Kaip afrikietis tapo samurajumi ir įvyko pirmasis modernus mūšis: fantastiška viduramžių Japonijos istorija  ()

Japonija tikrai nėra ta šalis, kuri asocijuotųsi su imigrantais iš Afrikos. Tačiau XVI amžiaus pabaigoje vienas galingiausių visų laikų Japonijos karvedžių Oda Nobunaga turėjo sargybinį imigrantą, kuriam buvo suteiktas prestižinis samurajaus laipsnis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tuo metu Japonijai vadovavęs Ashikaga Shogunate krito ir Japonija tapo karų draskoma šalimi, kurioje kiekviena gentis siekė savo valdžios. O valdžia buvo to, kuris valdė realių galių neturintį imperatorių.

XVI amžiaus viduryje pilietinis karas artėjo prie pabaigos – to priežastimi tapo į šalį pradėję plūsti europietiški ginklai ir karo įrankiai. Kartu su šiais ginklais Japoniją vienijo trys karvedžiai: Oda Nobunaga pradėjo šalies vienijimo procesą, jo įpėdinis Toyotomi Hideyoshi jį užbaigė, o Tokugawa Ieyasu suvienijimą užtvirtino ir įvedė į šalį net 250 metų trukusią taiką.

Pats Nobunaga buvo labai įdomi asmenybė. Savo gyvenimą jis pradėjo kaip labai smulkus žemvaldys, tačiau 1560 metais vykusio mūšio metu jis nugalėjo vieną galingiausių Japonijos karvedžių Imagawa Yashimoto.

Per kitus 20 metų Nobunaga užkariavo maždaug trečdalį Japonijos. Jis buvo ne tik galingas karvedys, bet ir nepaprastas strategas, kuris į mūšius įvedė šaunamuosius ginklus.

O 1575 metais Nagashino mūšyje Nobunaga sugebėjo kompensuoti ilgai trunkantį muškietos užtaisymą sugalvojęs šaulius išrikiuoti trimis eilėmis: kai pirma eilė iššaudavo, imdavo šaudyti kitos eilės – kad pirmoji eilė turėtų laiko užtaisyti ginklus.

Kai kurie istorikai mano, kad Nagashino buvo pirmas modernus mūšis – ir taip buvo tik dėka Nobunagos.

Nobunaga buvo apsėstas Vakarų – jis ne tik naudojo vakarietiškus ginklus, bet ir yra laikomas pirmuoju japonu, užsivilkusiu vakarietiškus rūbus, naudojusiu vakarietiškas kėdes bei stalus, o taip pat – pirmuoju japonu, gėrusiu vyną.

Nors Nobunaga buvo ateistas, manoma kad vėliau jis atsivertė į krikščionybę. Tačiau jo susidomėjimas pastarąja religija prasidėjo susipažinus su vergu iš Mozambiko, kuris buvo krikščionybės skleidėjo Alessandro Valignano (iš Italijos) vergas.

Tikras šio vergo vardas nėra žinomas, bet japonai jį praminė Yasuke. Sakoma, kad jo ūgis viršijo 180 centimetrų ir buvo daug aukštesnis už daugumą to meto japonų.

Nobunaga apie Yasuke sužinojo 1581 m., kai su aukštas juodas Valignano vergas ėmė dominti minias japonų. Nobunaga liepė atvesti Yasuke pas jį, kad galėtų pats savo akimis pamatyti išskirtinį vergą.

Pamatęs Yasuke, Nobunaga liepė jam nusirengti iki pusės, nes pamanė, kad jo oda išdažyta. Japonai Yasuke apibūdino kaip 24-25 metų amžiaus vyrą – juodą it jautis, gerai atrodantį ir stiprų kaip 10 vyrų.

Nobunagą taip pat suintrigavo faktas, kad Yasuke mokėjo japonų kalbą ir liepė jo šeimininkui Valignano palikti jį Japonijoje, pačiam Nobunagai.

Yasuke tapo Nobunagos kompanionu, lydinčiu jį tarsi sargybinis. Vėliau Yasuke tapo samurajų klasės nariu, o tokia garbė užsieniečiams būdavo suteikiama itin retai.

Tiesa, praėjus metams po Yasuke atvykimo, Nobunagai nutiko nelaimė. 1582 metų birželio mėnesį Nobunagą išdavė vienas patikimiausių jo generolų Akechi Mitsuhide.

Mitsuhide išdavė Nobunagą dėl to, kad pastarasis norėjo perleisti jo žemes kitam generolui, su kuriuo Nobunaga palaikė homoseksualius santykius (įprastas dalykas tarp samurajų).

Nobunagą ir jo mažą palydą Mitsuhidės armija apsupo mažoje šventykloje. Šventykla buvo padegta, o Nobunaga nusižudė.

Tuo tarpu Yasuke susigrūmė su Mitsuhide, tačiau jėgos buvo nelygios ir Yasuke pasidavė.

Įprastai tokiais atvejais samurajai nusižudo, bet Yasuke pasielgė kaip vakarietis ir savo kardą atidavė priešo kariams.

Mitsuhide ir jo kariai nelabai žinojo, ką daryti tokiu atveju, todėl nusprendė, kad Yasuke nevertas samurajaus vardo ir grąžino jį buvusiems jo šeimininkams.

Kas nutiko Yasukei vėliau nėra žinoma, tačiau tai, jog vos per metus laiko jis buvo įšventintas į samurajus bei sudalyvavo istoriniame mūšyje, yra unikalus atvejis, įėjęs į istoriją. Vėliau Yasuke tapo istoriniu vaikų pasakų personažu Kuro-suke.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(34)
(4)
(30)

Komentarai ()

Susijusios žymos: