Kuo kairiarankiai skiriasi nuo dešiniarankių: nuo visiškai kvailų mitų iki mokslinės tikrovės ir įdomiausių faktų  (2)

Populiacijoje yra vos 10 proc. kairiarankių, todėl visi greitai pamiršta, kad gyvename dešiniarankiams pritaikytame pasaulyje. Kairiarankiams ne tik sudėtinga darbuotis dešiniarankiams pritaikytomis žirklėmis, jie susiduria ir su kitais buitiniais sunkumais. Maža to, kairiarankystė veikia fizinę ir psichinę sveikatą.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2016-09-22 Kuo kairiarankiai skiriasi nuo dešiniarankių: nuo visiškai kvailų mitų iki mokslinės tikrovės ir įdomiausių faktų  (2)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Susiję su stresu

„Nustatyti, kuri ranka bus dominuojanti, galima labai anksti – embriono vystymosi stadijoje“, − teigė psichologijos Teksaso Austin universiteto profesorius Ronaldas Yeo. Mokslininkai dar nėra ištyrę, kodėl kai kurie žmonės yra kairiarankiai, bet yra aišku, kad genai tai lemia tik apie 25 proc.

„Kairiarankyste pasižymi ištisos giminės kartos, bet tai pasitaiko ne dažniau nei kiti paveldimi dalykai, pavyzdžiui, ūgis ar intelektas“, − pažymėjo R.Yeo.

Tos pačios genų kombinacijos identiški dvyniai gali turėti skirtingas dominuojančias rankas. Per britų atliktą tyrimą buvo pastebėta, kad stresuojančių nėščiųjų vaisiai savo veidukus dažniau liečia kaire ranka. Tyrėjai tvirtino, kad tai gali būti pirmieji kairiarankystės požymiai.

2008 m. atliktame švedų tyrime buvo stebimos mamos ir jų penkiamečiai vaikai. Motinos, kurios besilaukdamos sirgo depresija ar nuolat patirdavo stresą, dažniau augino kairiarankius arba vaikus, gebančius vienodai valdyti abi rankas.

Kitas tyrimas atskleidė, kad mažesnio svorio ir vyresnėms motinoms gimę kūdikiai dažniau buvo kairiarankiai.

Identiški dvyniai kartais tampa vienas kito veidrodžiu. Pavyzdžiui, jei vienas vaikas turi apgamą ant dešiniojo skruosto, kitas apgamą turės toje pačioje vietoje ant kairiojo. Tikėta, kad dvynių genetiniai bruožai taip pat pasikartoja veidrodžio principu, todėl vienas dvynys turėtų būti dešiniarankis, kitas – kairiarankis.

Buvo manoma, kad visi kairiarankiai prasidėjo nuo dvynių, kurių vienas, dešiniarankis, mirė įsčiose. Tai nėra tiesa, bet dvyniams kairiarankiškumas pasitaiko dvigubai dažniau nei kitiems.

Gali lemti kitokią mąstyseną

„Daugelio dešiniarankių kairysis smegenų pusrutulis yra dominuojantis, bet tai nereiškia, kad daugelis kairiarankių dažniau naudojasi dešiniuoju pusrutuliu – tai tiesiog dažnai pasitaikantis mitas“, − teigė Gina Grimshaw, Naujosios Zelandijos Velingtono universiteto Neuromokslų laboratorijos direktorė.

Maždaug 98 proc. dešiniarankių naudojasi kairiuoju pusrutuliu (kairiarankių − 70 proc.).

„Iš esmės kairiarankiai smarkiai nesiskiria nuo dešiniarankių. Jų smegenys nėra persuktos“, − teigė G.Grimshaw.

Visuomenė kairę pusę sieja su neigiamais dalykais („dvi kairės kojos“), dešinę – su teigiamais (anglų kalboje right reiškia ir „dešinė“, ir „teisybė“).

„Jei esi kairiarankis, gali mąstyti priešingai nei dešiniarankis“, − patvirtino Stanfordo universiteto studijos, atliktos 2009 m. Tyrimo dalyviams buvo pateikti 2 stulpeliai abstrakčių iliustracijų ir klausta, kurios labiau asocijuojasi su protu, laime, patrauklumu ir sąžine.

Dešiniarankiai dažniau rinkosi paveikslėlius, esančius dešiniajame stulpelyje, kairiarankiai – kairiajame.

„Kairiarankiai nesąmoningai mano, kad geresni dalykai yra kairėje, blogesni – dešinėje, nors kalba ir kultūra teigia, kad yra atvirkščiai“, − pranešime spaudai pareiškė tyrimo vadovas. Tikima, kad ši taisyklė veikia ir renkantis, už ką balsuoti, per rinkimus.

Pradinėje – sunkiau

2009 m. australai, ištyrę 11 m. ir jaunesnius vaikus, aptiko, kad kairiarankiams sunkiau sekasi skaityti, rašyti, šiek tiek lėčiau vystosi jų motoriniai gebėjimai, sulėtėja socialinė raida. Vaikai, galintys vienodai dirbti abiem rankomis, pasirodė dar prasčiau.

„Atlikdami neįprastas užduotis vaikai dažniau naudojasi abiem smegenų pusrutuliais – tai gali sukelti mokymosi sunkumų“, − aiškino R.Yeo.

Vaikai, vienodai valdantys abi rankas, tokiame amžiuje bando nuspręsti, kuria ranka turėtų rašyti. Daugelis kairiarankių pasiveja bendraamžius augdami, todėl tai nėra patikimas būdas norint nustatyti, kaip kairiarankystė veikia suaugusiuosius.

