Keturi vyrai ir keturios moterys bandė 2 metus gyventi biosferoje izoliuoti nuo išorinio pasaulio – viskas klojosi ne taip kaip planuota: problemos prasidėjo jau po 2 savaičių (Foto, Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

immortallt 2021-03-12 17:18
Skamba kaip visiškas nepasiruošimas. Kalba eina apie išgyvenimą, jie kavą augina... Kavai reikia labai daug visokių išteklių, o maistinės vertės beveik nulis. Kaip ir išskiriamo deguonies.
Stebėtojas 2021-03-12 22:02
Pritariu, kad kažkokios nesąmonės buvo padarytos. Šiaip, lyg ir turėjo būti žinoma, kad pagrindinis deguonies šaltinis yra dumbliai (50-80% greitai paieškojus), tai reikėjo viską ir organizuoti taip, kad daug kas suktųsi apie dumblių priežiūrą. Plius kažkiek medžių (Teoriškai 7-8 medžiai vienam žmogui, bet tai čia tik teoriškai). Labai įdomu būtų sužinoti, kodėl bitės išmirė - kreivos rankos ar ligos kaltos? Šiaip, straipsnis tai toks šiaip sau, maždaug, pabandė, gavosi š, o giluminės priežastys kas ir kaip niekam neįdomios?
mindaugas.vaitiekūnas 2021-03-12 22:29
Čia toks projektas labiau primena kažkokį socialinį eksperimentą, o ne technologijos, kuri leistų gyventi kitose planetose ar jų palydovuose, sukūrimą. Jeigu būtų kuriama technolgoija (pilnai funcionuojanti biosfera), tai ji nuolat būtų tobulinama atsižvelgiant į tai, su kokiomis problemomis susiduriama. Tai darau išvadą, kad čia buvo kažkoks realybės šou, o ne technologijos kūrimas.
IceBullet 2021-03-12 22:31
Vertimas, svelniai tariant, *ujovas. "Brangios islaidos", "maza morale". Dekit angliskai, patys issiversim
who 2021-03-12 22:33
Priežastys daug maž aiškios, kenkėjai, lėtas derliaus gavimas ir deguonies trūkūmas. Plotas ne mažas, bet nepakankamas natūraliam balansui. Be hibridinių sistemų neišeis išsiversti: deguonies gamyba, DI kuris prižiūri parametrus ir koreguoja klimatą. Reikės daug bandymų prieš pastatant Mėnulio/Marso eko sistemą.
HardAxe 2021-03-13 00:56
yra youtube (tedEx) ir wiki berods straipsnis neblogas. Daug kam buvo pasiruošta, daug kam nepasiruošta. Paskaitykit kuo detalesnę įstoriją, tikrai įdomu.
Arn4M 2021-03-13 11:53
Galima viską padaryti moksliškai, bet tada nebūtų smagu gyventi. O čia kavutė, medutis, gėlytės laisvalaikiui praskaidrinti. Tokie dalykai turėtų turėti gerą psichologinį efektą, kas taip pat svarbu labai labai ilgose misijose a net visam gyvenimui svetimoje planetoje. Tačiau man atrodo, kad tokios biosferos yra praeities fantazijos. Panašiai kaip skraidantys automobiliai, branduoliniai dulkių siurbliai, namai po vandeniu ir pan. Per maža ploto. Jei kokia nelaimė ar liga, viskas žlunga. Žemėje ūkininkavimui tinkami plotai ženkliai didesni net salose. Žemėje galima persikelti kažkur kitur arba iš svetur nusipirkti trūkstamų medžiagų. Niekas nepradangina oro ir t.t. Ne kelių metų misijoms, o ilgam gyvenimui, reikia ženkliai didesnių plotų su daugiau atskirtų sekcijų neleidžiančių vienos vietos žlugimui sunaikinti visą kompleksą.
gytis13 2021-03-13 14:12
Man atrodo kad viskas buvo suplakta į vieną vietą - lyg čia būtų autonominis erdvėlaivis. O čia tiesiog reikėjo tyrinėti uždarą biokompleksą, o ne kažką vaizduoti. Kas būtų atsitikę jeigu tyrėjai savaitgaliui išvyktų namo pailsėti o nuo pirmadienio vėl į sferą dirbti? Nieko. Ar astronautai TKS stotyje mušasi? Ne, reiškia viena yra gyvenimas uždaroje erdvėje ir psichologija, kita biosfera ir jos funkcionavimas. Reikia biosferą pirmiausiai tyrinėti, o ne vaizduoti kitos planetos koloniją.
immortallt 2021-03-14 18:58
Na vien pradėti reiktų nuo akvaponikos - efektyviausias per tūrį ūkininkavimo būdas. Ir deguonies, ir maistas greit auga. O šiaip povandeniniai laivai, jei ne maistas žmogui, po vandeniu galėtų būti turbūt ir metus.
Gregas 2021-09-12 13:32
Pritariu kitų nuomonei, kad čia toks vaizdas, lyg viskas ne nuo to galo pradėta, paskubomis. Pirma misija iš karto uždara, visas eksperimentas apkraunamas ne tik technologinių klausimų sprendimu, bet ir psichologiniais komandos rūpesčiais. Pirma misija sakyčiau turėjo kalibruoti sistemą: per didelis darbo imlumas kavos gamybai - raunam lauk kavamedžius, sodinam bulves; išmirė bitės - išsiaiškinam priežastis ir įleidžiame naujų; krito kolibriai - taisome situaciją. Mokslininkams galima daryti pvz. rotaciją kas mėnesį keičiant įgulą, ar kaip jau paminėjo - duoti išeiginių. Juk kai sukuriamas naujas lėktuvas, niekas neleidžia jam skristi, kol viskas nėra išbandoma, ištestuojama, sureguliuojama. O pagal šitą veikimo modelį, eksperimentinis orlaivis turėtų iš karto kilti transatlantiniam skrydžiui.