Energiją taupančios lemputės: už ir prieš

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Anonymous 2008-10-25 18:13
vienareiksmiskai pries.. Vargina akis , sveikata gi svarbiau
Anonymous 2008-10-25 18:20
lietuvoje jos ispopuliarejo prie kelis metus? kuom jie mus laiko... pz... jau db pradedejome naudoti LED lempas (!)
MarkX 2008-10-26 09:27
Kur Lietuvoje galima nusipirkti geresnės kokybės LED stalinių lempų?
Anonymous 2008-10-26 12:11
Ką jie svaigst dėl to atšilimo?Per telika rodė,kad artėja pasaulio atšalimas,o ne atšilimas.Apsispręskit viena kartą ar atšalimas ar atšilimas.
Anonymous 2008-10-26 12:46
kosmose, po atšilimo visada būna atšalimas. apie tai ir šneka, kad bloguoju baigsis ne vien atšilimas - bus dar ir atšalimas.
Nerkashis 2008-10-28 14:01
Jeigu taupančioji atsiperka po 500val. darbo, o kaitrinė šviečia nuo 500 - iki 2000val., tai žinoma apsimoka taupančios. O tokiam tūlike tai kam ir bereikia tos taupančios?...
Egidijus3 2011-09-24 11:28
Kaitrine žymiau pigiau,geriau ir ilgiau sviecia, taupanciosios tuoj pat nudega nuo menkiausiu elektros suolio, + nudegusi paskleidžia nuodingas medžiagas, gadina regejima
kionig 2011-09-24 11:32
Šaltinis, nuorodos ? Statistika, kiek kas kuom ir kaip apsinuodijo ? Apsinduojimo principas t.y nuo ko žmonės apsinuodija, kiek jau mirė, o kiek jau susirgo vėžiu ? Dėl regėjimo gadinimo irgi būtų įdomu išgirsti argumentaciją kažkokią bent ?
Egidijus3 2011-09-24 15:36
Kazkur buvo vpries menesi tecnologijos.lt straipsnis kad sudužus, nudegus iskleidzia i ora kazkokiu yen medžiagu, rase kad tokiu atvejiu reikia atidaryti langa, ir isvedinti patalpas O del regejimo, as nesiojiu akininiu su dioptriom, mano akys yra jautrios ir apytamsiam kambartje sunkiau iziureti daiktus. Isuki taupiaja kambarys lbai blankus, nieko gero nematysi nei TVPrograma laikrasti paskaitysi, nei kryziazodi ispresi, O isukai paprasta 100 tai visas kambarys prasvieseja. http://www.sos03.lt/Naujienos/Mokslas/N ... _lemputese Netyla diskusijos apie vėžį sukeliančius chemikalus lemputėse Susirūpinta energiją taupančių elektros lempučių saugumu - mokslininkai įspėja, kad jų sudėtyje esančios cheminės medžiagos gali sukelti vėžį, skelbia telegraph.co.uk. Mokslininkų parengtose tyrimo išvadose patariama nepalikti įjungtų lempučių neribotą laiką - ypač tokiu atveju, jei tokia lemputė veikia virš žmogaus galvos. Pasirodo, kad energiją taupančios lemputės šviesdamos į aplinką išskiria nuodingų medžiagų. Berlyno „Alab" laboratorijoje tyrimus atlikęs Peteris Braunas teigia: „Svarbu tokias kancerogenines medžiagas laikyti kuo toliau nuo žmonių". Po Europos Sąjungos priimtos direktyvos, tokios lemputės imtos plačiai naudoti visoje Europoje. Iki 2011 metų pabaigos ES pareigūnai norėtų visiškai atsisakyti įprastų elektros lempučių. Mokslininkai iš Vokietijos tvirtina, kad įjungus elektros energiją taupančias lemputes į aplinką pradedami išskirti net keli kancerogeniniai chemikalai ir toksinai. Tarp jų mokslininkai mini fenolį, naftaleną ir stireną. Vokietijos inžinierių federacijos atstovas Andreasas Kirchneris teigia: „Apie tokias lemputes susiformuoja elektrinis smogas. Aš, asmeniškai, tokias lemputes naudoju labai nuosaikiai. Jos neturėtų būti naudojamos prastai vėdinamose patalpose ir tikrai neturėtų degti virš galvų".
