Ar žinote, kad Karinės kosmoso pajėgos jau egzistuoja, tik vadinamos visai kitu vardu: ką iš tikro kariškiai daro kosmose ir kokie reikalai su kosminiais ginklais?  ()

2018 metų kovo 13 d. JAV prezidentas Donaldas Trumpas sakydamas savo kalbą kariškiams užsiminė, kad prie tradicinių Amerikos Karinių oro pajėgų, Karinio jūrų laivyno ir kitų kariuomenės darinių, turėtų atsirasti ir Karinės kosmoso pajėgos. Rimtai? Na gerai, čia tebuvo tradicinis žiniasklaidos „trolinimas“, tačiau į visą tai galima pasižiūrėti ir rimčiau. Tad kokios galėtų būti Karinės kosmoso pajėgos, kaip atrodytų karinis konfliktas kosmose ir kokios technologijos, įranga bei įstatymai jau egzistuoja?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kosmoso erdvė visada buvo dėmesio centre ir 20-ojo amžiaus paskutiniajame dešimtmetyje prasidėjo kosmoso užkariavimo kariniais tikslais lenktynės. Jei bus galimybė pakelti į kosmosą palydovą, tuo pačiu bus galima pusiaukelėje į kosmosą pakelti branduolinį ginklą ir juo smogti į bet kuriame pasaulio žemyne esančią vietovę.

Vienas iš didžiausių su kosmosu susijusių pasiekimų yra laikomas žmogaus išsilaipinimas Mėnulyje, bet kosmoso militarizacija prasidėjo nuo to momento, kai į kosmosą buvo išsiųstas pirmasis palydovas.

2007 metais Kinija išbandė „anti-space“ raketų sistemą, kuria sunaikino savo pačių kosmose esantį ir nebeveikiantį klimato duomenis fiksavusį palydovą. Paleista raketa naudojosi kinetine energija ir į palydovą trenkėsi 8 km/s greičiu. Dabar panašią technologiją išbando JAV ir yra labai tikėtina, kad ateityje daugelis pasaulio šalių galės sunaikinti arba rimtai sugadinti kosmose esančius palydovus.

O kokie ginklai yra leidžiami kosmose? Pirmiausiai, kosmosas yra tarptautinė teritorija ir ją reglametuoja tarptautinės sutartys, kurios apima ginklų ir ypač masinio naikinimo ginklų naudojimą kosmose. Sutartys nurodo, kad niekas negali orbitoje aplink Žemę naudoti objektus, kurie galėtų gabenti branduolinius ar kitus masinio naikinimo ginklus. Taip pat draudžiama tokius ginklus įrengti į kosmosą paleidžiamuose įrenginiuose, kosmoso stotyse ar kitaip juos paleisti į kosmosą.

Mėnulis ir kiti dangaus kūnai turi būti visų sutarties šalių naudojami išskirtinai taikiams tikslams. Karinių bazių įkūrimas, įrengimas ir įtvirtinimas, bet kokių nors ginklų bandymai, karinių manevrų vykdymai dangaus kūnuose yra draudžiami.

Karinio personalo panaudojimas taikiems moksliniams tyrimams yra leidžiamas. Taip pat bet kokios įrangos panaudojimas taikiems Mėnulio ir kitų dangaus kūnų tyrinėjams yra leidžiami.

Tad palydovai gabenantys branduolinius ginklus į šį sąrašą nepakliūtų, kaip ir karinės bazės Mėnulyje. O kaip Mėnulyje esanti slapta bandymų stotis, kurioje būtų išbandomi žmogaus-ateivio hibdridai? Kaip ir viskas būtų gerai, bet šiuo atveju negali į tai būti įtaukta kariuomenė, kuri siektų sukurti super kareivių armiją ir žinoma negali būti sukurti branduoliniai žmogaus-ateivio hibdridai.

Kol kas tai primena fantastiką, bet kalbant apie dabartį, kariuomenė nuolat yra įsitraukusi į kosmoso tyrinėjimus ir tai padaro nepažeisdama taisyklių.

Pavyzdžiui, globalinė padėties nustatymo sistema, kuria mes praktiškai kasdien naudojamės ieškodami kokio nors objekto, iš pradžių buvo karinis projektas. Dabar GPS yra praktiškai kiekviename įrenginyje, net ir tame, kuriame dabar skaitote šį straipsnį. Tad prieš keletą metų JAV kariuomenė specialiai GPS sistemoje padarė šiek tiek netikslumų, kad apsunkintų priešams gyvenimą.

Europiečiai turi savo sistemą, vadinama Galileo, o rusai – GLONASS. Taip pat jau yra ir kitų navigacijos sistemų, kurias turi Indija, Kinija, Japonija. Tad iš principo pasaulio kariuomenės kosmosą išnaudoja savo navigaciniams tikslams, o ta pačia technologija naudojasi ir visi pasaulio žmonės.

Kosmosas taip pat yra išnaudojimas stebėjimui ir žvalgybai. JAV Karinės oro pajėgos kosmose turi į Žemę nukreiptą teleskopų tinklą, kuris yra toks pats galingas kaip Hablo kosminis teleskopas.

Dabar šis tinklas yra robotizuotas, bet pačioje pradžioje buvo planuojama, kad šioje sistemoje dirbs astronautai, kurie slapta iš kosmoso šnipinės Sovietų Sąjungą. Viešai buvo teigiama, kad į kosmosą keliaus astronautai atlikti eksperimentų, tačiau iš tikrųjų planas buvo su galingais teleskopais ir fotoaparatais šnipinėti Sovietų Sąjungą. Visgi, po 1966 metais paleistos bepilotės raketos, šio plano buvo atsisakyta. Beje, visai neseniai buvo išviešinti itin intriguojantys šio projekto duomenys bei nuotraukos.

Nors yra neleidžiama į orbitą paleisti branduolinio ginklo, bet tai nereiškia, kad negalima pabandyti to padaryti su kitais ginklais. 1987 metais Sovietų Sąjunga paleido „Polyus“ erdvėlaivį. Jis buvo aprūpintas megavato galios anglies dioksido lazeriu ir buvo siekiama išbandyti jo galimybes iš kosmoso numušti JAV tarpkontinentines balistines raketas, bet „Polyus“ nepasiekė kosmoso ir jo galimybės buvo neišbandytos.

Visgi, net jei ši sistema būtų pasiekusi tikslą, ji greičiausiai būtų neišbandyta. M. Gorbačiovas teigė, kad tai būtų laikoma kosmoso ginklu ir paskatintų diplomatinę krizę. JAV neatsiliko ir taip pat turėjo įvairių priešraketinių kosmoso sistemų planų, bet nei vienas jų netapo realybe.

Šiais metais kinų oro inžinieriai iš „Force Engineering University“ pasiūlė į kosmosą paleisti palydovą, kuris turėtų galingą lazerį ir juo sunaikintų kosmose skraidančias šiukšles. Infraraudonųjų spindulių lazeris išgarintų mažas kosmoso šliukšles ir šiuo metodu kosmosas turėtų tapti švaresnis.

JAV kariškiai svarstė telefoninio ryšio stulpų dydžio volframo strypus paleisti į kosmosą ir esant reikalui panaudojant kinetinę energiją juos paleisti atgal į Žemėje esančius objektus (plačiau skaitykite Mirtis iš kosmoso: JAV tebesvarsto galimybę naudoti atominėms bomboms prilygstančius nesprogstančius sviedinius). Nors tai gali pasirodyti neįtikėtina, bet tokie objektai padarytų tiek pat žalos, kaip branduolinis ginklas, tik be radioaktyvios taršos. Bet šie planai yra atidėti, o be to ir jei toks ginklas realiai atsirastų, Jungtinės Tautos greitai pakeistų kosmoso reguliavimą ir tokius ginklus uždraustų naudoti.

Tai ar bus Karinės kosmoso pajėgos?

Tad kosmosas jau yra militarizuotas, tad ką kosmose veiktų fizinės Karinės kosmoso pajėgos? 2017 metais JAV Atstovų rūmai patvirtino Nacionalinės gynybos įgaliojimų aktą, o viename iš šio dokumento skyrių numatyta, kad Karinėse oro pajėgose iki 2019 metų turi būti įkurtas Karinis kosmoso korpusas. Bet iš principo, Karinės kosmoso pajėgos jau yra, jos vadinamos Karinėmis oro pajėgomis, kurios ir naudojasi bei vadovauja viskam, kas yra susiję su kosmoso žvalgyba, komunikacijomis, navigacija ir šnipinėjimu.

Nacionalinės gynybos įgaliojimų akte nenumatyta jokių papildomų lėšų Karinio kosmoso korpuso įsteigimui ir jo funkcionavimui, tačiau Pentagonui reikėtų kažką nusamdyti, kad dirbtų prie šios idėjos. Galbūt tai būtų 6-oji JAV karinių pajėgų atšaka, bet iš esmės tai tebūtų jau egzistuojančių funkcijų perkėlimas į naują darinį. Žinoma, šis naujasis aktas nesužavėjo Karinių oro pajėgų, kurios jau atlieka viską, ką turėtų daryti Karinio kosmoso korpusas.

Tad Karinės kosmoso pajėgos jau egzistuoja, tik jos yra Žemėje. Ir tokios pajėgos atsirado nuo to momento, kai žmogus pradėjo intensyviai plėstis į kosmosą. Šias Karines kosmoso pajėgas sudaro aukščiausio lygio specialistai, kurie dirba prie kompiuterių ir valdo palydovus. O žmonijai vis toliau plečiantis į kosmoso tyrinėjimus ir pasiekiant vis tolesnius kosmoso tolius, kariuomenės įtakos sfera natūraliai plėsis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(24)
(4)
(20)

Komentarai ()