Nafta, teroras ir bejėgė OPEC: kodėl kainos nebereaguoja į konfliktus

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

vanduo4 2015-12-16 23:54
- importinė nafta ne už ilgo taps niekam nereikalinga: atsinaujinantys energijos šaltiniai; skalūnai; branduoliniai reaktoriai; klimato kaita paspartins pokyčius šioje rinkoje. - kova dėl naftos rinkų tęsis kol vakarai modernizuos savo energetinę rinką. O tada nafta liks trečiųjų pasaulio šalių reikalu. Deja naftos paklausa tiesiogiai priklausys nuo Vakarų šalių paklausos. Taip buvo iki šiol, yra dabar ir tikėtina bus ateityje; - Pažiūrėkite kokie smogai Kinijos miestuose. Jeigu jie nieko nedarys, didžiausia pasaulio populiacija pavirs nykstančia populiacija.
AndriusBalsys 2015-12-17 10:23
Klysti dėl branduolinių reaktorių, tai brangi ir neatsiperkanti technologija. Termobranduoliniai galbūt, bet tai po 50 metų, jei komercializuos kada nors iš vis juos. Torio reaktoriai panašu tik PR'as. Kinijoje panašu sparčiai bus mažinama anglies katilinių. Pradžioje uždaromos senos itin taršios ir baigiamos įrengti naujos, su filtrais ir pan.. Toliau varys atsinaujinančios daug, nes tai ir pigu, gan sparčiai vystoma ir jokios taršos.
Edmundas 2015-12-17 11:07
JAV paskelbė embargo pabaigą, gali būti, kad turėsime daug pigių dujų ir naftos.
AndriusBalsys 2015-12-17 11:35
iš kur ta pigi nafta atsiras, jei JAV ji pigesnė iki 2 dolerių? Užmesk transportavimo kaštus ir max 1 doleriu gali pasikeisti. Dujos, kita kalba, bet vėlgi, kad rimtai pakeisti dujų rinką Europoje neužteks JAV eksporto pajėgumų (infrastruktūros).
Webbus 2015-12-17 12:53
Kad žinok nebūtina naftą transportuoti iš JAV į EU, kad ją parduoti Dabar užkrito pavadinimas, bet yra gi įvairių prekiavimo variantų. Grubus pavyzdys: Lietuva nori pirkti dujas iš JAV kompanijos A, o Norvegija planuoja parduoti dujas JAV kompanijai B. Bet kad ir viena ir kita šalis sutaupytų transportavimo kaštų, realiai Lietuva dujas gauna iš Norvegijos, o JAV kompanijos viena iš kitos. Na, čia tik labai grubus pavyzdys, gal ir nelabai geras, bet principą manau supratot Šiaip manau pigios naftos dar ilgai nebus, galbūt pakris iki ~30 USD kuriam laikui. Bet ir brangios jau nebebus, taip bus 40-60 USD ribose ilgame laikotarpyje. EU ir JAV tik labai mažais tempais mažina naftos vartojimą, ir čia labiau veikia ūkio plėtra/ekonomikos būklė, nei atsinaujinantys. Po truputį žinoma įsivažiuosim, bet tai nebus, kad sumažinsim iškastinio kuro suvartojimą kokiais 50%. Gal po kelis procentus per metus gausis, ir ilgainiui pasijus. Bet nebus taip, kaip kai kurie tikisi, kad tuoj čia visi pereis ant atsinaujinančios energetikos ir staiga visi pradės Teslom važinėt Kas dėl Kinijos, Indijos ir kitų besivystančių, tai jie tikrai kažką turės daryt dėl taršos. Bet savo ūkio irgi neaukos. Kaip kažkas jau minėjo, kažkiek gal atsinaujins labai teršiančius anglimi varomus pečiukus, filtrus susidės, bet vis tiek degins tas pačias anglis dar ilgai. Čia labiau klausimas kiek jos augs, ir kaip sparčiai. Nes kai JAV ir EU labai lėtais tempais juda į priekį, tai Kinija, Indija kažkada turės irgi labai labai sulėtėt, nes pas pačius daug problemų. Na o kalbant apie OPEC ir naftos eksportuotojus, tai čia susidarius nebloga situacija. Naftos gavybos apimtys kaip ir nėra mažos, kiekvienas nori parduoti kuo daugiau naftos (nes reikia padengti nuostolius dėl naftos atpigimo). Be to, jei jau pasidarei gręžinį, tai kranelio nebeužsuksi, turi ir pumpuot ją. O jei neparduodi, kažkur sandėliuot. Jeigu JAV galės eksportuot naftą, tai manyčiau labiau čia suveiks kaip kainos stabilizatorius. Manau JAV nepradės milžiniškais kiekiais jos eksportuot. BET. Jeigu OPEC sugalvotų riboti naftos gavybą, naftos kaina augtų, JAV galėtų daugiau naftos paduot, nes labiau apsimokėtų, taip ir kaina labiau stabilizuotų. Taigi nukentėtų tik patys OPEC.
AndriusBalsys 2015-12-17 13:12
SWAP'ai, bet jie veikia finansų rinkose, o ne kai prekės realiai juda. Kai realiai juda, tai tik trumpu laiku kažką keičia. Beje, SWAP'ai ir dabar veikė tarp JAV ir ES ar kitų šalių. Rezervai naftos jau užpildyti arti 100%, kas bus, kai nafta vistiek tekės, o sandėliuoti nebus kur? Išpilti negali. Tad dar naftos kaina turėtų pakristi, kol stabilizuosis ir kažkiek atsigaus. Atsinaujinanti vystosi labai sparčiai, bet čia nafta mažai susijusi, daugiau dujos ir anglys. Taip, teslom nevažinėsim visi greitai, nes 2020 viso pagamins gal tik 3-4% elektromobilių, likę VDV. Kuro vartojimui Europoje didžiausią įtaką daro griežtėjantys reikalavimai kuro vartojimui, perėjimas prie mažesnių automobilių, car sharing, viešojo transporto infrastruktūra, dviračiai ir pan. Kinija pasiekė augimą nepadidinant taršos (rodos Kinija, gal visgi su ES sumaišiau ). Kinijoje uždarė senas anglies katilines, atidarė naujas, bet tarša sumažėjo, dėl išaugusio efektyvumo. JAV tarša realiai mažėjo kurį laiką, nes anglis pakeitė skalūnai. Realiai, nors 20US$ prognozės atrodo labai jau ekstremaliai, bet iki tiek tikrai gali nukristi, turint omeny susiklosčiusią situaciją. Beje, greičiausiai rusams teks mažinti naftos gavybą, tiksliau, jinai pati sumažės, nes neturės įrangos su kuria galėtų palaikyti išgaunamus kiekius, o rusiška labai prasta, dažnai genda, lūžta grąžtai ir darbai trunka daug ilgiau.
Webbus 2015-12-17 13:50
AndriusBalsys tu realiai teisus. Tik iki 20 USD kaina manau jei ir kristų, tai labai trumpam laikotarpiui Rezervai jau beveik užpildyti, bet su ta pigia nafta gali būt kiek atvirkščias variantas - kol ji pigi, kol pilni rezervai, nebebus gręžiami nauji telkiniai. Juk jau dabar kai kurie skalūnai į minusą eina, o prie 20 USD ir kai kurie įprastiniai naftos gręžiniai nuostolingi jau bus. Esami išseks, naujų neapsimokės gręžt, gavyba sumažės - kaina pakils Tad kaip ir sakiau, manau ateinančius 5-8 metus naftos kaina svyruos ties 40-60 USD, gali būt trumpų nukritimų iki 20 USD ar pakilimų iki kokių 80 Vargu ar bepamatysim 110 USD. Dar klausimas kaip ten su tomis Rusijos sankcijomis. Man kažkaip šviečiasi, kad jos po truputį švelnės (o gaila), gal dar kokius metus pusantrų išlaikys. Bet Ukrainos konfliktas nebeeskaluojamas, kažkaip Krymo gražinimo klausimą iš vis retai kada begirdžiu, dar žiūrėsim kaip Sirijoj viskas vystysis. Bet Ukrainos situacija man panašu kad po biški užšaldoma, tai ir sankcijų Rusijai manau nelaikys 10 metų. Gal klystu. Na bet čia jau offtopic biški gavosi, sorry
AndriusBalsys 2015-12-17 14:16
Su skalūnais visas smagumas - gręžinius tai varo pilnu tempu ir toliau (pigi, bet laikui imli dalis), o fracking'o nedaro (brangi, bet itin greita), tad tik atsigavus kainai iki kokių 45-50 USD, paleis pilnu pajėgumu ir neleis kainai pasiekti 60 nė pro kur, nes tik kainai atsigavus, per porą savaičių pavarys skalūnų. Be to, kai rezervai pilni, kaina itin negreit gali šoktelti. Kristi žemyn - taip, aukštyn - tik labai jau kažkam rimto įvykus, kaip pvz paskelbus, kad SA nebeišgaus naftos (greičiau ateiviai oficialiai sukontaktuos su žeme). Taip, 20 USD tik trumpam. Švelninamos? Kad nieko nenuėmė, bet nieko ir neuždėjo, bent nieko negirdėjau. Tikiuosi, kad sankcijų nenuims, kol negrąžins ir nekompensuos. Šiaip didžioji dalis Europos pamatė, kad visgi Rusija nuo SSRS mažai pasikeitė ir kad tai nėra patikimas partneris. Net realiai nuėmus sankcijas, niekas nepuls skolinti Rusijai - pasmerktas minusas ir dar Rusija įsiteisino, kad jai dzin tarptautinės sutartys. Tai ir technikos naftos gavybai niekas nepardavinės ir pinigų neduos.
