XIX amžiaus operacijų schemos – į jas žvelgiant šiurpsta oda (Foto)  (9)

Kitą kartą einant pas odontologą ar chirurgą prisiminkite, kaip jums pasisekė, kad gyvenate anestetikų ir aukšto sanitarijos lygio amžiuje, nes taip gerai buvo toli gražu ne visada. Užtenka pažvelgti į šiuos šokiruojančius XIX amžiaus medicininių procedūrų vaizdus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naudojant medicininių tyrimų kompanijos „Wellcome Trust“ archyvus buvo sukurta knyga apie istorinę mediciną „Crucial Interventions“. Joje sudėtos žiauriausios iliustracijos, parodančios kaip gydytojai prieš porą šimtmečių iš burnos ir krūtinės šalino auglius, amputavo pirštus ir atliko akių operacijas. Žinoma, visa tai buvo daroma be anestetikų.

Pirmieji anestetikai buvo išrasti po XIX amžiaus viduryje. Tai buvo azoto oksido dujos, kurios užmigdydavo pacientus tam tikros medicininės procedūros metu, tačiau ilgą laiką operacijos buvo atliekamos be jokių nuskausminamųjų.

Galima tik įsivaizduoti skausmą, kurį kentė pacientai, jei nemirę tiesiog ant operacinio stalo, tai vėliau atsidūrę didelėje rizikoje iškeliauti anapilin dėl kraujo užkrėtimo.

Vienoje iš šių senovinių operacijų schemų yra ir siaubinga žandikaulio rekonstrukcijos operacija, kuri buvo pavaizduota medicinos-chirurgijos vadovėlyje 1840 metais. Joje matomas nelaimingas ligonis, kurio veidas yra tiesiog „išmontuojamas“.

Kitoje schemoje pavaizduota rankos amputacija, kuri atrodo lyg mėsininko pasišvaistymas peiliu.

Nors šiuolaikinė medicina toli gražu nėra tobula, tačiau bent jau galime lengviau atsikvėpti, kad operacija bus atlikta steriliai ir jokių šiurpą keliančių veiksmų skalpeliu be nuskausminamųjų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(50)
(12)
(38)

Komentarai (9)