Egidijus3 2011-09-24 15:39
Gelsvas ir melsvas Dienos šviesos lempos naudojamos jau seniai, o dabartinės yra tobulesnės negu tos, kurios buvo prieš 20 metų. "Skirtingai nei kaitrinės lemputės, dienos šviesos arba liuminescencinės lempos mirga. To akys nefiksuoja, nes fiziologinė jų sandara tokia, kad mirgėjimas nepastebimas", - aiškina gydytojas oftalmologas Algimantas Gutauskas. Gydytojas šį reiškinį palygina su kine patiriamu mirgėjimu: 30 kadrų per sekundę keičiasi vaizdas, tačiau žmogus to nepastebi. Tačiau mirgėjimą pajunta kai kurios smegenų struktūros, ir tai truputį vargina. Lempų mirgėjimas gali neigiamai veikti nervų sistemą - žmogus tampa irzlus, neramus. Kitas svarbus veiksnys - lemputės skleidžiamas spektras. "Kaitrinės lemputės skleidė malonų gelsvą atspalvį, o dienos šviesos - gana įkyrų melsvą. Dabar gamintojai patobulino spektrą, galima rasti baltos ar šiek tiek gelsvos spalvos lempučių", - pasikeitimus aiškina gydytojas A.Gutauskas. Aplinkos apšvietimas turi įtakos žmogaus vidinei būsenai ir darbingumui. Gelsvesnės spalvos apšvietimo spektras nuteikia smagiau. Šviesos per daug nebus
immortallt 2011-09-24 22:29
1) Nepirk sudo 2) Nepirk sudo 3) Isisuk lempuciu tiek, kiek reikia apsviesti kambari. 4) suduzes termometras paskleidzia daugiau nuodingu medziagu, nei bet kuri taupioji lempute, o suduzusiam termometre, jei isvedinsi kambari artimiausiu laiku, neapsinuodysi net. 5) Tos pacios kaitrines lemputes mirga, tik didesniu dazniu, nes tiekiama elektra kintamaja srove ir mirga pagal sroves dazni 6) Taupiuju lempuciu yra ivairiu spalvu, o ten apie visokius paranoramlius reiskinius tegul pasilaiko sau nuomone zmones 7) Nepirk sudo, kuris neatitinka tavo poreikius. Nusiperki lempute 5W ir nori, kad sviestu kaip 100W kaitrine. Tai gal nusipirk piestuka vietoj kompiuterio ir Word'o ? Galesi irgi rasyti bei neskleisi nesamoniu Iziuriu vieninteli trukuma - pradine investicijos kaina bei senesniu - ilgas ikaitimo laikas. Siuo metu megaujuosi LED'u - ikaista iskart, bet koks norimas spektras, nereikalingas joks ikaitimas, itin mazos elektros sanaudos, atsparumas aplinkos veiksniams, bet: kaista, gan didele investicija, per laika dalis efektyvumo prarandama (aktualiausia pigesniu LED'u) bei kai kuriais atvejais negerai, kad tai kryptinis sviesos saltinis. Investavau LED'a i akvariuma. Man jis atsipirko per metus laiko. Na tiesa pirkau 2 lempas, naudoju tik viena, nes sviesos per daug, tai dar metus reiks palaukti.
kionig 2011-09-24 23:10
Na va Kaip tas atsipirkimas man jau lenda per gerklę... Turbūt gimdymas irgi turi atsipirkti... Kitaip nėr gyvenimo, ar ne ? Jei perki šlamštą ir pigieną nėra reikalo skaičiuoti tą atsiperkamumą. Va jei led'as kainavo ne vieną šimtą litų tada gal ir verta - kitais atvejai netikslinga. Žinau, kad čia ekonomistų įsūdytas atsiperkamumas žmonėms, bet kažkodėl nutylima, jog tai teorinis dalykas ir pasiteisina ne visada. Paprastai šia sritimi užsiima statistinė matematika, o skaičių nei vienas marketingistas neparodys... Gamintojai tokius be abejo turi.