vytautas50 2015-12-17 14:25
AndriusBalsys 2015-12-17 14:42
Seni tanklaiviai, nebenaudoti logistikai naudojami kaip sandėliai, nes jau įprasti rezervai užpildyti.
technologas 2015-12-17 15:19
Iki šiol visi ekonominiai nuosmukiai buvo sukelti naftos kainų staigaus kilimo Tas pats gali būti ir šį sykį. Kaina šoktels ir vėl Seimo langai duš.
AndriusBalsys 2015-12-17 15:35
Maišai priežastį su pasekme.
manas 2015-12-17 16:13
Grazinti Kryma ir kompensuoti ukrainai nuostolius?? nebukim naivus, to niekada nebus, verciau jau atomke kur nors numes nei atsiprasines D
technologas 2015-12-17 16:20
Tikrai ne. Būtent pašokusios naftos kainos sukelia recesijas, o ne atvirkščiai. Dabar situacija keistoka, nors kainos nedidelės - augimo ryškaus irgi nėra. Belieka užsipirkti popkorno ir stebėti kainas. Kai pradės staigiai kilti iki >100$/bbl - niurktelsim stačia galva į eilinę recesiją. Tiesiog istoriškai taip visad būdavo.
vytautas50 2015-12-17 18:08
Vytax 2015-12-17 18:58
Ukraina ir yra nemoki. Jai nėra ką prarasti.
vytautas50 2015-12-17 19:34
waldas20 2015-12-17 19:45
Noreciau paklausti kiek siuo metu lenku mazeikiai turi pelno, sia tema paprastai visi ekonomistai pasipusto padus,....
kiesza 2015-12-17 21:44
Nafta tokia pat reikalinga ar ji kainuoja 100 ar 20 baksų, be jos šiai dienai jokia išsivysčiusi valstybė nė žingsnio priekin, norit pasakyt tie keli elektromobiliai ir skalūnai natūraliai numušė kainą? Nepatikėčiau.. Manau naftos kaina yra tyčia dirbtinai sumažinta trumpam laikui, tik konkrečiai kam ta maža kaina naudinga jau nėra taip lengva pasakyti.. Nafta kaip auksas ir visi kiti riboti ištekliai ilgalaikėje perspektyvoje tik brangsta, atpinga-pabrangsta, bet galiausiai kreivė į viršių
AndriusBalsys 2015-12-18 08:28
Tu supranti, kad naftos kaina išauga tik dėl to, kad paklausos augimo tempas viršija pasiūlą? Kaina pati savaime gali būti tik indikatorius, bet ne priežastis. Kodėl turėtų būti itin didelis BVP augimas? Pagal makroekonominius itin sudėtingus modelius, augimas naftą importuojančioje šalyje, gali padidėti dėl kritusių naftos kainų nuo 0.3% iki 1% (čia jau labai optimistinės prognozės). Greičiausiai apie 0.5% tik. Kodėl? Todėl, kad gamyklos dirba su nedidele marža, tad BVP ir nepuola taip išaugti. Kuro vartojimą skatinama mažinti, žmonės šviečiami ir automobilių kuro vartojimas ribojamas įstatymiškai, tad vartojimas taip stipriai kuro nešoka į viršų. Beje, kaip jau minėjau, kai naftos kaina pakils atgal, JAV galės į rinką išmesti labai daug skalūnų. O faktas, kad rezervai užpildyti tuoj bus sklidinai - dar vienas argumentas, kodėl kaina nešuoliuos, o 100$ gali pamiršti.