Filmas vakarui. Didžiosios Žemės katastrofos: asteroidas, nuo Žemės paviršiaus nušlavęs dinozaurus (Video, EN, RU)  (0)

Prieš 65 mln. metų Eversto kalno dydžio objektas, apie 10 km diametro, apie trilijoną tonų svorio asterodas įsirėžė i Žemę didžiuliu 60 kartų garso greitį viršijančiu greičiu – apie 70 tūkst. km/h.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai iššaukė patį didžiausią gyvosios gamtos išmirimą ir tame tarpe dinozaurų išnykimą. Žemė pergyveno katastrofišką smūgį – į kosmosą buvo išmesta milijonai tonų atplaišų ir visas Žemės paviršius užsiliepsnojo. Žemės paviršiuje žuvo apie 70% gyvų organizmų. Tai pakeitė evoliucijos eigą bei lėmė žinduolių ir tame tarpe žmonių atsiradimą.

Iš kur mes tai žinome? Vienoje iš Kanados upių – Dyro slėnyje paleontologai rado šios Žemės istorijos paskutinio masinio išmirimo periodo mįslės raktus. Čia tarp akmenų randamos suakmenėjusios dinozaurų liekanos. Metro gilumoje randasi sluoksnis, kuris intriguoja daugelį mokslininkų. Tai kreidos ir terciaro periodo riba. Tokie sluoksniai randami visame pasaulyje.

Niekas nežinojo, kodėl įvyko masinis išmirimas. Pietų Europoje, Šiaurės Ispanijoje. Cheminė uolynų sluoksnio analizė parodė labai reto metalo iridžio priemaišas, kurios gali būti tik Žemės gelmėse. Jas į paviršių galėjo iškelti tik meteoritai arba asteroidai.

Kolorado valstijos mokslininkai to istorinio periodo nagrinėjamame uolienų sluoksnyje rado ne tik iridžio, suspaustų kvarco mineralų, kurie susiformuoja smūgio vietoje. Kvarco sluoksnis artėjant link Karibų jūros didėjo ir ten 1978 m.buvo surastas priešistorinis krateris.

Apskaičiuota, kad 70 mlrd. tonų asteroidas iššaukė klimato pokytį. Suodžiai ir dulkės padengė visą Žemės atmosferą, pro kurią negalėjo prasiskverbti saulės spinduliai. Nukrito temperatūra. Asteroidas pataikė į pačią nepalankiausią vietą, nes čia buvo daug mineralų, turinčių sieros. Jie susimaišę su atmosferos vandeniu bei pakilę į viršutinius atmosferos sluoksnius ne tik atspindėjo šviesą, kuri keliems metams sumažino temperatūrą iki 12°C šalčio ir prailgino žiemą. Dar – nulijo sieros rūgštimi bei apnuodijo ištisus rajonus.

Maisto grandinė buvo pažeista ir gyvūnams nebuvo ką ėsti. Prasidėjo šiltnamio efektas. Pakilusi temperatūra išardė ištisą ekosistemą, paversdama planetos paviršių į išdegintą dykumą. Žolėdžiams, o po to ir mėsėdžiams dinozaurams bei kitiems gyvūnams neliko maisto. 150 mln. metų trukęs dinozaurų viešpatavimas baigėsi.

Ar gali pasikartoti toks scenarijus?

Filmo režisūra: Simon Betnett

Filmo pavadinimas anglų kalba: Asteroid Strike

Filmo trukmė: 48 min.

Žanras: dokumentiniai filmai, 2014 m.

Filmas anglų kalba:

Filmas rusų kalba:

Ieškote daugiau įdomių filmų? Aplankykite rubriką dokumentiniai filmai!

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(12)
(0)
(12)

Komentarai (0)