Ar atpažįstate visas Lietuvoje sutinkamas automobilių numerių rūšis? (Foto)  ()

Eisme dalyvauja šimtai tūkstančių transporto priemonių su skirtingais registracijos numerio ženklais. Ar galite paaiškinti visų jų paskirtį?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokių neturėjo net kaimynai

Transportas į eismą patenka tik gavęs atitinkamą leidimą. Vyraujanti tokio leidimo atvaizdavimo ir atpažinimo viešumoje forma yra registracijos numerio ženklai (plokštelės). Nors išduodami neterminuotai, dauguma jų, atsižvelgiant į reikalavimus, galioja nustatytą laikotarpį, kadangi būtinas periodinis transporto atitikimo šalių įstatymuose numatytoms sąlygoms tikrinimas.

Ar pamenate laikus, kai parlamentarai turėjo išskirtinę privilegiją transporto priemones padabinti LRS (Lietuvos Respublikos Seimo) numeriais? Bėgant metams tai tapo pasiekiama kiekvienam, nes registracijos numerius su šiomis trimis raidėmis galėjo įsigyti bet kuris pilietis.

Kaip pasakoja LRT televizijos laidos „Keliai. Mašinos. Žmonės“ vedėjas Valdas Viliūnas, pirmieji atkurtos nepriklausomos Lietuvos kelių transporto priemonių numeriai buvo labai gražūs ir originalūs. Kiekvieną numerį puošė Lietuvos vėliava, o apskritis turėjo savo vidurinę raidę trijų raidžių kombinacijoje, tad kiekvienas galėjo atskirti, kur buvo priregistruotas automobilis.

„Pavyzdžiui, vidurinė raidė „V“ nurodė, kad automobilis buvo priregistruotas Vilniaus apskrityje. Tokių gražių ir pažangių valstybinių numerių neturėjo nė vieni arčiau esantys kaimynai. Ir dabar automobilių valstybiniai numeriai su Lietuvos valstybine vėliavą yra labai vertinami bei branginami“, – portalui LRT.lt kalbėjo V. Vilūnas.

Automobilių žurnalistas prisimena, jog kiek vėliau atsirado specialūs juodi valstybės numeriai kariškių automobiliams. Įstojus į ES, Lietuvos vėliavą valstybiniuose numeriuose pakeitė Europos žvaigždutės. 

Neseniai pradėti naudoti specialūs rudi valstybės ženklai istoriniams automobiliams su raide „H“. „Tokius numerius gauna pripažintos istorinėmis kelių transporto priemonės. Jie ne tik nurodo, kad automobilis ar motociklas yra senesnis nei 30 metų ir autentiškas, bet su tokiais numeriais yra paprastesnė techninė apžiūra“, – teigė V. Vilūnas.

Šeši standartiniai registracijos numerio tipai

Kaip informuoja VĮ „Regitra“, pagal galiojančius teisės aktus yra 6 standartiniai registracijos numerio tipai, taip pat atskiri registracijos numeriai istorinėms motorinėms transporto priemonėms ir galingiesiems keturračiams bei elektromobiliams.

I tipo. Bendrojo naudojimo

  • automobiliams ženklinti skirtuose numerio ženkluose – trys raidės ir trys skaitmenys;
  • priekaboms ir puspriekabėms ženklinti skirtuose numerio ženkluose – dvi raidės ir trys skaitmenys;
  • motociklams ženklinti skirtuose numerio ženkluose – trys skaitmenys ir dvi raidės;
  • mopedams (motociklams) ženklinti skirtuose 4-ojo formato numerio ženkluose – du skaitmenys ir trys raidės.

Be to, gali būti išduodami ir naudojami numerio ženklai, kurių užrašas sudaromas klientų pageidavimu. Tokį užrašą automobiliams, priekaboms ir puspriekabėms ženklinti skirtuose numerio ženkluose gali sudaryti nuo vieno iki šešių skaitmenų arba skaitmenų ir raidžių, o motociklams ženklinti skirtuose numerio ženkluose - nuo vieno iki penkių skaitmenų arba skaitmenų ir raidžių.

Nuo 2016 m. liepos 1 d. atsirado ekologiškoms transporto priemonėms skirta EV registracijos numerių serija, kurią sudaro dvi raidės EV ir keturi skaitmenys. Iki šiol yra išduoti 69 šios serijos numeriai.

II tipo. Kariuomenės transporto priemonėms

Nuo 2008 m. spalio 1 d., įsteigus Lietuvos Respublikos taktinės ir logistinės paskirties transporto priemonių registrą, „Regitra“ nevykdo transporto, kurį patikėjimo teise valdo Lietuvos kariuomenė ar jos padaliniai, registracijos procedūrų.

III tipo. Taksi

Numerio ženklo paviršius geltonas, atspindintis šviesą; kairiajame numerio ženklo krašte mėlyna juosta; numerio ženklo apvadas, raidės ir skaitmenys juodi. Numerio ženklo mėlynojoje juostoje yra Europos Sąjungos simbolis ir baltas Lietuvos Respublikos skiriamasis ženklas LT. Numerio ženkle yra įspausti du apskritimo formos apvadėliai, žymintys vietas, skirtas klijuoti hologramai ir valstybinės techninės apžiūros ženklui. 1-ojo formato plokštelėje apvadėliai įspaudžiami vienas virš kito šalia mėlynosios juostos, o 2-ojo - vienas šalia kito centrinėje numerio ženklo dalyje po užrašu.

Šio tipo numerio ženklų užrašą automobiliams žymėti skirtuose numerio ženkluose sudaro viena raidė ir penki skaitmenys.

IV tipo

Užsienio valstybių diplomatinių atstovybių, konsulinių įstaigų ir tarptautinių organizacijų atstovybių transporto priemonėms

Numerio ženklo paviršius žalias, atspindintis šviesą; numerio ženklo apvadas, raidės ir skaitmenys balti. Numerio ženkle yra įspausti du apskritimo formos apvadėliai, žymintys vietas, skirtas klijuoti hologramai ir valstybinės techninės apžiūros ženklui. 1-ojo formato plokštelėje apvadėliai įspaudžiami vienas virš kito kairiajame numerio ženklo krašte, o 2-ojo ir 3-ojo formato plokštelėse - vienas šalia kito centrinėje numerio ženklo dalyje po užrašu.

Šio tipo numerio ženklų užrašus sudaro šeši skaitmenys, iš kurių pirmieji du skaitmenys žymi atstovybės kodą, kurį suteikia URM Protokolo departamentas pagal atstovybės akreditacijos Lietuvos Respublikoje eiliškumą. Trečias skaitmuo žymi transporto priemonės kategoriją (asmens, kuriam priklauso transporto priemonė, statusą). Paskutinieji trys skaitmenys žymi numerio ženklų išdavimo eilės numerį.

V tipo

Pasidalinkite su draugais
(20)
(8)
(12)

Komentarai ()

Susijusios žymos: