Filmas vakarui. Didžiosios Žemės katastrofos: naikinanti superugnikalnio galia (Video, EN, RU)  (0)

Filmas apie katastrofas, kurios nuo pat jos gimimo persekiojo Žemę. Jų tarpe - susidūrimas su kita planeta, po kurio susiformavo Mėnulis, vėliau – apledėjimas, dar vėliau – Žemė ugnies rankose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dr. Stephen Oppenheimeris teigia, kad buvusių katastrofų liudininkai yra ir žmonijos genai. Žmonija yra sukaupusi didžiulę genetinę įvairovę, bet, pvz., Indijos genomas slepia kažkokią anomaliją.

Mokslininkas teigia, kad to priežastis gali būti prieš 74 tūkst. metų vykusio ugnikalnio Toba išsiveržimas, (dabartinėje Indonezijos teritorijoje) pareikalavęs daugybės žmonių aukų.

Toba supergalingas ugnikalnis – galingiausias per paskutiniuosius 25 mln. metų. Pasaulyje priskaičiuojami 47 tokie ugnikalniai. Manoma, kad Toba išmetė 2800 km3 kenksmingų medžiagų - tai galėjo sukelti klimato atšalimą ir ledynmečio pradžią.

Panašios katastrofos grėsmė yra JAV Jeloustauno nacionalinio parko teritorijoje glūdintis superugnikalnis. Paskutinysis jo išsiveržimas vyko prieš 600 tūkst. metų. Jeigu toks išsiveržimas pasikartotų, tai būtų didžiulė katastrofa.

Pastebėta, kad ugnikalnių išsiveržimai kartojasi kas 50 tūkst. metų.

Nelaimės Žemę aplanko ir iš kosmoso. Manoma, kad žinduoliai prieš 13 tūkst. metų išmirė dėl katastrofos, kurią sukėlė milžiniškas asteroidas.

Sakoma, kad 99% kada nors gyvenusių gyvūnų žemėje buvo išnaikinti daugkartinių globalių Žemės planetos katastrofų, priartinusių gyvybę prie išnykimo ribos. Tačiau kaip ne keista – be tų katastrofų mūsų paprasčiausiai nebūtų.

Dabar mes suprantame, kad katastrofos suvaidino reikšmingą vaidmenį gyvybės evoliucijoje. Mes esame galutinėje atsitiktinių unikalių įvykių grandinėje. Kaip teigiama filme, kiekviena katastrofa – kažkokia prasme, ko nors pradžia...

Filmo režisūra: Ben Lawrie

Filmo pavadinimas rusų kalba: Survival of Earth

Filmo trukmė: 44 min.

Žanras: dokumentiniai filmai, 2014 m.

Filmas anglų kalba:

Filmas rusų kalba:

Ieškote daugiau įdomių filmų? Aplankykite rubriką dokumentiniai filmai!

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(17)
(2)
(15)

Komentarai (0)