Gražūs, bet mirtinai nuodingi lietuviški augalai: „paragausite uogelę, nuskinsite šakelę ir jau laukia ligoninė“  (1)

Dažnai nesusimąstome, kokių galių turi augalai, padovanoti sodo kaimyno ar pastebėti gamtoje. Dažnas augalus vadina liaudiškai, nesidomi jų botaninėmis savybėmis. Dar blogiau – „stebuklingi“ augalų receptai keliauja iš lūpų į lūpas, jais dalijamasi forumuose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie nuodingas augalų savybes „Savaitraštis Kaunui“ kalbėjosi su VDU Botanikos sodo Edukacijos ir rekreacijos sektoriaus vedėja Vitalija Petrauskaite ir Kolekcijų skyriaus vadovu Arūnu Balsevičiumi.

Kukmedį merkti picerijoje netinka

Pirmiausia dr. A.Balsevičius parodė kukmedį (lot. Taxus baccata) – dekoratyviais žaliais spygliais krūmą, galintį užaugti iki 15 m. Europinis kukmedis, dar vadintas kapų augalu, Lietuvoje seniau buvo paplitęs natūralioje aplinkoje. Dėl patvarios ir tvirtos medienos senovėje lietuviai iš kukmedžio gamino lankus, strėles, ietis, kardų rankenas, šautuvų buožes, skulptūras, muzikos instrumentus, parketą ir baldus. XIX a. pabaigoje augalas buvo išnaikintas, dabar jis aptinkamas tik parkuose. Įrašytas į raudonąją knygą.

„Visai neseniai vienoje picerijoje mačiau kukmedžio šakeles, pamerktas ant stalų stovinčiose vazose. Perspėjau darbuotojus, kad nejuokautų su šiuo augalu, − pasakojo botanikas. – Visos augalo dalys labai nuodingos, jo nuodai turi stiprų poveikį žmonėms. Daugiausia nuodų yra jaunose medžio šakelėse ir spygliuose. Veikliosios augalo medžiagos alkaloidai pirmiausia sutrikdo kvėpavimą ir gali sunkiai pažeisti inkstus bei kepenis. Jis pavojingas ir gyvūnams. Studentams pasakoju, kad seniau karves ar arklius Lietuvoje ganydavo pamiškėse, kur dažniausiai augdavo kukmedžiai. Gyvuliai jų priėsdavo ir krisdavo, todėl valstiečiai kukmedį išnaikino.“

Kaimyninėse valstybėse – Lenkijoje, Latvijoje ir Estijoje – kukmedžiai iki šiol auga natūralioje gamtoje. Lietuvoje ir kitose šalyse auginamas kaip dekoratyvinis medis soduose, skveruose, parkuose ir kapinėse. Senuosiuose Europos parkuose iš kukmedžių iki šiol formuojamos įvairios figūros, nes augalą galima karpyti.

Baltašaknės geriau nė neragauti

Nors A.Balsevičius sako, kad prisivalgius vaistinių baltašaknių laukia liūdna pabaiga, V.Petrauskaitė primena, jog tai – vaistinis augalas. Vaistinė baltašaknė (lot. Polygonatum odoratum) – pelžiedinių šeimos augalų rūšis. Ji auga natūralioje gamtoje, dažnai auginama darželiuose ir sodybose. Tai – daugiametis 20−50 cm aukščio žolinis augalas.

„Anksčiau mergina, kuri būdavo labai išbalusi, eidama į šokius prisiraudavo baltašaknės šaknų ir jomis patrindavo skruostus. Nuo to veido oda stipriai parausdavo ir kosmetikos nereikėjo“, – senovinius receptus atskleidė edukologė.

Žalčialunkis – kvapnus, bet pavojingas

Paprastasis žalčialunkis (lot. Daphne Mezereum) – magnolijūnų šeimos augalas. Dekoratyvus, nelabai šakotas, 40−150 cm aukščio krūmas, augantis mišriuose arba lapuočių miškuose. Žydi anksti pavasarį, vasario pabaigoje–kove. Žiedai kvapnūs, rausvai violetiniai, smulkūs. Vaisius – raudonas, sultingas kaulavaisis.

„Žmogui, turinčiam vaikų ir vištų, draudžiu auginti žalčialunkį, − šmaikščiai perspėjo A.Balsevičius. − Papasakosiu tikrą nutikimą. Viena studentė atlikdama praktiką prisirinko jo uogų ir keletą suvalgė. Neilgai trukus neteko visų dantų – jie paprasčiausiai iškrito“, – šiurpią istoriją pasakojo mokslininkas.

Žalčialunkio krūmas yra dekoratyvus, todėl, anot A.Balsevičiaus, dažnai atsiranda norinčių juo papuošti savo sodybas. Visas augalas, ypač uogos, yra nuodingas. 10−12 paprastojo žalčialunkio uogų – mirtina dozė. Paliesti augalą nėra pavojinga, bet reikia saugotis, kad ant odos nepatektų jo sulčių. Jose esantys glikozidai, sukelia sunkius odos ir gleivinės uždegimus.

Šalia žagrenio geriau nestovėti

Botanikos sode tarp daugiamečių augalų likęs tuščias aptvaras, ant kurio pakabintas ženklas su kaukole. Šis aptvaras seniau saugojo aplinkinius nuo ypač nuodingo krūmo – kibiojo arba nuodingojo žagrenio (lot. Rhus radicans).

„Paties augalo jums negaliu parodyti – jis išnaikintas. Anksčiau viena mūsų sodo darbuotoja jį ravėdavo, drąsiai elgdavosi, todėl ją visą išbėrė ilgai negyjančiomis pūslėmis, atrodančiomis tikrai baisiai“,− prisiminė V.Petrauskaitė.

Nuodingasis žagrenis – augalas, atkeliavęs iš Tolimųjų Rytų, kur yra paplitęs laukinėje gamtoje. Tai – dekoratyvus krūmas, augantis kaip medelis ar vijoklis. Vasarą rusvos augalijos fone išsiskiria ryškiai žaliais blizgiais lapais, kurie rudenį parausta. Šio augalo išskiriamose aliejingose sultyse gausu toksino urušiolio, kuris daugeliui žmonių sukelia uždegimines reakcijas, daug stipresnes už gerai pažįstamo Sosnovskio barščio.

„Augalo negalima liesti, nepatariama net stovėti arti jo, ypač saulėtą dieną. Šį nuodingą augalą galima rasti nebent pas žolininkus, nes žinoma, kad jis gydo sąnarių ligas“, – nuodingojo augalo paslaptis atskleidė edukologė.

Diktono žiedai gali nudeginti

Diktonas (lot. Dictamnus albus) – vienas iš rūtinių šeimos augalų, visos jo dalys yra toksiškos.

„Daugelis pamatę spaudžiasi, siekia pauostyti šį gražų augalą, – pasakojo V.Petrauskaitė. – Geriau to nedaryti, ypač saulėtą dieną. Kaip ir visi rūtiniai augalai, diktonas gali nudeginti odą arba sukelti alergines reakcijas. Su juo reikėtų elgtis ypač atsargiai. Pati prieš kurį laiką ant rankos turėjau nedidelį rudą antspaudėlį, nes prisiliečiau prie diktono. Dėmė išnyko tik po dvejų metų. Geriau jo žiedų neuostyti, o paties augalo visai neliesti, ypač reikia saugoti vaikus“, − perspėjo edukologė.

Pasidalinkite su draugais
(35)
(2)
(33)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: