[Išsami tema] „Maskvos mūšis“ – ką sovietai būtų darę, jei 1941 m. naciai būtų užėmę Maskvą: planas tam jau buvo numatytas (Foto, Video)  ()

1941 m. spalio viduryje nacių kariuomenė greitai artėjo prie Maskvos. Sovietų miestai, esantys aplink Maskvą, vienas po kito krito priešui. Vokiečiai bet kurią akimirką galėjo patekti į sostinę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1941 m. spalio 15 d. Stalinas, žinomas dėl polinkio vėlai atsibusti ir dirbti vėlai, 9 val. ryto kreipėsi į savo politinio biuro narius. Jiems buvo įsakyta organizuoti miesto evakuaciją ir palikti sostinę iki tos pačios dienos vakaro.

Evakuacijos tikslas turėjo būti Kuibyševo miestas (dabartinė Samara). Įsikūręs 1100 kilometrų į rytus nuo Maskvos, Kuibyševas buvo natūralus pasirinkimas naujosios SSRS sostinės vaidmeniui dėl kelių priežasčių.

Santykinis Kuibyševo artumas palengvino evakuaciją iš sostinės. Neilgai trukus, SSRS funkcionalumui gyvybiškai svarbios valstybinės įstaigos, gamyklos ir administracinės institucijos persikėlė ir atnaujino savo darbą naujoje vietoje.

Kuibyševą taip pat gana gerai saugojo ten dislokuota didelė kariuomenės grupė. Sovietų Volgos karinės apygardos štabas jau buvo įsikūręs mieste. Miestas taip pat buvo žinomas kaip SSRS pramoninė jėgainė, kurioje buvo gamyklos, aerodromai ir gyvybiškai svarbus geležinkelio mazgas.

 

Lemtingą 1941 m. spalio 15 d. rytą, sovietų valstybės gynybos komitetas, vadovaujamas Stalino, priėmė itin slaptą rezoliuciją Nr. 801. Joje buvo numatyta, kad generalinis štabas ir Gynybos liaudies komisariatas, Karinio jūrų laivyno liaudies komisariatas, diplomatinis korpusas, Aukščiausiosios Tarybos Prezidiumas, SSRS Liaudies komisarų taryba nedelsiant persikelia į Kuibyševą.

Stalinas, kuris manė, kad jam pačiam gali tekti netrukus palikti Maskvą, sostinėje pasiliko dar vienai dienai. Artimiausi jo bendražygiai – Berija, Mikojanas ir Kosyginas – taip pat liko Maskvoje.

NKVD vadovui Lavrentijui Berijai buvo įsakyta prižiūrėti gamyklų, sandėlių, įstaigų ir ypatingos svarbos infrastruktūros – įskaitant Maskvos metro – užminavimą ir sunaikinimą, kurių būtų neįmanoma laiku evakuoti į naująją sostinę.

 

Kritinės infrastruktūros užminavimas, sukėlė Maskvos gyventojų nerimą: sovietų vadovybė ruošėsi apleisti sostinę ir palikti milijonus žmonių nacių malonei.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(96)
(29)
(67)

Komentarai ()