Pranašumai sporte ir kare

Su vienu dalyku sutinka visi tyrinėję dominuojančias rankas: kairiarankiai pranašesni dvikovų sporte: tenise, bokse, beisbole. Lingvistas Rikas Smitsas savo knygoje „Kairiarankystės galvosūkis“ aiškina, kad visi atletai įprastai treniruojasi su dešiniarankiais.

„Jie susiduria su asimetriška kova, kuriai nėra pasiruošę, jei susiduria su oponentais, įvaldžiusiais kitą, nei įprasta, ranką“, − rašė jis.

2005 m. prancūzai atliktu tyrimu atrado, kad kairiarankiai sudarė tik 3 proc. populiacijos taikingose primityviose bendruomenėse, o karingose visuomenėse jų skaičius išaugdavo iki 27 proc. Anot tyrėjų, žiauriose visuomenėse kairiarankiai gauna naudos iš šio netikėto gebėjimo.

Nedidelė įtaka sveikatai

Kairiarankystė susijusi su fizinės sveikatos trūkumu. Viename britų medicinos žurnale 2007 m. publikuota, kad kairiarankiai turi didesnę riziką sirgti krūties vėžiu, ypač jei vėžys užklupo po menopauzės.

Mokslininkai manė, kad kairiarankystė gali būti susijusi su imunine sistema ir kelti riziką išsiderinti autoimuninei sistemai. Vis dėlto atlikus tyrimą nepavyko rasti pagrindžiančių įrodymų, todėl ši teorija buvo paneigta.

2001 m. britų tyrimas atskleidė, kad kairiarankiai dvigubai dažniau kenčia nuo žarnyno problemų, pavyzdžiui, Krono ligos ar opinio kolito.

„Kairiarankiai turi didesnę riziką sirgti psichinėmis ligomis, pavyzdžiui, šizofrenija“, − taip rodo Jeilio universiteto tyrimas, atliktas 2013 m. Taip pat buvo atrastas ryšys tarp kairiarankystės ir dislekcijos, hyperaktyvumo, dėmesio sutrikimo sindromo bei nuotaikų svyravimo.

Buvo manoma, kad kairiarankiai pasmerkti mirti anksčiau už dešiniarankius. Kolumbijos universiteto tyrime, atliktame 1991 m., užfiksuota, kad jie dažniau miršta autoavarijose, be to, dar buvo „apkaltinti“ prastesniais vairavimo įgūdžiais.

Keletas naujausių tyrimų tai paneigė. Paskutinė mokslininkų patvirtinta nuomonė – dominuojanti ranka nelemia gyvenimo trukmės.

Gali uždirbti mažiau

Tebediskutuojama, kaip žmonių gyvenimams atsiliepia kognityviniai, protiniai bei fiziniai kairiarankių ir dešiniarankių skirtumai. 2014 m. Harvarde atliktas tyrimas teigia, kad dominuojanti ranka gali lemti net piniginės storį.

Tyrėjas Joshua Goodmanas nustatė, kad kairiarankių atlyginimai vidutiniškai 9−19 proc. žemesni nei dešiniarankių. Mokslininkas taip pat ištyrė, kad kairiarankiai dažniau mesdavo koledžą ir dirbdavo mažiau kognityvinių įgūdžių reikalaujančius darbus.

„Kai žmonės klausia mano patarimo, liepiu atkreipti dėmesį, kuri jūsų vaiko ranka dominuoja. Jei auginate kairiarankį, jaudintis neverta, bet reikia atidžiai stebėti kai kuriuos niuansus“, − teigė J.Goodmanas.

Nepaisant šių įdomių faktų apie kairiarankystę, psichologijos profesoriaus R.Yeo nuomone, iš esmės tai visiškai nelemia gyvenimo kokybės.

„Kairiarankių ir dešiniarankių skirtumai yra subtilūs, todėl ypač domina mokslininkus, – teigė mokslininkė G.Grimshaw. − Žmonės, abi rankas valdantys vienodai, nuo dešiniarankių skiriasi labiau nei kairiarankiai. Tiesa, mes nieko nežinome apie abiejų dominuojančių rankų žmones, nes dėmesį buvome sutelkę tik į kairiarankius.“

Garsūs kairiarankiai

Tarp garsių kairiarankių – aktorė Julia Roberts, populiari televizijos laidų vedėja Oprah Winfrey, muzikantas Paulas McCartney‘is. Aktorė Angelina Jolie filme „Kapų plėšikė Lara Kroft“ naudojo specialiai jai, kairiarankei, pagamintus ginklus.

Barakas Obama – paskutinė grandis kairiarankių JAV prezidentų eilėje: bent 4 iš 7 paskutinių didžiosios šalies valdytojų buvo kairiarankiai.

Princas Williamas yra vėlyviausias iš ilgos eilės britų kairiarankių karališkosios šeimos atstovų. Britų spauda praneša, kad jis norėtų, jog ir jo sūnus George‘as perimtų šią tradiciją.

Bartas Simpsonas – vienas animacinio filmo „Simpsonai“ herojus – yra kairiarankis. Filme yra ir daugiau kairiarankių: Seymouras Skinneris, Nedas Flandersas, Moe Szyslakas ir Marge Simpson. Manoma, kad taip yra todėl, kad „Simpsonų“ kūrėjas Mattas Groeningas pats yra kairiarankis.

Parengta pagal Savaitraštis Kaunui".

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Aušra Župerkaitė
(20)
(4)
(16)

Komentarai (2)