Kiek sveria gravitacija? Tikrovę keičiantis stulbinamas atsakymas

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

bahuriux 2020-07-25 08:59
O negali būti taip, kad gravitonas jei jis yra neturi rimties masės kaip ir fotonas?
_alvydas_ 2020-07-25 10:28
Na kažkaip nesuprantu, gravitacija gi dėl erdvės kreivumo atsiranda , tai dabar tas dar ir sveria... Tikrai ?
punktyras 2020-07-25 15:10
Kalbama apie erdvėlaikį iškreipiančių, gravitacinę sąveiką perduodančių bozonų,, hipotetinių dalelių – gravitonų – masę.
punktyras 2020-07-25 15:12
Gali. Straipsnyje tai aprašoma.
_alvydas_ 2020-07-25 17:20
Nereikia suplakt skirtingų dalykų, jei gravitacijos priežastis kreiva erdvė , tai kreiva erdvė ir ne jokie ten gravitonai, jei priežastis gravitonai tai gravitonai (ar ten kažkas iš Le Sage dalelių nuspėtų prieš 400 metų). Abu požiūriai į krūvą nesusiplaka. Tai visai skirtingos koncepcijos. Bet va gravitonai ir tarkim fationai (nes pradininkas Nicolas Fatio) https://en.wikipedia.org/wiki/Nicolas_Fatio_de_Duillier https://en.wikipedia.org/wiki/Le_Sage%2 ... ravitation lyg nieko iš principo ir nesiskiria ( turint omeny 400 metų laiko skirtumą ) Šiaip gal panagrinėkim kokie būtų gravitonų ir fationų didesni skirtumai ?
bahuriux 2020-07-25 19:36
Manau kad tuos dalykus galima plakti į vieną kiek tik nori, ta prasme kreivą erdvę ir gravitonus. Juk fotonai irgi nėra vien tik "žirniukai" tai ir dalelės ir bangos tuo pačiu metu. Priklauso nuo stebėjimo įrangos kiek taspats fotonas ar betkuri kita subatominė dalelė bus pasislinkusi į "žirniukų" ar bangų pusę, bet niekada negausim grynų "žirniukų". Problema gali būti tik pačiuose gravitonuose, nes niekas jų dar nerado. Dar man susišvietė hipotezė jei Higso bozonas atsakingas už materijos masę, tai kodėl negalėtu būti taip, kad masę turinti materija (ty tokia materija kuri sąveikauja su higso lauku) ekranuoja higso lauką vienas kūnas kitam ir pasekoj gauname nebe simetrinį higso lauką aplink kūną. Dėl to kūnai juda vienas link kito nes juos veikia jėga. O gravitonai realiai net neegzistuojantis dalykas panašiai, kaip ir fononai kvazidalelės. Gravitonai būtu tik įsivaizduojami tokioj hipotezėj.
_alvydas_ 2020-07-25 20:54
Tas "plakimas" yra tokio pobūdžio: kai reikia suskaičiuoti kažką kaip judės kūnai naudoja kreivas erdves , nes tas matematinis modelis lyg neblogai pasiteisino esamų eksperimentų ribose. Bet kai kyla noras suprasti priežastis iš tų kreivėerdvių naudos kaip iš debesų stilisto. Tada jau ateina eilė gravitonui kaip vienam iš kandidatų į realių fizinių procesų modelį. Situacija kaip ankstyvoj astronomijoj, kada arabai geriau prognozavo užtemimus nei europiečiai su Niutono dėsniais. Kreivaerdvės atitinka arabų lenteles šiuo atveju. Tavo terminas "ekranuoja" tikrai yra tinkama linkme. Ir kaip žmonėm šovė į galvą gravitaciją vadinti trauka, o ne stūma (kad kūnai stumiami viens prie kito). Kūnai neturi "rankučių" kuriom susiėme viens kitą trauktų. Ir neturi begalinių energijos šaltinių, kad nuolat kažką spinduliuotų patys (gravitonus ar kažką) traukai įgyvendinti. Tų gravitonų turi būti pilna erdvė, nepriklausomai nuo kūnų. Tiksliau jų dar daugiau kur kūnų nėra. Gravitono pavadinimas nesvarbu, bet sąžiningiau juos būtų vadinti kaip minėjau pagerbiant idėjos pradininką. Ant kiek tai banga ar dalelė išaiškės vėliau, galbūt. ------------------------------------------------------------------- Siulau apsvarstyti dar didesnę ereziją: tarkim neegzistuoja jėgos veikimo be pastovaus energijos transformacijos kažkur Visatoje. Įsivaizduokim bet kokią jėgą kaip kažkokių (įvairios prigimties) mikroimpulsų pasireiškimą. Mum priimta lauko sąvoka iš čia būtų tik labai grubi aprokcimacija to kas vyksta Gamtoje.