Įdomioji energetika: ką reiktų žinoti apie „NordBalt“ kabelį, kuris sujungs Lietuvą su Švedija (Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Shimelis 2015-11-29 08:30
Super. As kaip elektrikas, sitam projekte bent jau slaveju noreciau padirbt
V1LKAS 2015-11-29 13:47
Kaip šlavėjas mažai ką pamatytum, viskas gana gerai saugoma nuo prašalaičių akių, asemniškai ten dirbu prie aukštos įtampos įrenginių, apsaugų ir sistemos testavimo, neoficialiais duomenis galiu pasakyti kad pastotė ir jungtis yra baigta ir ne už ilgo bus pereinama prie "Trial" operacijos", kurios metu bus perduodama Galia, kol kas atliekami periodiniai bandymai be apkrovos. Pati perdavimo, harmonikų filtravimo ir valdymo sistemos yra gana įspūdingos.
Skeptikas 2015-11-29 18:35
Kažin kodėl kaip laidininkas naudotas aliuminis, o ne varis ? Dėl kainos ?
kiesza 2015-11-29 18:50
Šio laido paskirtis atpiginti elektrą ar atsiriboti nuo Rusijos priklausomybės ?
bahuriux 2015-11-29 19:20
Manau paskirtis atpiginti, prekiauti ir žinoma dar vieno Rusijos kozirio anuliavimas.
SaMaras 2015-11-29 20:50
Na jungties esmė prisijungti prie europos tinklu su jų standartais ir visa kitą (tai buvom prisižadėję atrodo stodami) o tada jau kai bus, tada matysim ką ji darys, jei ten brangiau tada perduosim į ten elektrą (kad ir tą pačią rusišką) jei ten pigiau "vešimės" iš ten.. Vat tik man vieną reikalą paaiškinkit, kodėl nuolatinė srovė o ne kintama? Ir kam tempti du kabelius (pliusą ir minusą) ar neužtenka vien pliuso o minusą dėt į žemę? (Kažkaip su ta nuolatine srove mano žinios šlubuoja..)
WWr 2015-11-29 21:51
Reklaminis filmukas vaikams. Pavyzdžiui,nei žodžio, kokia galia dabartinis nutiestas kablis perduos? Ne tai kas deklaruojama interneto svetainėje, bet realiai, per tai kas nutiesta? Nes teko girdėti TV, kaip kažkuris Seimo narys tarstelėjo, kad dabartinio kabelio pralaidumas tėra 50MW. o tiek nepajėgs net vienos Kruonio HAE turbinos pasukti. Toliau, kas būtų, jei pažeistų kabelio izoliaciją? Sūrus vanduo gi puikus laidininkas? Ar visi besipliuškenantys Palangos pliaže atsidurtų elektros kėdėj? Dar klausimas: kaip kabelį pratempė pro rusų dujų vamzdžius North Stream? Niekaip neaplenksi?
Vytax 2015-11-29 22:34
Kabeliu kintamos srovės tokiais atstumais perduoti neįmanoma. Du kabeliai saugiau, vieną pažeidus ir toliau galima naudotis pusę linijos galingumo. Turint du lygiagrečius priešingų krūvių kabelius išvengiama stiprių magnetinių laukų. Tekant nuolatinei įtampai per įžeminimo strypus šie susidurtų su labai stipria korozija.
V1LKAS 2015-11-30 11:09
Perduodant kintamą srovę dideliais atstumais susidaro parazitinės talpos, iš esmės ilgas kabelis veiktų kaip didelis kondensatorius, sukurdamas talpinę apkrovą. Pliusas ir minusas tam, kad būtų galima perduoti galią į abi puses. Galia šios pastotės yra 745 MW. Kabelis turi tris izoliacijos sluoksnius vien apsaugai nuo vandens poveikio bei plieninį skydą nuo girtų rusų žvejų "netyčia" užmestų inkarų. Kadangi Lietuvoje nėra pakankamo galios šaltinio (ilgalaikio) neskaitant Kruonio HAE, kadangi tai tik rezervas, tai galią gausime tik iš Švedų o perduoti atgal, bent jau kol kas negalėsime, kadangi neturime iš ko. Galimas ir toks variantas, kad šiuo kabeliu gali tekėti ir rusiška elektra į Skandinavus, tačiau tai nėra blogai, kadangi būtų imamas tranzito mokestis. Esminiai tikslas šio projekto: mažinti priklausomybę nuo Rusijos monopolijos. Pagal Švedijos elektros rinkos kainą, elektros kaina turėtų pirkti ketvirtadaliu, žinoma elektros kaina sudaro tik 1/3 visos kainos ką mokame tai 0,3*0,2=0,1 = ~ 10 % kainos kritimas nuo 745 MW.
WWr 2015-11-30 14:59
VILKE, tu koks propagandistas? A? Tai koks is tik yra dabar tiesiamo kabelio pralaidumas? Ne pastotės galingumas, bet kabelio pralaidumas? Matyt, nelabai didelis, jei vienas paklausia apie tiltus, kitas atsako apie miltus.