių. 3) Tarkim X- dalelės gali stumti tik neigiamus krūvius (Q-), bet nestumia teigiamų krūvių. 4) Tarkim dalelės X+ ir X- gali transformuotis iš vienos į kitą tokiu būdu: a) kai X+ sutinka savo kelyje Q- jis virsta X- b) kai X- sutinka savo kelyje Q+ jis virsta X+ (tai yra X ženklas pasikeičia į sutikto krūvio ženklą). Šiaip dalelių transformaciją nieko labai egzotiško, transformuojasi pvz neutrinai, tik nežinau/nesidomėjau dėl kokių priežąsčių. Iš pateiktų prielaidų turėsim, kad du vienodi kūviai tarsi stums viens kitą į priešingas puses, o du skirtingi krūviai tarsi trauks viens kitą, bet realiai čia erdvė juos stums (būtent stums !) į vieną ar į kitą pusę. Va nuo ko maždaug turėtų/galėtų prasidėti fizika. Būtent nuo fizikinio modelio. Dabar jam galima bandyti sukurti matematinį modelį ir ieškoti galimybių patikrinti eksperimentiškai. Neturint pradžioj kažkokio fizikinio modelio iškart kurti matematinius kurioj tai fizikos sryty mano manymu yra kažkoks grybavimas nevedantis prie Gamtos pažinimo. Na nebent surandamas koks technikam pakankamas matematinis modelis ir tada dėstytojai sako savo studentams: “užsičiauk ir skaičiuok”, jei kuris paklausia “kodėl?” . O ką jie ir gali pasakyti tokioj situacijoj … , kai net Niutonas pareiškė, jog jis nekuria hipotezių. Nors akyvaizdžiai galima spėti, kad bandė, bet nesigavo, tai reikėjo gi kažkaip išeiti iš padėties neprarandant įvaizdžio. Nepasakė gi, kad aš nesugebėjau, gal jum pavyks. Ir tai dabar evoliucionavo iki “užsičiauk ir skaičiuok” lygio.
svetys 2020-05-03 20:43
turėjote mintyje?
_alvydas_ 2020-05-04 09:35
Šiaip tai gal besisukanti banga ir gali traukti. Bet toliau reiktų modeliuoti kažkokiais instrumentais ( gryna matematika ant popieriaus ar komputerinės simuliacijos ). Na aišku jei vaizduotė kaip Teslos gali ir mintinai. Be čia nėr toks jau lengvas uždavinukas, daug visokių niansų gali iškilti.