immortallt 2011-09-25 01:41
Kionig, as ekonomistas. Viena lempa atsiejo 100LT ir tau buvo ne sudas. Paaiskink, koks tikslas pirkti taupias technologijas, jei nera eknomines naudos ? Jei elektra kainuotu 10ct/kwh tikrai pirkciau tik kaitrines Atsipirkima gali paprastai paskaiciuoti - lemputes sunaudojama elektra ir liumenu kiekis. Pasiimi alternatyvos duomenis ir sulygini - stai ir turi. P.S. elekromagnetiniai laukai jei nuo lemputes kenkia, tai zmones dirbantys pastotese jau 40 metu turetu but mire keleta kartu, nes ten toks elektromagnetinis laukas, kad net telefonai vietomis neveikia, buna, kad ir akumuliatorius pradeda krautis, o vaikscioti be spec avalynes ir rubu yra baisiai nemalonu del nuolatinio stipraus statinio kruvio iskrovu - bet sveikata ten chebra isskirtinai nesiskundzia. Kitas dalykas, jei prie lemputes nebusi per 5cm, tai tu net negalesi pajausti elektromagnetinio lauko.
kionig 2011-09-25 02:16
Na jei daukantas už led'ą, tada tikrai ne Š, bet jau kiek mažesnė loterija nei su pigienomis. Na na, o kai prieš kokius 5 metus naudojai vien kaitrines ir halogenines, tai jau apie atsipirkimą turbūt nė kalbos nebuvo ? Žinoma, galima skaičiuoti tą atsipirkimą, ir jį suskaičiuoti, tiesiog man tai labiau atrodo, kaip populistinis teiginys. Beje, ne kiekvienas pasiryžęs už ledą palikti po Daukantą... Va tau ir tas atsipirkimas
immortallt 2011-09-25 15:29
Na anksciau neskaiciavau pinigu, nes ne as mokejau Beje, pas mane ir dabar namie gan daug halogenu, bet su kaitrinem lyginant jie vis tiek efektyvesni Nors norejau pasikeisti ir halogenus i LED'us, deja sviestuvai netinkami, o jie visiskai nauji ir labai gerai atrodantys... O koks skirtumas daukanta palikti uz LED'a ar uz elektra ? Matau tik toki, kad man po metu LED'as jau lyginant su kaitrine - uzdirbineja.
Egidijus3 2011-09-25 16:09
Kad lietuvoj vien tik sudas ir sudas už didele kaina teparduodamas. Nuejes i Maxima,Senukus nelabai to pasirinkimo yra. O per metus jau 3 taupanciosiosios pakeistos nuo vieno cokolio, o paprasta 2 mtus jau dega. O kur jas nudegusias paskui det, tai tenka mesti i bedra šiukšliadeže. Manau kad tos taupiosios dar labiau užtersia gamta negu paprastos, jog jose dar yra ir mikrochema ir kt medžiagu.
immortallt 2011-09-25 22:35
Tevas dar pries kokius 5-10 metu uzsipirko taupiuju kruva. Tik kelios perdege, o pirko Savas Namas arba kokiuose senukuose. LED gali pirkti cia: http://www.elmo.lt/ Nereklamuoju, bet kiek kas pirko buvo patenkinti. As pirkau kitur, bet jie veza tik T8 lempas
JustTech 2011-10-04 15:50
Nors pasiūlymų buvo apstu tiek visokiuose senukuose ar internete, rinkomės šitas ir kolkas esam patenkinti. Reikėjo GU10, pagal kainą ekoled variantai tiko geriausiai. Ten dar yra LED skaičiuoklė, pakankamai naudingas įrankis kai trūksta gilesnių žinių..