Tamsioji evoliucijos pusė. Ar žudymas sumažino žmonių agresyvumą?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Giedriax 2019-04-13 20:13
Kartais man atrodo, kad žmonės tiesiog randa priežasčių žudyti/smurtauti, pvz dėl turtų, valdžios, keršto ir t.t. Jei nėra priežasčių - visada galima sugalvoti dėl ko smurtauti, pvz dėl religijos, odos spalvos, tautybės, ideologijos. Vieni iš mūsų kaimynų turi paprotį per vestuves sukelti muštynes, jei neklystu tai vadinasi мордобой.
jordanbn2 2019-04-14 06:38
Rinkeju bendruomenėse paremtose giminystės ryšiais mirties bausmė turėjo būti reta ir vygdoma tik itin agresyviems. Beje tokia atranka šalino agresyvius asocialius bet bet dažniausiai palikdavo žiaurius bet socialius. Agresyvus nebutinai bus ir žiaurus. bet agresyvūs kelia sumaištį. Žiaurūs gali nelaimės atveju net pasitarnauti visuomenei
Shinigami 2019-04-14 08:38
Kaip kokie gyvūnai (tame tarpe ir žmogus) elgiasi priklauso nuo dviejų faktorių: 1) Aplinkos 2) Genetikos Taip pat nuo aplinkos priklauso kokie genai dominuoja. Tačiau turint tam tikro lygio savimonę galima įtakoti aplinką ir tuo pačiu genetiką. Jei aplinkoje daug priešų kurie dažnai tave puolą, tai tokioje aplinkoje išgyventi geriau gali agresyvus ir žiaurus individas. Todėl mažiau agresyvus ir žiaurus bus nepatrauklus patelėms (nes didelis šansas kad greitai mirs ir kad neparneš maisto namo) ir daugiau šansų kad bus nužudytas agresyvaus ir žiauraus. Todėl tokioje aplinkoje didės agresyvumo ir žiaurumo genų. Tačiau aplinkoje kurioje dominuoja taika ir bendradarbiavimas, agresyvus yra žalingi. Todėl jie bus nužudyti mažiau agresyvių bet dirbančių kartu (kaip šito straipsnio pavyzdyje). Dėl šios priežasties jie bus mažiau patrauklus patelėms. Bet tokie veiksniai visiškai nesunaikins agresyvumo ir žiaurumo genus, bet juos nuslopins. Tai yra skirta tam, kad vėl pasikeitus aplinkos sąlygoms ir išgyvenimui prireikus agresyvumo ir žiaurumo šie genai pabustu ir rūšis išgyventu. Genetiškai žmogus yra gyvūnas kontroliuojamas genetikos, bet dėl labai aukšto savęs ir aplinkos suvokimo, gali lengvai kontroliuoti save ir aplinką. Bet tai veikia tik grupės žmonių lygmenyje (kaip valstybė). Vienas žmogus praktiškai neturi jokios įtakos aplinkai, nes aplinka sudaryta iš didelio kiekio žmonių. Dėl šios priežasties yra valstybių kuriose dominuoja taika ir bendradarbiavimas (EU), bei valstybės kuriose dominuoja žiaurumas ir agresyvumas (Afrikos valstybės, Pietų Amerikos valstybės). Genetiką patrauklumu patelėms ir žudant pavojingus visuomenei asmenys galėjo egzistuoti tik mažose bendruomenėse. Dabartinėse valstybėse žudymas prieštarauja įstatimams. Todėl niekas nežudo "netinkamu" visuomenei asmenų (dabar jų net prievarta gydyti negalima). Dėl didelio žmonių kiekio vienoje vietoje, dėl didelės informacinės sklaidos agresyvus ir žiaurus asmenys gali nesunkiai vienas kita rasti ir pratęsti agresyvių genu egzistavimą (taip, ne tik patinai gali būti agresyvus ir žiaurus). Todėl dabar genetinė selekcija yra sudėtinga. Didžiausios problemos atsiranda kai neagresyvus (humanitarai) gelbėja agresyvius sakydami, kad juos perauklės. Kai agresyvumas yra genetinis, + dėl ilgo buvimo agresyvioje aplinkoje jau susiformavo asmenybė ir pažiūros. Nes ne agresyvus yra labiau pažeidžiami.
punktyras 2019-04-15 18:00
Tai čia ir aiškinamasi, kodėl nėra blogų žmonių. Ir tai atėjo iš tų laikų, kai išsilavinimo nebuvo, kai žmonės nuo beždžionių atsiskyrė.
Fikcija 2019-04-15 18:02
Žmogus – pats žiauriausias iš žvėrių. Frydrichas Nyčė...
Fikcija 2019-04-15 18:15
punktyras >> Tai čia ir aiškinamasi, kodėl nėra blogų žmonių. Ir tai atėjo iš tų laikų, kai išsilavinimo nebuvo, kai žmonės nuo beždžionių atsiskyrė. Išsilavinimas ziaurumo nestabdo ---> http://www.technologijos.lt/n/mokslas/z ... uo-sifilio