Kovai su virusais "įjungiamas" uždegimas  (0)

Mokslininkams pavyko išgydyti virusiniu meningitu užkrėstą pelę blokuojant priešuždegiminės imuniteto molekulės veikimą. Tikėtina, kad ateityje šis metodas gali būti taikomas gydant žmones, sergančius hepatitu C ir kitomis sunkiomis lėtinėmis ligomis, įskaitant meningitą ir ŽIV.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tirdami pelių virusines infekcijas, mokslininkai aptiko, kad lėtinių virusinių infekcijų atveju – kai virusas jau būna pasklidęs po visą kūną – graužikų natūrali priešuždegiminė reakcija sėkmingai "deaktyvuoja" jų imuninę sistemą, ir ši nustoja atakavusi virusus.

Kalifornijos Alergijos ir Imunologijos instituto (La Jolla Institute for Allergy and Immunology) mokslininkas Matthias von Herrath ir jo kolegos tyrė ūmias ir lėtines pelių meningito infekcijas, kurias sukelia limfocitinis choriomeningito virusas (angl. lymphocytic choriomeningitis virus – LCMV). Jie aptiko, kad pelių, sergančių lėtinėmis infekcijomis, organizme yra didelis kiekis uždegimą slopinančio chemikalo interleukino-10 (IL-10). Kai lėtiniu LCMV užkrėstoms pelėms buvo duota vaistų, blokuojančių uždegimą slopinantį IL-10 veikimą, uždegiminė imuniteto reakcija buvo vėl aktyvuota. Po savaitės pelių būklė pastebimai pagerėjo, o po dviejų savaičių jos visiškai išgijo.

Imuniteto veikimas

Virusui užpuolus organizmą, organizmas jį atakuoja visų tipų imuniteto reakcijomis. Tačiau dėl šios reakcijos poveikio gali kilti grėsmė šeimininko biologiniams audiniams – imuniteto darbas gali sunaikinti per didelį kiekį audinių. Dėl šios priežasties tiek žmogaus, tiek gyvūnų organizmuose egzistuoja sudėtingas grįžtamųjų ryšių tinklas, kurio pagalba imunitetinė reakcija yra slopinama. Kai kurie pavojingi virusai tuo pasinaudoja ir "aplenkia" įgimtą apsaugą.

Mokslininkų komanda aptiko, kad lėtinė LCMV forma sukelia tokią stiprią vieno tipo imunitetinės ląstelės reakciją, jog šios imuninės ląstelės slopina savo pačių gaminimą. To pasekoje kraujyje pradeda kauptis IL-10, kuris paprastai palaiko šių uždegiminių imuniteto ląstelių balansą. Didesnis IL-10 kiekis neleidžia graužikų organizmo imunitetui "organizuoti" stipresnę ataką prieš virusą.

Daugelio lėtinių virusinių žmogaus infekcijų atvejais taip pat yra išskiriamas didelis kiekis IL-10. Į šių virusinių infekcijų tarpą patenka citomegalovirusas, ŽIV ir hepatitas C. Pastarasis "gyvena" 180 milijonų žmonių organizmuose visame pasaulyje – tai sudaro 3% visos populiacijos. Hepatito C virusas sukelia tokias ligas kaip kepenų cirozė ir vėžys. Mokslininkai tikisi, kad IL-10 veikimo užblokavimas gali leisti išvalyti žmogaus organizmą nuo šio viruso.

Kraujo testai

Visada išlieka rizika, kad vėl "įjungus" uždegimą gali būti sukeltos per stiprios imuninės reakcijos. Ypatingai rizikinga autoimuninė reakcija, kai organizmas atakuoja pats save. Dėl šios priežasties mokslininkai planuoja tirti infekuotų žmonių kraują siekiant nustatyti, ar IL-10 veikimą blokuojantis antikūnis pakeis imuninių ląstelių balansą. Po to galbūt jau bus galima pradėti gydyti žmones, galbūt kombinuojant šio tipo gydymą su kitais priešvirusiniais gydymo metodais, pavyzdžiui, taikant vakcinas.

JAV farmacijos kompanija, kuriai priklauso antikūnio patentas, jau bando jo poveikį gydant žmones nuo vėžio – tai yra kita liga, kuria sergant IL-10, tikėtina, per stipriai blokuoja imuniteta žmogaus nenaudai. Von Herrath nuomone IL-10 galėjo išsivystyti kaip apsauginis mechanizmas, leidžiantis mums gyventi kelis dešimtmečius sergant lėtine liga, vietoj to, kad būtume iškart nužudomi dėl labai stiprios autoimuninės reakcijos.


 

Parengta pagal:

Inflammation 'turned on' to fight killer viruses

http://www.newscientist.com/article.ns?id=dn10264&feedId=online-news_rss20

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: